ADAC négyévszakos gumi tesztek ( 2020, 2016 )

 

235/55R17 négyévszakos gumi teszt eredmények (ADAC 2020)

Egyik abroncs sem képes mindenre….

A négyévszakos gumiabroncsokkal pénzt, időt és helyet takaríthatunk meg, mivel az abroncsok cseréje és tárolása nem szükségszerű. De mit kezdenek ezek a gumik az időjárás viszontagságaival? Az ADAC hét 235/55 R17 méretű modellt tesztelt. 

adac 1

A teszteket elvégezték télen és nyáron is

Egyik modell sem alkalmas minden időjáráshoz
A vezetési teljesítmény továbbra is kompromisszum

A tesztben hét modell szerepelt a 235/55 R17 mérettel, amely sok középkategóriás SUV-ra és furgonra megfelelő méret. Minden négyévszakos gumiabroncs vezetési és biztonsági tulajdonságait felmérték és kiértékelték a szakemberek.

Eredmény: a hét termék közül egyik sem felel meg egyaránt a nyári és a téli körülményeknek.

 

  Márka mintázat ADAC minősítés Száraz út Nedves út Havas út Jeges út Zajszint / Komfort Üzemanyag fogyasztás Kopás
1. Continental AllSeasonContact Jó jó Jó Jó Jó jó jó jó
2. Goodyear Vector 4Seasons Gen2 Jó jó Jó Jó Jó jó jó jó
3. Michelin CrossClimate+ Jó jó Jó Jó Jó jó jó jó
4. Nokian WEATHEPROOF Jó jó Jó Jó Jó jó jó jó
5. Uniroyal ALLSEASONEXPERT 2 Jó jó Jó Jó Jó jó jó jó
6. Vredestein QUATRAC PRO Jó jó Jó Jó Jó jó jó jó
7. Bridgestone A005 Jó jó Jó Jó Jó jó jó jó
nagyon jó kiváló jó megfelelő megfelelő elégséges elégséges elégtelen elégtelen

 

A teszt eredménye röviden:
     1. Continental AllseasonContact 3.6- viszonylag jó tapadás nedves úton, kielégítő viselkedés havon, gyengeségek száraz úton
     2. Goodyear Vector Vector 4Season Gen-2 3.8- viszonylag jó tapadás nedves úton, alacsony a kopás mértéke, gyengeségek a száraz utakon és a hóban
     3. Michelin CrossClimate+ 3.9- száraz utakon és kopásállóság szempontjából kimagaslik, gyenge menettulajdonságai vannak havon
     4. Nokian Weatherproof 3.9- kielégítő tulajdonságok havon, gyenge a száraz utakon és viszonylag hangos az abroncs
     5. Uniroyal AllseasonExpert2 4.3- kielégítő viselkedés havon, alacsony kopás, nagyon gyenge menettulajdonságok száraz utakon
     6. Vredestein Quatrac pro 5.2- viszonylag jó tapadás nedves úton, alacsony kopás, meglehetősen gyenge havon, gyenge száraz utakon
     7. Bridgestone Weather Control A005 5.4- legjobb értékek száraz és nedves utakon, meglehetősen gyenge menettulajdonságok havon

Megjegyzés az értékeléshez:
     - 0,6-tól 1,5-ig nagyon jó
     - 1.6-tól 2.5-ig jó
     - 2.6-tól 3.5-ig kielégítő
     - 3.6-tól 4.5-ig elégséges
     - 4.6-tól nem megfelelő

A négyévszakos gumiabroncs kompromisszum

Néhány évvel ezelőtt a gumiabroncs kérdések egyértelműek voltak: nyáron nyári gumit használtunk, télen pedig télit. Azonban manapság egyre több gyártó kínál allseason gumiabroncsokat egész évre, a piaci részesedésük jelenleg körülbelül 20 százalék. Pénzt takaríthatunk meg, ha nem kell szezononként cserélnünk. Az alpesi szimbólummal ellátott, speciális jelzésű gumiabroncsok (hópehely és háromszög alakú hegyforma) megfelelnek a törvényben előírt téli gumiabroncsok követelményeinek.
De mi a különbség a négyévszakos gumiabroncsok és a szezonális termékek között? A választ a profil tárja fel. A téli gumiabroncsok számos lamellával biztosítják a megfelelő tapadást hóban és csúszós körülmények között. A nyári gumiabroncsok viszont nagyobb stabilitást kínálnak, a lehető legkevesebb merev futófelülettel. Már ránézésre is megállapítható, hogy a négyévszakos gumiabroncsok a kettő közötti átmenetet képviselik. A gumikeveréket úgy kell megtervezni, hogy nagyon alacsony és rendkívül magas hőmérsékleten is működjön. 

adac 2

Így tehát, az allseason gumiabroncsok mindig kompromisszumok maradnak, és a legnagyobb jóindulattal is csupán egy közepesen elfogadható téli vagy nyári gumi teljesítményét tudják elérni. Legalábbis ez volt minden korábbi ADAC-teszt eredménye. De ez vajon továbbra is igaz a most vizsgált generáció termékeire?

Hiányosság a száraz utakon

Az öt négyévszakos gumiabroncs közül, amelyek legalább "kielégítő" ADAC minősítést érnek el, a Continental AllSeasonContact (3.6), a Goodyear Vector 4Seasons Gen-2 (3.8), a Nokian Weatherproof (3.9) és az Uniroyal AllSeasonExpert 2 (4,3) hasonló felépítésűek. Mind a négy modell kielégítő teljesítményt nyújt nedves utakon, de száraz útviszonyok között abszolút nem bizonyultak meggyőzőnek. Száraz utakon a tesztautó (Ford Kuga) kevésbé pontosan irányíthatónak bizonyult, az abroncs pedig szivacsosnak tűnt magas hőmérsékleten. Ennél a négy modellnél alig lehetséges a nyugodt vezetés autópályán, mivel gyakran állítani kell a kormánykereket az irányíthatósági problémák miatt. adac 3

(Megjegyzés a képhez:

Bal sáv: Féktávolságok száraz aszfalton 100 és 0km/h között
Jobb sáv: Féktávolságok nedves aszfalton 80 és 0km/h között)

Gyenge teljesítmény havon

Amennyiben olyan térségben él, ahol ritkán havazik, vagy képes gépjármű nélkül közlekedni a téli időszakban, akkor érdemes a Bridgestone Weather Control A005-ön elgondolkodni, amely jó eredményt nyújt száraz és különösen nedves utakon. Azonban a havon nyújtott teljesítménye még a többi vizsgált abroncshoz képest is elmarad, nemhogy a egy téli abronccsal szemben.
A Michelin CrossClimate + száraz felületeken is jól viselkedik, de nedvesen jó eredményt mutat. Annak ellenére, hogy elegendő tapadást biztosít havon, a fékezésnél és kezelhetőségnél sok kívánnivalót hagy maga után.
A Vredestein Quatrac Pro alig nyújt kielégítő teljesítményt nedves környezetben, ám emellett jelentős gyengeségei vannak a száraz és különösen a hóval borított utakon. A gumiabroncs lehetséges felhasználása és célcsoportja ezért súlyosan korlátozott sajnos. 

adac 4

(Megjegyzés a képhez:

Bal sáv: Féktávolságok jelentős mértékben hóval borított utakon 50 és 0km/h között
Jobb sáv: Féktávolságok egy csúszós jégpályán 30 és 0Km/h között)

Így hát a tény továbbra is fennáll: a jelenlegi modellek is mindössze csak kompromisszumok, amelyek soha nem érik el a szezonális gumiabroncsok képességeit. Tehát ha igazi nyári vagy téli vakációt tervez, akkor egyetlen ajánlás lehet helyes az Ön számára: vásároljon nyári vagy téli gumiabroncsokat! Az egyedi alkalmazási profil azonban lehetővé teszi a minden évszakra szóló gumiabroncsok használatát, feltéve, hogy a vezető tisztában van a gumiabroncsok erősségeivel és gyengeségeivel. De természetesen: a nyári gumiabroncs egész évben való használatának kockázatánál sokkal jobb választás a négyévszakos gumiabroncs!

Járművek áttekintése a 235/55 R 17 méretről

Az alábbi járműtípusok (és még sok más) felszerelhetők az itt vizsgált gumiabroncs mérettel, a motor kivitelének függvényében.

Gyártó Modell típus
Audi A7, Q3
Ford Galaxy, Kuga, S-Max, Tourneo, Coustom
Jaguar XF
Mercedes S-Klasse, V-Klasse
Opel Astra GTC, Cascada
Volvo S60, V60, XC70
Volkswagen Phaeton, Tiguan, T6

Forrás:
adac.de

 

205/55R16 V négyévszakos gumi teszt eredmények (ADAC, 2016)

ADAC négyévszakos és téli gumiabroncs teszt - 2016

ADAC négyévszakos és téli gumiabroncs teszt - 2016

 

A teszt elsődleges kérdése az volt, hogy elegendő-e a négyévszakos gumi használata télen, vagy jobban járunk, ha téli gumit használunk a havas-jeges időben? Hogy ezt megtudjuk és a legjobb gumiabroncsokat válasszuk, leteszteltek 7 négyévszakos abroncsot is az alsó középosztályból egy Volkswagen Golf és egy BMW 1-es segítségével.


Az érdeklődés a négyévszakos gumi iránt töretlen, a márkagyártók egyre nagyobb választékot jegyeznek.
Az aktuális ADAC négyévszakos teszteredményei mindazonáltal nem igazolják az érdeklődési okot. Hét vizsgált modellből (205/55 R17) csak kettő szolgált kielégítő eredménnyel a középkategóriában.

  Márka mintázat ADAC minősítés Száraz út Nedves út Havas út Jeges út Zajszint / Komfort Üzemanyag fogyasztás Kopás
1. Michelin CrossClimate megfelelő jó jó megfelelő jó megfelelő jó jó
2. Vredestein Quadrac 5 megfelelő megfelelő1 megfelelő megfelelő jó megfelelő jó jó
3. Nokian Weatherproof elégséges elégséges1 megfelelő jó megfelelő megfelelő jó jó
4. Goodyear Vector 4 Season Gen 2 elégséges elégséges1 jó jó jó megfelelő jó jó
5. Pirelli Cinturato All Season elégséges elégséges megfelelő elégséges1 jó megfelelő jó jó
6. Bridgestone A0012 elégtelen elégséges megfelelő jó1 megfelelő megfelelő megfelelő jó
7. Hankook Kinergy 4S H740 elégtelen elégséges jó1 megfelelő megfelelő megfelelő jó jó
8. Jó nyári gumik3 elégtelen jó jó jó1 elégséges   megfelelő  
9. Jó téli gumik3 elégséges elégséges1 jó jó megfelelő   jó  
jó nagyon jó jó megfelelő megfelelő elégséges elégséges elégtelen elégtelen

 

2014-ben ugyanezen tesztek elvégzése során még gyengébb eredményeket kaptunk. Jelenleg a Michelin CrossClimate és a Vredestein Quadrac 5 két modelljével is kaptunk 3.4-es teszteredményt, ez elég kimagaslónak számít.


Ezen kívül, a négyévszakos gumiabroncsokat nem csak egymással hasonlítottuk össze. Az abroncsoknak bizonyítaniuk kellett téli és nyári útviszonyok mellett is. Ez egy nagyon kemény teszt, és némelyik négy évszakos abroncs nem vette akadálymentesen a megmérettetést.
Így a teszt eredménye: Havas, csúszós útviszonyok mellett jobb eredményeket mutatnak a téli gumik, biztonságosabb velük a közlekedés, de az is egyértelművé vált, hogy a nyári útviszonyok esetén pedig a nyári abroncsok bizonyulnak előnyösebb választásnak. A négyévszakos gumi olyan időjárási viszonyok mellett lehet célravezető, ahol a klímában nincsenek kiugró eltérések, illetve, ha valaki elsősorban városban közlekedik az autójával. 


Természetesen a választásnál a fogyasztóknak első sorban az egyéni igényeiket kell szem előtt tartaniuk, de a bemutatott teszteredmények kiváló viszonyítási alappal szolgálhatnak a döntés előtt.

Forrás:
adac.de

 

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon

Önnek ajánljuk