Nyárigumi kereső


Hasznos tudnivalók a nyári gumiról

Manapság egyre elfogadottabb az autósok körében a gumiabroncsok szezononkénti váltásának szükségessége. Biztonsági szempontokból rendkívül lényeges, hogy a hideg (+7°C) beálltával téli mintázatú abroncsot szereltessenek fel. Azonban a nyári gumikkal kapcsolatban is számos kérdés merül fel az emberekben: feltétlenül indokolt-e a használatuk, mikor cseréljék, milyet vegyenek, mennyit használják, honnan szerezzék be és így tovább. A következőkben nyári gumi témában próbálunk meg minél több felmerülő témakörre szakszerű választ adni.

BHPpicture

A nyári gumiabroncsok leginkább száraz, enyhe időben használatosak, felületi tulajdonságaik és a keverék, amiből készülnek alapvetően különböznek a téli gumiétól. A nyári gumi magasabb hőmérsékleten fejt ki nagyobb tapadást az úttal, jellegzetes tulajdonságai miatt viszont nem használható télen. A nyári gumiabroncsok +7 °C felett nyújtanak ideális teljesítményt, a nyári időjárási körülményekre tökéletesített keverék a +7 °C alatti hőmérsékleten rideggé válik, ezáltal csökken a tapadása. Ezt úgy kell elképzelni, mint amikor a régi, megkeményedett radír megcsúszik a papíron. A nyári gumitól eltérő téli gumi anyaga lágyabb, ez elsősorban a magas szilika tartalmának köszönhető. A nyári gumi keményebb, erre azért van szükség, hogy magasabb hőmérsékleten, akár a forró aszfalttal érintkezve is biztosítva legyen a megfelelő tapadás. A nyári mintázatú gumiabroncsok futófelülete telítettebb a téliekénél, a nagyobb felfekvési felület szabad szemmel is jól látható. Erre a száraz úton elérhető maximális tapadás miatt van szükség.

gumik

A téli abroncsokhoz viszonyítva a nyári mintázat kevésbé tagolt és a lamellázottság is hézagosabb, amelyeket a szárazabb nyári útviszonyok közötti felhasználás indokol. A leggyakrabban felmerülő kérdésre a választ lassan meg is kapjuk, miszerint indokolt-e a téli abroncsok nyárira cserélése: magyar időjárási viszonyok között teljes mértékben indokolt az optimális tapadás, féktávolság, de még a fogyasztás szempontjából is! Gondoljunk csak arra, hogy mekkora különbség van, ha egy gyurma, vagy ha egy vasgolyót gurítunk végig a padlón! Hosszabb távon mindenképpen gazdaságosabb (és nagyobb biztonságot is jelent!) külön nyári, és téli gumiabroncs garnitúra használata. Télen nyári gumival autózni nagyjából olyan, mintha hibás lenne az autó fékrendszere. A nyári abroncsok használatára vonatkozó általános szabály: húsvéttól októberig, vagyis ha az átlaghőmérséklet tartósan +7 °C felé emelkedik és már éjszaka sincsenek fagyok.

MIKOR KELL LECSERÉLNI A NYÁRI GUMIT, TÉLI GUMIT?

Mi a BHPgumi-nál a 3-4 mm közötti profilmélységet javasoljuk -a télit 4 mm alatt cserélendő, a nyárit pedig 3 mm alatt-, sok más gumi szakértőhöz hasonlóan úgy gondoljuk, hogy ez az a mélység, ami biztonságos közlekedést tesz lehetővé. Nyáron az aquaplaning (vízen való felúszás) miatt fontos, télen a hó és latyak miatt. (Bővebb információkért a témában látogasson el ide: GUMICSERE: MIKOR KELL LECSERÉLNI A NYÁRI GUMIT, TÉLI GUMIT? )

A NYÁRI GUMIK ÉLETTARTAMA

Bármilyen gumiabroncs élettartamával kapcsolatban felmerülő kérdés képlékeny válaszokat szül, hiszen ez elsősorban a használat mennyiségének, milyenségének és a megfelelő tárolásnak, karbantartásnak a függvénye. Az abroncsok élettartamával kapcsolatban létezik egy speciális előírás, az ETRTO, amelyet a Michelin terjesztett elő, és amelyet ma már különféle vizsgálatok is igazolnak. Ennek az előírásnak a legalapvetőbb pontja, hogy a különleges eljárásokból kifolyólag minden egyes gumiabroncsot hosszú élettartamra készítenek, méghozzá úgy, hogy a gumi legalább 10-15 évig ellenálljon a természetes öregedési folyamatoknak. Mivel a nyári gumi élettartamát számos tényező befolyásolja, meglehetősen fontos, hogy az elfogadott szabványok mellett évente legalább egyszer nézessük meg szakemberrel a gumiabroncsainkat.

Tündérkör alapítvány heart
ALAPÍTÁSA ÓTA TÁMOGATJUK A TÜNDÉRKÖR ALAPÍTVÁNYT. Részletek itt.
Tündérkör alapítvány

GY.I.K.

Elakadt? Kérdése van? Valami nem egyértelmű? Jöjjön nézze meg hátha mást is érdekelt már a kérdése.

Gyakran Ismételt Kérdések

ContiSafe3

ContiSafe3

4 darab Continental, Semperit vagy Barum személyautó gumi rendelése esetén garancia vásárolható minden olyan külső sérülésre amelyre a gyártói garancia már nem terjed ki (kátyú, kiszúrás, defekt).

Megbízható bolt

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

A BHP gumi az Árukereső minősített webáruháza.

Vedd a neten

van logo felirattal 80 ecommerce logo kicsi

Pályázatok

piaci-megjelenes-tamogatas