Hogyan döntsünk felni kérdésben: acélfelni vagy alufelni?
Az acélfelni és alufelni közötti főbb különbségek a tartósságból és az anyagösszetételből (duritate) adódnak.  A jó teljesítményű felnik többségének alapja az alumínium ötvözetek. Az alufelni használatával nemcsak a kocsink kinézetét tesszük stílusossá, de a teljesítmény is növekedni fog. A jó összetétel hosszabb élettartamhoz vezet, ami alacsony gumikopást biztosít.  A súlycsökkentés könnyebbé teszi a jármű irányváltoztatását, és segítség lesz gyorsításkor vagy fékezéskor.
felni

A ’80-as években a járművek 90%-a lemez felnivel volt felszerelve, a 2000-es évek elejétől ez 40%-al csökkent, ennek oka a kiváló minőségű alufelni elterjedése. Az alufelnivel felszerelt gépkocsik kinézete radikálisan megváltozik, mindegy, hogy egy olcsó vagy egy prémium járműről van szó.

Különbségek egy acél felni és egy alufelni között:

1. Az acélfelni előnyei egy alufelnivel szemben:

  • Az acélnak, mint alapanyagnak kevesebb a költsége az alumíniummal szemben
  • Jobban ellenáll az időjárási viszonyoknak és az elhasználódásnak
  • Könnyebben és olcsóbban kiegyenesíthető

2. Az acélfelni hátrányai az alufelnivel szemben:

  • Az acélfelni nem a látványos stílusáról híres, lyukas, fekete vagy ezüstszínben kapható.
  • Korlátozottak a megoldások
  • Kicsi méretekben kapható, maximum 17 coll

Miért jobbak a könnyűfém felnik?

A könnyebb felniknek jobb a gyorsulása illetve a fékezése. Kisebb az üzemanyag fogyasztása. A könnyűfémből készült alufelni, amely egy kilogrammal könnyebb, mint egy acélfelni jobb mozgást biztosít a járműnek, mintha 30 kilogramm súlytól szabadult volna meg.

A hatóságok által jóváhagyott alufelni olyan 150 euróba kerül, egy utángyártott alufelni olyan 50 euró. Megfelelő körülmények között olyan 10-15 év a felnik élettartama.
steel-alloy3
Négy felni kategória van:

1. Az eredeti: az a felni, amely a járműre van szerelve, amikor kigurul gyártó kapuján. Az első felszerelés megfelel minden előírásnak és jó a teljesítménye.
2. After-market jóváhagyott felni (ezek helyettesíthetik az eredeti felszerelést)
3. Nem jóváhagyott after-market felnik (nem szabvány szerinti minőség)
4. Hamisitványok

* A jóváhagyott után gyártott felnik minőségi jelöléseiben megtalálható a gyártó, a terhelhetőségi index, műszaki jellemzők.

Milyen felnit használsz?