ADAC nyári gumi tesztek ( 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012 )

A gumiabroncs kiválasztása jelentős hatással lehet a vezetési biztonságára, ezért nagyon fontosnak tartjuk a döntés előtti megfelelő tájékozódást, a vezetési, felhasználási, autótípus szerinti választást.
A BHPguminál úgy gondoljuk, hogy az ADAC átfogó tesztjei ezekben a lényeges kérdésekben szolgálhatnak kapaszkodóként.

 

 

 

 

 

205/55R16 ADAC 2021 nyárigumi teszt eredmények (ADAC, 2021)

Ezúttal 2021-ben az ADAC nyári gumiabroncs-tesztjében: 15 aktuális 205/55 R16 méretű modellt teszteltek le, amely Németországban számos kompakt jármű számára a legkeresettebb, az Audi A3-tól a VW Golfig. Az összesített eredmény ezúttal pozitív - ám az ADAC tesztelői mégis meglepetéseket tapasztaltak.

ADAC 2021 nyári gumi teszt 1

 - Continental, Semperit és Bridgestone az élen
 - Nagy különbségek a kopásban
 - Lényeg: újrafutózott gumiabroncs

Ha éjszaka nincs fagy és a hőmérséklet végül kétszámjegyű plusz fokokra emelkedik, akkor itt az ideje, hogy a jó tapadással térjünk vissza a nyári gumikra. De melyik abroncs a legjobb számunkra? A választ az ADAC gumiabroncs-teszt adja, ezúttal a nagyon népszerű 205/55 R16 méretű V-sebességosztályból 240 km / h sebességig.

Az eredmény: 15 tesztelt modell közül három modell összteljesítményét "jónak", tizenegy gumit "kielégítőnek" és egy "elegendőnek" minősítették. Az osztályzatokkal és egyéni értékelésekkel ellátott táblázatban megtalálja a modellek erősségeit és gyengeségeit.

205/55R16 ADAC 2021 nyárigumi teszt eredmények (ADAC, 2021)

nagyon jó kiváló jó megfelelő megfelelő elégséges elégséges elégtelen elégtelen

Értékelések:

0,6 - 1,5: nagyon jó
1,6 - 2,5: jó
2,6 - 3,5 kielégítő
3,6 - 4,5 elégséges
4,6-tól lefelé: nem felelt meg

Különösen kiegyensúlyozottak a nyertes modellek
Három gumiabroncs érte el az általános értékelést ("jó"), ezért különösen ajánlottak.
A Continental PremiumContact 6 ( “jó”) átfogó csomagot nyújt, és különösen lenyűgöző nedves utakon: a nedves kezelési kritériumban messze a legjobb minősítést kapta. A legjobbakhoz képest azonban valamivel magasabb üzemanyag-fogyasztást mutat.
A második Conti márka, a Semperit Speed-Life 3 is sokoldalú. Bár nedves úton kissé rosszabb menettulajdonságokat mutat, viszont a gördülési ellenállás és az üzemanyag-fogyasztás szempontjából legyőzi a PremiumContact 6-ot.
A nedves úton is jól teljesítő Bridgestone Turanza T005 a rövid féktávolságokkal a száraz úton is tökéletesen viselkedik. További erősségei az alacsony gördülési ellenállás.

ADAC 2021 nyári gumi teszt 2

Kedvezőtlen értékelés száraz utakon:
A Goodyear EfficientGrip Performance 2 nem kapta meg az általános "jó" besorolást. Bár rövid féktávolsággal és jó irányíthatósággal rendelkezik nedves úton, enyhe gyengeségeket mutat a száraz úton történő vezetés közben - és ezért minősítik "kielégítő" abroncsként az általános értékelésben. Különleges erősségei közé tartozik a magas kopásállóság - de erről alább még értekezünk.

A koreai Kumho Ecsta HS51 szilárd aquaplaning ellenállásával nyűgözi le tesztelőit, csak nagyon későn kezd el lebegni a vízzel elárasztott úttesten. Másrészt kevés energiát fogyaszt, a legtöbb üzemanyagot takarítja meg. Ugyanakkor gyengeségeket mutat a száraz aszfalton, főleg a kezelés során nem tűnik túl pontosnak.

A törökországi Petlas Imperium PT515 a száraz utakon észrevehető hibákat mutat a vezetés biztonsága szempontjából, kis oldalmerevséggel és rossz tapadással rendelkezik - ezért leértékelődött. Nedves körülmények között sem képes a Petlas viszonylag hosszú féktávolságokkal és a kezelhetőség gyengeségeivel meggyőzni az ADAC-ot.


Kedvezőtlen értékelés nedves utakon:
Az Apollo Alnac G4 mintázata megpróbálja a nedves és száraz útviszonyok közötti jó egyensúly megteremtését, de csak elmulasztja a "jó" ítéletet mindkét szakterületen.

A Hankook Ventus Prime 3 K125 viszont egyenesen a száraz út specialistája. Különösen pontosan vezérelhető és a legmagasabb tapadási szintet kínálja, de a gyengébb nedves kezelés miatt kedvezőtlenebb minősítést kap.

A kevésbé jó nedves kezelési tulajdonság a Goodyear Group Fulda EcoControl HP 2-nél is értékes pontok elvesztését jelenti, de kopás és üzemanyag-fogyasztás szempontjából meglehetősen meggyőző. Ezek a gazdaságos kritériumok a Michelin leányvállalatának, a BF Goodrich Advantage modelljének erősségei is, amelyek száraz utakon is rövid féktávolságúak. Az ADAC tesztelői azonban igazolták, hogy nedves körülmények között gyenge a tapadási szintje, és gyorsuláskor és fékezéskor jelentős a kanyarerő csökkenése.

Kedvezőtlen értékelések a kopás miatt

ADAC 2021 nyári gumi teszt 3

Három mintázat, a Maxxis Premitra 5, a Nokian Wetproof és a Pirelli Cinturato P7 C2 modellek a száraz és a nedves utakon nyújtott jó és kiegyensúlyozott tulajdonságokkal rendelkeznek, de viszonylag magas kopásuk miatt lepontozódnak. Ezeket a gumikat továbbra is a nagyon alacsony éves futásteljesítményű járművekhez lehet ajánlani.

Csak “elégséges” az újrafutózott gumiabroncs!

A King Meiler Sport 1 volt az egyetlen újrafutózott gumiabroncs, amely 14 új gumival szemben érvényesült. Értékes alapanyagokat takarít meg, mert egy kopott gumiabroncs újrafutózásakor csak egy új futófelületre van szükség. De amint azt az összeredmény mutatja, a Sport 1 nem képes lépést tartani az itt tesztelt mezőnnyel.

A száraz úton mért fékútja a második leghosszabb a teszten. Továbbá a vezetési pályán is következetlenül viselkedik, különösen melegebb hőmérsékleten. Kanyarba fordulva késéssel és pontatlanul reagál, minden vezetési manőverben gyorsan eléri a tapadási határt. Nedves úton, fékezéskor, kanyarodáskor és az aquaplaningnél is hiányosságokat mutat a King Meiler gumiabroncs.

ADAC 2021 nyári gumi teszt 4

Járművek áttekintése a 205/55 R 16 V méretről

 - Alfa Romeo Giulietta
 - Audi A3
 - BMW 1, 2, 3
 - Citroën C3, C4, C4 Cactus
 - Dacia Logan, Sandero
 - Fiat 500L, Tipo
 - Ford C-Max, Grand C-Max, EcoSport, Focus
 - Honda Civic
 - Hyundai i30, Ioniq, ix20
 - Kia Carens, Ceed, Soul, Venga

 

225/50R17 ADAC 2021 nyárigumi teszt eredmények (ADAC, 2021)

Ezúttal 2021-ben az ADAC nyári gumiabroncs tesztjén 17 jelenlegi modellt teszteltek le 225/50 R17 méretben, sok középkategóriás jármű számára alkalmas gumiabroncsok, az Audi A4-től a VW Passatig. Az összesített eredmény pozitív, de az abroncsok egyes szakágakban nagy teljesítménybeli különbségeket mutattak - és egy modell teljesen kudarcot vallott.

ADAC 2021 nyári gumi teszt 5

 - Falken, Conti, Kumho, Bridgestone elöl
 - Óriási különbségek nedves fékezéskor
 - Az olcsó gumik is jól teljesítenek

Melyik gumiabroncs a legjobb a középkategóriás járművek számára? A választ az ADAC gumiabroncs-teszt adja, amely a jelenlegi modelleket teszteli a vezetési és biztonsági tulajdonságok, valamint a kényelem és a gazdaságosság szempontjából. Ezúttal a tesztben a 225/50 R17 méretet az Y sebességosztályban 300 km / h-ig.

Az eredmény: 17 tesztelt modell közül négy modell összteljesítményét "jónak", tizenkét gumit "kielégítőnek" és egy gumiabroncsnak "rossznak" értékelték. Az osztályzatokkal és egyéni értékelésekkel ellátott táblázat után, mint mindig, megtalálja a modellek erősségeit és gyengeségeit, nagy téma ezúttal a nedves fékezés.

225/50R17 ADAC 2021 nyárigumi teszt eredmények (ADAC, 2021)

nagyon jó kiváló jó megfelelő megfelelő elégséges elégséges elégtelen elégtelen


Értékelések:
0,6 - 1,5: nagyon jó
1,6 - 2,5: jó
2,6 - 3,5 kielégítő
3,6 - 4,5 elégséges
4,6-tól lefelé: nem felelt meg

Rendkívül kiegyensúlyozottak a győztes abroncsok

ADAC 2021 nyári gumi teszt 6

Négy modell különösen ajánlott.

Az első és legfontosabb a Falken Azenis FK510, amely imponál az egyensúlyával.
A legjobb értékeket nyújtja nedves és száraz utakon. A felső csoport közvetlen összehasonlításában azonban valamivel magasabb üzemanyag-fogyasztást mutat.

A Continental PremiumContact 6 minden szempontból átlagon felüli teljesítménnyel ragyog. Szárazon jó biztonsági tartalékot kínál, nedvesen a pontos kezelhetőségét kell hangsúlyozni.

A harmadik helyezett Kumho Ecsta PS71 az aquaplaning fejezetben példaértékűt villant, mind hosszirányban, mind keresztirányban, de minden más nedves tudományágban is ragyog. Száraz úton azonban megkarcolja a leminősítés határértékét: A többi "jó" gumihoz képest nem lehet annyira pontosan szabályozni. Rövid féktávolságokkal azonban szárazon még mindig jó minősítést biztosít.

A Bridgestone Turanza T005 modellel ezzel szemben éppen ellenkezőleg teljesít: erősségei a rövid féktávolság és a szárazon történő precíz kezelhetőség. A legjobbakhoz képest a kopása kissé magasabb.

A legfelső kvartettben a Kumho a legolcsóbb: az országos ADAC-árkérdezés több kiskereskedőtől 108 eurós átlagárat talált (2021 elején). A Conti PremiumContact 6 viszont 148 euróba kerül. Tehát, ha a koreai terméket választja, 160 eurót takarít meg egy abroncskészleten.

 

Sok a kielégítő minősítésű gumiabroncs

ADAC 2021 nyári gumi teszt 7

A “megfelelő” minősítésű középmezőny modelljeivel szintén lehet spórolni, de itt fontos alaposabban tájékozódni, mert ezek az abroncsok nem olyan kiegyensúlyozottak, mint az éllovasok: Általában különleges gyengeségük van, ezért leértékelődnek az általános minősítésben, így lehet gyorsan azonosítani az egyes hiányokat. De azoknak, akik egyéni vezetési szokásaik és működési körülményeik miatt jól tudnak vele élni, széles, többnyire olcsóbb választékot kínálnak.

A Michelin Primacy 4 biztosan nem alku tárgya, 154 euróval a teszt legdrágább gumija. Végül is lehet vele spórolni, mert sokáig maradhat használatban. Ha futásteljesítményről van szó, a tesztpálya legfelső csoportjában szerepel, és senki sem tudja becsapni, amikor száraz úton fékez. Azonban egyértelműen elveszíti a pontokat az aquaplaning és a nedves kezelés során.

A Dunlop Sport Maxx RT2 és a Nexen N Fera Sport hasonló nedves problémával küzd. De mint a Michelin, a száraz úton különösen jól teljesítenek, és nagyon pontosan kezelhetőek.

A kettő között az olcsó Esa + Tecar Spirit Pro (96 euró) jobb nedves, de rosszabb száraz eredménnyel szerepel a táblázatban. Esa + Tecar? Ez a márka a svájci autó- és gépjármű-kereskedelemben (ESA) jellemző, amelynek nyári és téli gumijait elismert gumiabroncs-gyártók megrendelésére gyártják. Valójában a modellek elég jól teljesítettek az ADAC tesztjeiben az elmúlt években, de nem tartoznak az összes német gumiabroncs kereskedő eladási körébe.

Alternatíva: másodvonalas márkák

A rangsor alsó felében tesztelt gumiabroncsok általában a prémium gyártók minőségi középkategóriás márkái, akik árorientált vásárlókat akarnak velük kiszolgálni: a Semperit, a Barum és a Viking a Continental-é, a Kleber a Michelin leányvállalata, a Sava a Goodyear terméke és a Laufenn Hankook-é. A Semperit (leértékelés: száraz) kivételével minden modell a gyengébb nedves teljesítmény miatt rosszabbul teljesít, de így is kielégítően.

A Pirelli Cinturato P7 általános értékelése csak "kielégítő" - és ez nem elégítheti ki a drága prémium gyártót. Az olaszok csak alaposan átdolgozták a sikeres P7-es modelljüket a C2-es változattal, amely száraz úton is kiválóan teljesítette a teszt 1,5 legjobb osztályzatát. De nedves állapotban nem tudja fenntartani a szintet gyengébb fékezési és kezelési értékekkel.

ADAC 2021 nyári gumi teszt 8

Gyenge: A Firestone Roadhawk

A Firestone Roadhawk, a Bridgestone középkategóriás terméke tesztünk utolsó helyére került. Elvileg száraz úton való tulajdonságai kielégítőek, a Firestone-nal felszerelt tesztjármű csak a melegebb hőmérsékleten érzi pontatlannak.
Nedves úton azonban tapadási szintje az átlag alatt van: nagy kormányszögek szükségesek a Roadhawk manőverezéséhez a vezetési pályán. Ha ezután fékez vagy gyorsul a kanyarban, a tapadás gyakran teljesen elvész.
A tesztmezőhöz képest a kezelési teljesítménye gyenge. Az egyéni nedves kezelési kritérium hatással van a fő nedves kritériumra, és végül az ADAC „gyenge” megítéléséhez vezet.


Járművek áttekintése a 225/50 R 17 Y méretről

Alfa Romeo Giulia
Audi A4, A5, TT
BMW 3er, 4er, X1
DS DS 5
Honda Accord
Lexus GS
Mercedes B- és C-osztály
Opel Astra, Zafira Tourer
Peugeot 3008, 5008, 508
Renault Latitude

 

Forrás: adac.de

 

 

2020 ADAC nyári gumi tesztek:

ADAC nyári gumi teszt 2020A leginkább ajánlott 17 és 18 colos gumiabroncsok hobbiterepjárókra és kisteherautókra

Mivel a tavalyi 215/65 R16C méretű nyári gumiabroncsok (C-kisteher gumiabroncsok) gyengén teljesítettek, különösen biztonsági szempontból, a szakértők választása a 235/55 R17 méretű gumiabroncsokra esett hasonló megfontolásból, mint tavaly. A vezetési és biztonsági tulajdonságokat, valamint a környezetvédelmi szempontokat és a gazdaságosságot tesztelték.

Az eredmény: a 17-es átmérőjű gumiabroncsok sokkal meggyőzőbb teljesítményt nyújtanak, mint a 2019-ben vizsgáltak. Egyetlen kivétellel (Laufenn) a gyártók mind jó, vagy megfelelő minősítést kaptak. A Laufenn sajnos számos vizsgált szempontnak nem tudott eleget tenni, míg a Michelin Primacy 4-es mintázata a legkiválóbb gumiabroncsnak bizonyult a vizsgált méretben.

A négy jó minősítéssel rendelkező SUV gumiabroncs nemcsak nedves, hanem száraz utakon is lenyűgöző teljesítményt nyújtott, valamint kopásállóság és üzemanyag-fogyasztás tekintetében is a toppon vannak. A futásteljesítmény szempontjából a Michelin kiemelkedik a mezőnyből, a közel 47 000 km-rel feltornázta magát a dobogó legeslegtetejére.

235/55R17 ADAC 2020 nyárigumi teszt eredmények (ADAC, 2020)

  Márka mintázat ADAC minősítés Száraz út Nedves út Zajszint / Komfort Üzemanyag fogyasztás Kopás
1. Michelin Primacy 4 Jó jó Jó Jó jó jó
2. Bridgestone Turanza T005 jó jó Jó Megfelelő nagyonjó jó
3. Maxxis Premitra 5 jó Jó Jó Megfelelő jó jó
4. Pirelli Cinturato P7 jó jó jó megfelelő jó jó
5. Hankook Ventus Prime 3 megfelelő megfelelő jó megfelelő jó jó
6. Semperit Speed-Life 2 SUV Megfelelő jó megfelelő megfelelő jó Nagyon jó
7. Yokohama BluEarth RV-02 Megfelelő Megfelelő Megfelelő jó Megfelelő jó
8. Continental EcoContact 6 Megfelelő jó Megfelelő Jó nagyonjó nagyonjó
9. Esa+Tecar Spirit Pro Megfelelő jó Megfelelő jó jó nagyonjó
10. Kumho Ecsta HS51 Megfelelő Megfelelő jó jó jó jó
11. Kleber Dynaxer HP3 Megfelelő jó Megfelelő megfelelő jó nagyonjó
12. Laufenn S-Fit EQ elégtelen jó elégtelen jó jó jó
nagyon jó kiváló jó megfelelő megfelelő elégséges elégséges elégtelen elégtelen

Az ADAC 2020 nyarára a 18-as átmérő abroncsai is górcső alá kerültek, már csak azért is, mert ebbe az irányba tolódott el a futóméret. Így a másik vizsgált méret a 225/40 R18: a tesztelt gumikról összességében elmondható, hogy rendkívül derekasan teljesítenek. A legnagyobbak közé, jelesül Continental PremiumContact6, a Michelin Pilot Sport4 és a Goodyear Eagle F1 Asym5, a Maxxis Victra Sport 5 is bejutott, mint a teszt által ajánlott gumiabroncs. Sajnos a Rotalla Setulla S-Pace RU 01 mintázata csak kielégítő minősítést kapott, így sereghajtó lett a teszteltek sorában.

Az első négy “jó” besorolású sport gumi kiváló vezetési tulajdonságokkal rendelkezik száraz és nedves útviszonyok között, továbbá kopásállóságuk is kielégítő.

Bár a Conti száraz úton nyújtott tulajdonságai elmaradnak a másik három gumiabroncsétól, ám összességében végül jó eredményt ér el a száraz úton történő rövid fékezési távolságok miatt.

Ideális esetben a gyártóknak sikerül kiegyensúlyozott megoldást találnia a teljesítmény, a fogyasztás és a kopás közötti problémakörre. A Pirelli P Zero nem tudta ezt megtenni. Annak ellenére, hogy messze a legjobb tulajdonságokkal rendelkezik száraz úton, és a 16 vizsgált gyártó közül a második legkiválóbb eredményt nyújtotta nedves útviszonyok között, a fogyasztás és a kopás szempontjából leértékelődött a teljesítménye. Ez a modell alternatíva lehet azoknak a járművezetőknek, akiknek alacsony az éves futásteljesítménye, vagy a vezetési teljesítményre nagyobb igény van, mint a futásteljesítményre.

225/40R18 ADAC 2020 nyárigumi teszt eredmények (ADAC, 2020)

nagyon jó kiváló jó megfelelő megfelelő elégséges elégséges elégtelen elégtelen

ADAC javaslat: Tanácsos gumiabroncsok vásárlásakor figyelembe venni a saját vezetési szokásainkat. A 2020-as nyári gumiabroncsok nagyrészt meggyőzték a tesztelőket, így a fogyasztóknak figyelembe kell venniük az egyedi szempontokat is a választáskor, mint például fékezési tulajdonságok, zajszint, futásteljesítmény és üzemanyag-fogyasztás.

Forrás: ADAC.de

215/65R16C ADAC 2019 nyárigumi teszt eredmények (ADAC, 2019)

Az ADAC 2019-es kisteher nyári gumi teszt rendkívül megdöbbentő eredményt hozott. A kisteherautó gumiabroncsok kilencszeres hiányt értek el a 2019 ADAC nyári gumi teszten. Egyetlen egyszer sem kaptak “nagyon jó” vagy “jó” minősítést. Az eredmények részletesen:

Az ADAC 2019-ben 16 nyári gumiabroncsot tesztelt a 215/65 R 16 C méretben. Az vizsgált abroncsokat VW T5 és T6 modellre szerelték. A C-gumiabroncsok összehasonlító vizsgálatának eredményei: 5 gyártót tart “kielégítőnek az ADAC és 9 tesztjelölt kapott “gyenge” megítélést.

 1. Nyári gumiabroncsok furgonokhoz és teherautókhoz: A 215/65R16 C gumiabroncs méretet főként a kisteherautók kereskedelmi szektorában használják, ahol elsősorban az alacsony kopásra tervezték. A teszteredmények kifejezetten rosszak lettek a nedves úton tanúsított viselkedés alapján. Mind a 16 vizsgált modell hiányosságot mutatott nedves úton. A Continental mutatott egyedül jobb eredményt a száraz úton tanúsított viselkedése miatt, de nedves úton a Continental is hiányosságokkal rendelkezik (3.4). Kilenc gumiabroncs gyenge eredményt ért el nedves úton, közülük 4 pedig a nedves úton történő fékezés tesztjén teljesen elbukott.
 2. A nedves tapadás és a kilométer közötti eltérés: Az öt "kielégítő" eredményt elért gumiabroncsot túlzás lenne tesztgyőztesként elkönyvelni. Az Apollo, a Goodyear, a Pirelli, a Nokian és a Continental az első helyen áll. Az Apollo és a Goodyear csak nedves úton mutatott gyengeséget, de ezen belül a Goodyear kopásvizsgálata kétszer akkora lett, mint az Apolloé. A Pirelli és Nokian gyártók megegyező mértékben mutatnak enyhe hiányosságot nedves tapadás tekintetében, végső, összesített eredményük “kielégítő”. A Nokiannal ellentétben a Pirelli kopásállóságra kapott értékelése “nagyon jó” lett. A két “megfelelő” gyártó a Maxxis és a Kumho. Mind a két modell nedves tapadásra kapott minősítése alacsony lett. Míg a maxxis száraz úton mutatott tulajdonságai “jó” és kopásállósága “nagyon jó”, addig a Kumho száraz úton hiányosságokat mutat.
  A vizsgálat során világossá vált: a nedves utakon tanúsított alacsony szinteredmények oka a nedves tapadás és a megtett kilométerek közötti távolság. Szinte az összes haszongépjármű gumiabroncsa üzemanyag-megtakarításra és kilométerre van tervezve, a nedves úton a féktávolságuk azonban hosszú és a vezetési komfort sem megfelelő. Tehát a három legjobb kopásállóságot mutató abroncs, - Sava, Fulda, Michelin- is hiányosságot mutat nedves útfelületen.
 3. ADAC 2019 ítélet: A gumiabroncs gyártóknak tisztába kellett lennie a tervezés és tesztelés során a nedves úton mutatott hiányosságokkal. Ezen kisteherabroncsok használata során szigorúan figyelni kell a sebességre és a vezetési stílusra a fokozott közúti biztonság érdekében, hiszen a nedves úton mért féktávolságok abszolút nem megnyugtatóak. A kisteherautókra szánt gumiabroncsok gyártása és tervezése során a következőkre kell fokozott figyelmet szentelni: nemcsak a kopásállóság és az üzemanyag-fogyasztás kérdésében kell pozitív eredményeket elérni, de mihamarabb csökkenteni kell a száraz és nedves úton mutatott féktávolságokat. A biztonsági szempontokat szükségszerű a gazdasági szempontok elé helyezni!

adac 2019 tesztauto bhpgumi

  Márka mintázat ADAC minősítés Száraz út Nedves út Zajszint / Komfort Üzemanyag fogyasztás Kopás
1. Apollo Altrust Megfelelő jó megfelelő megfelelő jó jó
2. Goodyear EfficientGrip Cargo megfelelő jó megfelelő megfelelő jó nagyonjó
3. Pirelli Carrier megfelelő megfelelő megfelelő megfelelő jó nagyonjó
4. Nokian cLine megfelelő megfelelő megfelelő megfelelő jó jó
5. Continental ContiVanContact 200 megfelelő megfelelő megfelelő megfelelő jó nagyonjó
6. Maxxis Vansmart MCV3+ elégséges jó elégséges megfelelő jó nagyonjó
7. Kumho PorTran KC53 elégséges megfelelő elégséges megfelelő jó jó
8. Falken Linam Van01 elégtelen megfelelő elégtelen megfelelő jó nagyonjó
9. Uniroyal RainMax3 elégtelen megfelelő elégtelen megfelelő jó nagyonjó
10. Michelin Agilis+ elégtelen megfelelő elégtelen megfelelő jó nagyonjó
11. Fulda Conveo Tour 2 elégtelen jó elégtelen megfelelő jó nagyonjó
12. Nexen Rodian CT8 elégtelen jó elégtelen megfelelő jó jó
13. Sava Trenta 2 elégtelen jó elégtelen megfelelő jó nagyonjó
14. Semperit Van-Life 2 elégtelen megfelelő elégtelen megfelelő jó nagyonjó
15. Hankook Vantra LT elégtelen jó elégtelen megfelelő jó jó
15. Kleber Transpro elégtelen elégséges elégtelen megfelelő jó nagyonjó
nagyon jó kiváló jó megfelelő megfelelő elégséges elégséges elégtelen elégtelen

185/65R15 H ADAC 2019 nyárigumi teszt eredmények (ADAC, 2019)

Az ADAC 2019 nyárra 16 gyártó abroncsát vizsgálta 185/65R 15 H tartományban. Összességében a tesztjelöltek meggyőző eredményt mutattak. Két esetben is odaítélték a “jó” minősítést és tizennégyszer a “kielégítőt”. A Bridgestone bizonyult a legmeggyőzőbbnek száraz és nedves utakon, csak a kissé zajos abroncsnak találták, így ez zavarja a teljes egyensúlyt. A második helyezett a Vredestein lett, a viszonylag magas futásteljesítményével győzte meg a bírákat.

A nedves tapadás során mutatott gyengeségek szinte minden esetben előjöttek

A kielégítő abroncsmodellek két csoportra oszthatók: hét résztvevőt csak kis mértékben marasztalnak el, mert csak enyhe hiányosságot mutatnak, többségében nedves útviszonyok mellett: Goodyear, Firestone, Kumho, Maxxis és Toyo.

A Michelin száraz úton tanúsít hosszabb féktávolságot, a Continental pedig kopássállóság tekintetében mutatott gyenge eredményt.

A második csoport képviselőinél - Semperit, Giti, Petlas, Hankook és Pirelli- szintén hiányzik a meggyőző eredmény nedves útviszonyok között. Azonban ezek a hátrányok az előző csoport tagjaihoz képest sokkal hangsúlyosabbak. Bár a Linglong gyártó csak kis gyengeségeket mutat száraz és nedves úton, a kopásvizsgálatban mért kilométer jelentősen alacsonyabb, mint a versenytársainak.

ADAC 2019 tippek nyári gumiabroncs vásárlásához:

Az egyes gumiabroncsok egyedi szempont szerinti értékelésének figyelembe vétele is nagyon fontos a vásárlás előtti döntéshelyzetekben.

 • Aki kiegyensúlyozott teljesítményre vágyik minden téren az elsősorban válasszon Bridgestone-t, másodsorban Vredesteint.
 • Az alacsony kopás és magas futásteljesítmény kedvelőinek a Michelin-t vagy a Vredestein gyártókat javasolja az ADAC.
 • A száraz és nedves úton tanúsított jó eredmény, a nagyobb kopásarány figyelembevételével ugyan, de a Continentalt javasolja.
 • Az alacsony üzemanyag-fogyasztás a Maxxis előnye, de a nedves útviszonyok közötti gyengébb eredményeit is szem előtt kell tartani.
  Márka mintázat ADAC minősítés Száraz út Nedves út Zajszint / Komfort Üzemanyag fogyasztás Kopás
1. Bridgestone Turanza T005 jó nagyonjó jó megfelelő jó jó
2. Vredestein Sportrac 5 jó jó jó jó jó nagyonjó
3. Michelin Crossclimate+ jó megfelelő jó megfelelő jó nagyonjó
4. Goodyear EfficientGrip Performance megfelelő jó megfelelő megfelelő jó jó
5. Firestone Roadhawk megfelelő nagyonjó megfelelő megfelelő jó jó
6. Kumho Ecowing ES01 megfelelő megfelelő megfelelő megfelelő jó jó
7. Maxxis Mecotra 3 megfelelő jó megfelelő jó nagyonjó jó
8. Toyo Proxes CF2 megfelelő jó megfelelő jó jó jó
9. Continental ContiPremiumContact 5 megfelelő jó jó jó jó megfelelő
10. Falken Ziex ZE310 Ecorun megfelelő jó megfelelő megfelelő jó nagyonjó
11. Semperit Comfort-Life 2 megfelelő megfelelő megfelelő megfelelő jó jó
12. Giti GitiSynergy E1 megfelelő megfelelő megfelelő jó jó jó
13. Petlas Imperium PT515 megfelelő megfelelő megfelelő megfelelő jó jó
14. Hankook Kinergy Eco 2 megfelelő jó megfelelő jó jó jó
15. Pirelli Cinturato P1 Verde megfelelő jó megfelelő jó jó jó
16. Linglong Green-Max HP010 megfelelő megfelelő megfelelő jó jó megfelelő
nagyon jó kiváló jó megfelelő megfelelő elégséges elégséges elégtelen elégtelen

205/55R16 V NYÁRIGUMI TESZT EREDMÉNYEK (ADAC, 2018)

nyári gumiabroncs teszt 2017

Az ADAC német autóklub megjelentette az idei év nyári gumi rangadójának várva várt eredményeit. Az elérhető árfekvésű, középkategóriás márkák ugyanolyan, vagy hasonló eredményt értek el, mint az élvonalbeli prémium gyártók abroncsai.

A 2018-as nyári gumiabroncs teszten a 205/55 R16 és 175/65 R14 gumiabroncs méreteket tesztelték. A 205/55 R16-os mezőny versenyén a Bridgestone Tunanza T001 Evo ugyanazt a 2.3-as értékelést kapta, mint a Firestone Roadhawk. Továbbá a Continental-csoport tagjaként a Semperit Speed-Life2-es mintázatú abroncs csak egy tizeddel kapott gyengébb minősítést. (Holtversenyben a Hankookkal, aki szintén prémium kategóriás gyártó.)

A 175/65 R14-esek fesztiválján a Falken (2.3-as ponttal) aratott diadalt, a Sumitomo leányvállalataként. A második, szintén előkelő helyet, újfent a Semperit (2.4-es pontszámmal) foglalhatta el.

< >Fontos szempont lehet a gumiabroncsok kopásának teszteredménye.

A vizsgálathoz minden egyes gumiabroncs futásteljesítményét 15.000 km-re határozták meg, ebből mintegy 60% az autópályán megtett út és mintegy 40% az országúti. Az ADAC által használt tesztjármű a VW Golf VII 2.0 TDI volt. A megmérettetés győztese a Michelin Primacy 3 lett, majdnem 45.000 km-re hitelesítve kopásállóság tekintetében. Ez pontosan 20.000-rel több, mint az elégséges helyezést elért Infinity Ecosisnál.

Például a Continental PremiumContact 5 féktávolsága megközelítőleg 10 méterrel rövidebb (42,7 méter a 80 km / órás nedves úton), mint az utolsó helyezett Sava Perfecta-é , 52,2 méterrel.

  Márka mintázat ADAC minősítés Száraz út Nedves út Zajszint / Komfort Üzemanyag fogyasztás Kopás
1. Michelin Primacy 3 jó jó jó megfelelő jó nagyon-jó
2. Bridgestone Turanza T001 Evo jó jó jó megfelelő jó jó
3. Continental ContiPremiumContact 5 jó jó jó elégséges jó jo
4. Firestone Roadhawk jó jó jó elégséges jó jó
5. Hankook Ventus Prime 3 K125 jó jó jó megfelelő jó jó
6. Semperit Speed-Life 2 jó jó jó megfelelő jó jó
7. ESA+Tecar Spirit 5 HP megfelelő jó megfelelő1 elégséges jó jó
8. Kumho Ecsta HS51 megfelelő megfelelő1 jó megfelelő jó jó
9. Pirelli Cinturato P7 Blue megfelelő jó megfelelő1 elégséges jó nagyonjó
10. Fulda EcoControl HP megfelelő megfelelő megfelelő1 megfelelő jó nagyonjó
11. Giti Premium H1 megfelelő megfelelő megfelelő1 megfelelő jó megfelelő
12. Goodyear EfficientGrip Performance megfelelő jó megfelelő megfelelő jó megfelelő1
13. Nexen N´blue HD Plus megfelelő jó megfelelő megfelelő jó megfelelő1
14. Cooper Zeon CS8 megfelelő megfelelő1 megfelelő1 megfelelő jó jó
15. Infinity Ecosis2 elégséges megfelelő megfelelő megfelelő jó megfelelő
16. Vredestein Sportrac 5 elégséges jó megfelelő megfelelő jó nagyonjó

1 A végső értékelést negatív irányban befolyásolja

jó kiváló jó megfelelő megfelelő elégséges elégséges elégtelen elégtelen

175/65R14 T NYÁRIGUMI TESZT EREDMÉNYEK (ADAC, 2018)

 1. Michelin Primacy 3: 2.1 pont, értékelés: Kiegyensúlyozott teljesítmény, kopásállósága kimagaslóan jó, száraz és nedves utakon egyaránt megbízható.
 2. Bridgestone Tunanza T001 Evo: 2.3pont, értékelés: nedves utakon nyújtott teljesítménye a legszembetűnőbb, de száraz útviszonyok mellett is jól megállja a helyét.
 3. Continental PremiumContact 5: 2.3 pont, értékelés: kiegyensúlyozott üzemanyagfogyasztás, remek féktávolság nedves utakon.
 4. Firestone Roadhawk: 2.3 pont, értékelés: kiegyensúlyozott teljesítmény, meggyőző abroncs, különösen a száraz útviszonyok mellett.
 5. Hankook Ventus Prime 3 K125: 2.4 pont, értékelés: száraz és nedves útviszonyok között egyaránt megbízható.
 6. Semperit Speed-Life2: 2.4 pont, értékelés: kiegyensúlyozott teljesítmény mind nedves, mind száraz utakon.
 7. Esa+Tecar Spirit 5HP: 2.6 pont, értékelés: stabil teljesítmény száraz utakon, de a legjobbakhoz viszonyítva kissé gyengébb teljesítmény nedves útviszonyok mellett.
 8. Kumho Ecsta HS51: 2.6 pont, értékelés: még stabil teljesítmény nedves utakon, de száraz viszonyok mellett már bizonytalan.
 9. Pirelli Cinturato P7 Blue: 2.6 pont, értékelés: kifejezetten kitűnő abroncs száraz viszonyok mellett, valamint egészen meggyőző üzemanyagfogyasztás, de nedves utakon jóval gyengébb teljesítmény.
 10. Fulda EcoControll HD: 2.9 pont, értékelés: alacsony kopás, viszonylag gyenge teljesítmény nedves utakon és száraz viszonyok mellett sem jeleskedett az abroncs.
 11. Giti Premium H1: 3pont, értékelés: viszonylag gyenge teljesítmény nedves és száraz utakon egyaránt, kopásállóság tekintetében sem megbízható.
 12. Goodyear EfficientGrip Performance: 3pont, értékelés: jó teljesítmány száraz útviszonyok között és alacsony üzemanyag-fogyasztás, de gyenge teljesítmény nedves utakon és a kopásállósága is gyengének bizonyult.
 13. Nexen N’Blue HDplus: 3pont, értékelés: a leghalkabb abroncs a mezőnyben! Nagyon gyenge kopási teljesítmény és nem megbízható menettulajdonságok nedves és száraz utakon egyaránt.
 14. Cooper Zeon CS8: 3.2 pont, értékelés: minden vizsgált pontban gyenge teljesítmény.
 15. Infinity Ecosis: 4pont, értékelés: minden vizsgált pontban egyenletlen teljesítmény.
 16. Vredestein Sportac 5: 4pont, értékelés: Legtökéletesebb üzemanyagfogyasztású abroncs, majdnem kiváló teljesítmény száraz utakon és megfelelő kopásállóság, valamiért viszonyt nedves útviszonyok között elvérzik az abroncs.

0.5-1.5= nagyon jó; 1.6-2.5=jó, 2.6-3.5= kielégítő; 3.6-4.5= elegséges; 4.6-5.5= hiányos

  Márka mintázat ADAC minősítés Száraz út Nedves út Zajszint / Komfort Üzemanyag fogyasztás Kopás
1. Falken Sincera SN832 Ecorun jó jó jó elégséges jó jó
2. Semperit Comfort-Life 2 jó jó jó megfelelő jó jó
3. Dunlop Street Response 2 megfelelő jó megfelelő1 elégséges jó jo
4. Kleber Dynaxer HP3 megfelelő jó megfelelő1 elégséges jó jó
5. Vredestein T-trac 2 megfelelő jó megfelelő1 elégséges jó jó
6. Apollo Amazer 4G Eco megfelelő jó megfelelő1 megfelelő jó jó
7. Pirelli Cinturato P1 Verde megfelelő jó megfelelő1 elégséges jó jó
8. Pneumant Summer ST2 megfelelő jó megfelelő1 elégséges jó jó
9. Continental ContiPremiumContact 5 megfelelő jó jó megfelelő jó megfelelő1
10. Goodyear EfficientGrip Compact megfelelő jó megfelelő1 megfelelő jó jó
11. Fulda EcoControl megfelelő jó megfelelő1 megfelelő jó jó
12. Firestone Multihawk 2 megfelelő jó megfelelő1 megfelelő jó jó
13. Maxxis Mecotra 32 megfelelő nagyonjó megfelelő1 elégséges jó jó
14. Sava Perfecta elégséges jó elégséges1 elégséges jó jó

1 A végső értékelést negatív irányban befolyásolja

jó kiváló jó megfelelő megfelelő elégséges elégséges elégtelen elégtelen
 1. Falken Sincera SN832 Ecorun: 2.3pont, értékelés: nagyon kiegyensúlyozott nyári abroncs, egyaránt kiváló menettulajdonságokkal bír nedves és száraz úton is.
 2. Semperit Comfort-Life2: 2.4pont, értékelés: nagyon kiegyensúlyozott nyári abroncs, egyaránt kiváló menettulajdonságokkal bír nedves és száraz úton is.
 3. Dunlop Street Response 2: 2.6 pont, értékelés: remek teljesítmény száraz útviszonyok mellett, de a legjobbakhoz viszonyítva kissé gyengébb teljesítmény nedves utakon.
 4. Kleber Dynaxer HP3: 2.8pont, értékelés: jó teljesítmény száraz úton, viszonylag jó menettulajdonságokkal rendelkező abroncs, nedves utakon kicsit gyengébb teljesítménnyel, elég magas fogyasztással és igen hangos menetzajjal.
 5. Vredestein T-Trac-2: 2.8 pont, értékelés: relatíve alacsony üzemanyag-fogyasztás és elég jó menettulajdonságok, ugyanakkor nedves utakon gyengébb teljesítmény.
 6. Apollo Amazer 4G Eco: 2.9 pont, értékelés: a mezőny legjobb fogyasztású abroncsa, száraz utakon is jól megállja a helyét. Nedves útviszonyok mellett azonban gyengén teljesít.
 7. Pirelli Cinturato P1 Verde: 2.9 pont, értékelés: viszonylag alacsony üzemanyag-fogyasztás, ugyanakkor száraz utakon gyenge teljesítmény.
 8. Pneumant Summer ST 2: 2.9 pont, értékelés: viszonylag meggyőző üzemanyag-fogyasztás és hasonló kopásállóság, nedves utakon kicsit gyengébb teljesítmény.
 9. Continental PremiumContact 5: 3 pont, értékelés: legjobb teljesítmény nedves utakon a mezőnyben, megfelelő száraz útviszonyok mellett is, azonban rendkívül gyors kopás.
 10. Goodyear EfficientGrip Compact: 3.1 pont, értékelés: remek teljesítmény száraz utakon, viszonylag jó menettulajdonságok, azonban nedves utakon gyenge teljesítmény.
 11. Fula EcoControl: 3.2 pont, értékelés: viszonylag jó menettulajdonságok, azonban kifejezetten gyenge teljesítmény nedves úton.
 12. Maxxis Mecotra 3: 3.4 pont, értékelés: a mezőny legjobbja száraz utakon, ugyanakkor igen gyenge teljesítmény nedves útviszonyok mellett.
 13. Sava Perfecta: 3.7 pont, értékelés: megfelelő viselkedés száraz utakon, igen gyenge teljesítmény nedvesen.

0.5-1.5= nagyon jó; 1.6-2.5=jó, 2.6-3.5= kielégítő; 3.6-4.5= elegséges; 4.6-5.5= hiányos

Ha teheti, szánjon a saját, családja biztonságára még egy kis pénzt és inkább a „megfelelő” besorolású abroncsok közül válasszon.

Vegye meg tőlünk a tesztgyőztes abroncsokat!

Reméljük, hogy a tesztünkkel segíteni tudtunk. Amennyiben gumi vásárláson gondolkodik, mindenképpen nézzen körül gumi webshop-unkban!

2018 ADAC NYÁRI GUMI TESZT VIDEÓ

 

BHP gumi tesztgyőztes téligumik

Forrás: adac.de

195/65R15 V nyárigumi teszt eredmények (ADAC, 2017)

nyári gumiabroncs teszt 2017

Megérkeztek a német ADAC tesztelő intézet 2017-es nyári szezonra elvégzett teszt eredményei. Idén a 195/65R15-ös és a 215/65R16-es méretre esett a választás.

2017-ben tesztelt nyári gumi méretek:

Módszertan és háttér:

Az eredmények értékelésekor az ADAC abroncs tesztek különös figyelmet fordítanak arra, hogy az egyes értékelések között egyensúly legyen egy adott gumiabroncs esetében. Ezáltal csak olyan gumiabroncs kap kiváló ADAC- ítéletet, amely valamennyi kritériumnak kielégítően felel meg. Elvégre a felhasználóknak, az autósoknak csak ezek alapján lesz reális rálátása az eredményekre, erényekre és hiányosságokra.

Nézzük az eredményeket.

Ebben az évben az ADAC 16 nyári gumiabroncsot vizsgált meg az alsó középosztályból 195/65R15 méretben, 91-es terhelési indexszel és V-s sebességindexszel, azaz 240km/h-ig. A tesztelt gumik egy VW Golf7-esen futottak a teszt ideje alatt.

Öt esetben jó, tízszer kielégítő, egy esetben elégséges eredménnyel zárult a kísérlet.

A felső középosztály csoportjából kiegyensúlyozottan „Jó” eredményeket ért el:

Pirelli Cinturato P1 Verde, Bridgestone Turanza T001, Continental Conti PremiumContact 5, Goodyear EffecientGrip Performance, Esa-Tecar Spirit 5 HP

Ezen gumiabroncsok közül lényegi hiányosságot egyik sem mutatott, a Continental erőssége a nedves utakon mutatkozott meg, még a Pirelli a kifejezetten jó kopási tulajdonságokkal emelkedik ki.

Középmezőny: főleg azért, mert a nedves utakon elért eredmények a következő gyártók tekintetében csak kielégítőek voltak. Ide sorolták a vizsgált gumiabroncsok 2/3-át:

Dunlop Sport BluResponse , Nokian Line , Vredestein Sportrac 5 , Aeolus PrecisionAce 2 AH03 , Kumho Ecowing ES01 KH 27 , Michelin Energy Saver+ , Sava Intensa HP , Semperit Comfort-Life 2 , Hankook Ventus Prime 3 K125 , Maxxis Premitra HP5

A Maxxis és az Aeolus nagyon jó eredményeket értek el száraz és nedves útviszonyok mellett is, ha a kopásállás nem csak kielégítő lett volna, akár a felsőbb csoportba is kerülhetnének. De mindenképp említésre méltó a kimenetelük! A Nokian és a Dunlop ezúttal hiányznak az ADAC „jó” minősítése alól, mivel a Nokian hiányosságokat mutatott nedves útviszonyok mellett. A Dunlop mindemellett az egyik legjobb eredményt mutatta be száraz utakon, de nedves útviszonyok mellett szintén hiányosságai merültek fel. A Kumho kissé gyenge jellemzőket mutatott kopás és nedves tapadás területén, míg a Michelin és a Sava az utóbbiak tekintetében szintén nem hoztak tökéletes eredményt.

  Márka mintázat ADAC minősítés Száraz út Nedves út Zajszint / Komfort Üzemanyag fogyasztás Kopás
1. Pirelli Cinturato P1 Verde jó jó jó megfelelő jó jó
2. Bridgestone Turanza T001 jó jó jó megfelelő jó jó
3. Continental ContiPremiumContact 5 jó jó jó megfelelő jó jó
4. Goodyear EfficientGrip Performance jó jó jó megfelelő jó jó
5. Esa-Tecar Spirit 5 HP jó jó jó megfelelő jó jó
6. Dunlop Sport BluResponse megfelelő jó megfelelő1 megfelelő jó jó
7. Nokian Line megfelelő jó megfelelő1 megfelelő jó jó
8. Vredestein Sportrac 5 megfelelő megfelelő megfelelő1 megfelelő jó jó
9. Aeolus PrecisionAce 2 AH03 megfelelő jó jó megfelelő jó megfelelő1
10. Kumho Ecowing ES01 KH27 megfelelő jó megfelelő megfelelő jó megfelelő1
11. Michelin Energy Saver+ megfelelő jó megfelelő1 megfelelő jó jó
12. Sava Intensa HP megfelelő megfelelő megfelelő1 megfelelő jó jó
13. Semperit Comfort-Life 2 megfelelő megfelelő megfelelő1 megfelelő jó jó
14. Hankook Ventus Prime 3 K125 megfelelő megfelelő megfelelő1 megfelelő jó jó
15. Maxxis Premitra HP5 megfelelő jó jó megfelelő jó megfelelő1
16. GT Radial Champiro FE1 elégséges megfelelő elégséges1 megfelelő jó jó

1 A végső eredményt negatív irányban befolyásolja

jó kiváló jó megfelelő megfelelő elégséges elégséges elégtelen elégtelen

215/65R16 H nyárigumi teszt eredmények (ADAC, 2017)

Továbbá 15db abroncsot teszteltek a nyári gumik SUV dimenziójában 215/65 R 16 H méretben.

Két, nagyon kiegyensúlyozott eredményt felmutató abroncs-modell éri el a „jó” ítéletet.  Jelesül a Goodyear EfficientGrip SUV és a Cooper Zeon 4XS Sport.  A tesztsorozat alkalmával mindegyik kritériumnak több, mint kielégítő mértékben feleltek meg, mely csoportjukban egyedülálló, hiszen  11 gyártó vizsgált gumiabroncsa csak a kielégítő értékelést kaphatta meg.

Ami azonban nagy meglepetést okozott, a Michelin és Yokohama eredményei. Alapvető hiányosságokat mutattak fékezési és vontatási tulajdonságaikban. Nedves tapadásra pedig egész egyszerűen a ” nem felelt meg” minősítést voltak kénytelenek a szakemberek adni.

  Márka mintázat ADAC minősítés Száraz út Nedves út Zajszint / Komfort Üzemanyag fogyasztás Kopás
1. Goodyear EfficientGrip SUV jó jó jó megfelelő jó jó
2. Cooper Zeon 4XS Sport jó jó jó megfelelő jó jó
3. Firestone Destination HP megfelelő jó megfelelő1 megfelelő jó jó
4. Nokian Line SUV XL Line SUV XL megfelelő jó megfelelő megfelelő megfelelő1 jó
5. Pirelli Scorpion Verde XL megfelelő megfelelő megfelelő1 megfelelő jó jó
6. Semperit Comfort-Life 2 SUV megfelelő jó megfelelő1 megfelelő jó jó
7. Uniroyal Rain Expert 3 SUV megfelelő megfelelő1 jó megfelelő jó jó
8. Barum Bravuris 4x4 megfelelő megfelelő1 megfelelő elégséges jó jó
9. General Grabber GT megfelelő jó megfelelő1 megfelelő jó jó
10. Apollo Apterra H/P megfelelő megfelelő megfelelő1 megfelelő jó jó
11. Hankook Dynapro HP2 RA33 2 megfelelő jó megfelelő1 megfelelő jó jó
12. BF Goodrich g-Grip SUV megfelelő jó megfelelő1 megfelelő jó jó
13. Bridgestone Dueler H/P Sport megfelelő jó megfelelő1 megfelelő jó jó
14. Michelin Latitude Tour HP elégséges jó elégséges1 megfelelő jó jó
15. Yokohama Geolandar SUV elégtelen megfelelő elégséges1 megfelelő jó jó

1 A végső értékelést negatív irányban befolyásolja

jó kiváló jó megfelelő megfelelő elégséges elégséges elégtelen elégtelen

 

Ha teheti, szánjon a saját, családja biztonságára még egy kis pénzt és inkább a „megfelelő” besorolású abroncsok közül válasszon.

Vegye meg tőlünk a tesztgyőztes abroncsokat!

Reméljük, hogy a tesztünkkel segíteni tudtunk. Amennyiben gumi vásárláson gondolkodik, mindenképpen nézzen körül gumi webshop-unkban!

2017 ADAC Nyári gumi teszt videó

 

BHP gumi tesztgyőztes téligumik

Forrás: adac.de

185/65 R15 H nyárigumi teszt eredmények (ADAC, 2016)

ADAC 2016 nyári gumi tesztekMegérkeztek a német ADAC tesztelő intézet 2016-os nyári szezonra vonatkozó eredményei. Idén a 185/65R15-ös és a 225/45R17-es méretre esett a választás.


A kisebb méretek közül a 185/65R15-es méretre esett a választás, próbáltak minden árkategóriából válogatni.
16 mintázatot teszteltek idén. Hét modell elérte a jó minősítést, hét kapta meg a megfelelő státuszt, 1 elégséges és bizony idén is van 1 modell melyek nem igazán ajánlottak.

Lássuk az eredményeket

225/45R17 Y nyárigumi teszt eredmények (ADAC, 2016)

Nagy méretek közül az egyik legnépszerűbbet választotta a német tesztelő intézet, a 225/45R17-et. A nagy választékból 16 modellre esett a választás. Négy mintázat jó, 11 megfelelő és 1 elégséges minősítést kapott.

Forrás: adac.de

185/60 R14 nyárigumi teszt eredmények (ADAC, 2015)

ADAC Logo71Megérkezett a német ADAC tesztelő intézet 2015-ös nyári szezonra vonatkozó eredményei. Idén a 185/60R14-es és a 205/55R16-os méretre esett a választás.

185/60R14-es gumiméret nagyon sokunk kisautóját hajtja, mint pl VW Polo, Fiat Punto vagy Mazda 2. A német ADAC tesztelő intézet idén ebben a méretben 16 típust vizsgált meg a már tőlük megszokott szigorú kritériumok szerint. 6 mintázat kapott „jó minősítést”, 8 modell volt kielégítőnek mondható, de idén is volt 2 olyan modell is, amelyet a szakértők nem ajánlanak.

Nézzük az eredményeket.

A legjobbak között ismét ott van Continental ContiPremiumContact 5 és a Goodyear EfficientGrip Performance nyári mintázata. A teszt során a Goodyear-nak volt e legrövidebb a fékútja, a Continental pedig a nedves úton szerepelt kimagaslóan. A Nokian, Dunlop, Hankook és a Vredestein nyári mintázata is megkapta az „ajánlott” minősítést, hiszen ezek a modellek is remekül szerepeltek a teszten.

A széles középmezőnybe, szinte minden típusnak a nedves úton való tesztelés mutatkozott a gyenge pontjának. Különösen igaz ez a Yokohama, GT Radial és Semperit nyári abroncsára. Bár a Pirelli nedves útviszonyok között jól szerepelt az üzemanyag fogyasztása miatt került a középmezőnybe. Az Infinity száraz és nedves körülmények között is mutatott némi hiányosságot. Ugyanakkor a Michelin, Pirelli és a Sava futásteljesítménye figyelemre méltó. Annak ellenére, hogy nagyon a kopásállúsága a Kumho KH27-es mintázatának csak „elégésges” minősítést kapott. Ugyanis nedves útviszonyok között nagyon gyenge teljesítményt mutatott.

Elégtelen minősítést idén a Matador MP16-os mintázata kapta. Szintén a nedves úton nyújtott teljesítmény és hosszú fékút miatt.

  Márka mintázat ADAC minősítés Száraz út Nedves út Zajszint / Komfort Üzemanyag fogyasztás Kopás
1. Continental ContiPremiumContact 5 jó jó jó megfelelő jó sehr gut
2. Goodyear EfficientGrip Performance jó jó jó megfelelő jó jó
3. Nokian Line jó jó jó elégséges jó sehr gut
4. Dunlop Sport BluResponse jó jó jó megfelelő jó jó
5. Vredestein Sportrac 5 megfelelő jó megfelelő megfelelő jó jó
6. Hankook Kinergy Eco K425 megfelelő jó megfelelő elégséges jó jó
7. Firestone Firehawk TZ 300 alpha megfelelő jó megfelelő elégséges jó jó
8. Michelin Energy Saver+ megfelelő megfelelő jó elégséges jó jó
9. Sava Intensa HP megfelelő megfelelő megfelelő elégséges jó nagyon jó
10. Pirelli Cinturato P1 Verde megfelelő jó megfelelő elégséges jó jó
11. Infinity Ecosis megfelelő jó megfelelő megfelelő jó jó
12. Yokohama BluEarth AE-01 megfelelő megfelelő megfelelő elégséges jó jó
13. GT Radial Champiro Eco megfelelő megfelelő megfelelő elégséges jó jó
14. Semperit Comfort-Life 2 megfelelő megfelelő megfelelő elégséges jó jó
15. Kumho KH27 Ecowing ES 01 elégtelen jó elégtelen elégséges jó jó
16. Matador MP 16 elégtelen megfelelő elégtelen elégséges jó jó

 

jó megfelelő megfelelő elégséges elégséges elégtelen elégtelen

205/55 R16 nyárigumi teszt eredmények (ADAC, 2015)

A 205/55R16-os méret az egyik legnépszerűbb nyári gumiabroncs méret. Ezért is helyénvaló, hogy az ADAC 19 modellt is tesztelt ebben a méretben. Különlegessége ennek a nyári tesztnek, hogy több gyártó is 2 különböző mintázattal is szerepelteti magát. Érdekes összehasonlítani ugyanazon gyártó 2 különböző mintázatát.

6 prémium kategóriás abroncs kapott „jó” minősítést. Különlegessége ennek a nyári tesztnek, hogy több gyártó is szerepelteti magát az úgynevezett „ECO” abroncsaival. Érdekes összehasonlítani ugyanazon gyártó 2 különböző technológiáját. A tesztek következetesen azt mutatták, hogy az ECO modellek gyengébben szerepeltek a nedves útviszonyok között, mint a párja azonos gyártótól. A Michelin termékek gyakorlatilag azonos szerepeltek, ami a kopást és az üzemanyag fogyasztást illeti.

Az általános következtetés az, hogy még üzemanyag fogyasztásban csak 5% a különbség a legjobb és legrosszabb típus között, addig kopás szempontjából ez az érték 100% is lehet. A kezdeti bordamélység különbségek nem befolyásolják a futásteljesítményt.

Összességében 6 mintázatnak ítélte a „jó” minősítést, 12 modellnek a „megfelelő” minősítést.

A Nankang modellje kapta egyedül az elégtelen minősítést nedves úton nyújtott teljesítménye miatt.

 

jó megfelelő megfelelő elégséges elégséges elégtelen elégtelen

Idén az ADAC 2 nyári gumi méretet tesztelt a 175/65R14 T és a 195/65R15 V nyári gumiabroncs méreteket. Nagyon érdekes és meglepő eredmények születtek, mert nem csak a legnevesebb márkák végeztek a legjobb helyeken.

A 175/65R14 méretből összesen 16 gumiabroncsot vetettek alá a legszigorúbb teszteknek. A 195/65R15 méretből 17 típusra esett a választás.

Hogy melyek lettek a legjobb nyári gumiabroncsok kiderül az alábbi táblázatból.

A 175/65R14 T nyári gumi méret teszt eredményei

1756514 nyarigumi teszt 2014

A 195/65R15 V nyári gumi teszt eredmények

1956515 nyarigumi teszt 2014

forrás: adac.de

ADAC gumiabroncs teszt logoAz idei nyári gumiabroncsok jobbak, mint valaha A német ADAC tesztelő intézet február 21-én publikussá tette legújabb, 2013-as nyári gumiabroncs tesztjét. Az ADAC már 40 éve végzi minden évben kétszer a gumiabroncs teszteket, ezért is ennyire meghatározóak az eredményeik számunkra és egész Európa számára.

Idén az ADAC szerint minden idők legjobb teszteredményei születtek, soha ennyi jó modell nem volt még forgalomban. Összesen 38 nyári gumiabroncsot teszteltek, amiből 16 jó besorolást, 14 kielégítőt. Kiváló minősítést idén sem osztottak ki. Tavalyi nyári gumi tesztben három méretet teszteltek 165/70R14 T, 205/55R16 V és a 215/65R16 H, idén viszont csak kettőre esett a voksuk 225/45R17 W/Y és 185/60R15 H méretekre. 2013-ban tesztelt nyári gumiabroncs méretek:

225/45 R17 W/Y ADAC 2013 nyári gumiabroncs teszt eredmények

225/45r17 nyári gumiabroncs teszt 2013 Idén nagy méretben a 225/45 R17 W/Y (max. 270 km/h) –et tesztelték, ami Audi A3, Mercedes C-osztály, BMW 3, Opel Astra és Skoda Octavia gumiabroncs méretek. Hét nyári gumiabroncs ért el "Jó" besorolást a 19 abroncsból. 10 lett "megfelelő", és 2 nyári gumiabroncs "elégséges" osztályzatot kapott. Meglepő módon ebben a kategóriában nem volt idén elégtelen eredménnyel záró abroncs. Összesített eredmények alapján a Continental Sport Contact 5, a Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2, a Dunlop Sport Maxx RT, a Michelin Pilot Sport 3 és a Vredestein Ultrac Vorti voltak a legjobbak. A Continental Sport Contact 5 nedves úton bizonyult a legbiztonságosabb nyári gumiabroncsnak. A Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 és a Vredestein Ultrac Vorti közösen vitte el az első helyezést száraz úton való teljesítményért. Üzemanyag fogyasztás terén 2013-ban a győztes a Semperit Speed-Life nyári gumi lett 225/45 R17 méretben.  

185/60R15 H ADAC 2013 nyári gumiabroncs teszt eredmények

185/60r15 nyári gumiabroncs teszt 2013 Kisméretben idén a 185/60R15 H (max. 210 km / h) méretet választották. Ez a méret elsősorban az olyan kisautók számára lett szánva, mint az Audi A1, a Mini, a Fiat Punto, a Renault Clio vagy a Volkswagen Polo. Ebben a méretben is 19 db gumiabroncsot vizsgáltak meg. 9 nyári gumiabroncs "Jó" besorolást kapott, 4 "Megfelelőt", 2 "Elégségest". Ebben a kategóriában sajnos már volt több olyan abroncs is, amely az ADAC szerint elégtelenre vizsgázott. A tesztet idén a Michelin Energy Saver + nyerte. Közvetlenül mögötte zárt a Continental Premium Contact 5, a Dunlop Sport BluResponse, a Goodyear Efficient Grip Performance, és Vredestein Sportrac 5. Ezek az abroncsok mind "Jó" besorolást kaptak. A Michelin Energy Saver + összesítésben lett első, de kopás szempontjából is kiemelkedően teljesített. A Dunlop Sport BluResponse száraz és nedves úton is jól teljesített, de a Goodyear Efficient Grip Performance-t is meg kell említeni nedves úton nyújtott teljesítményéért. 185/60R15 H méretben a négy nem ajánlott, „elégtelen” ADAC besorolású nyári gumiabroncsok a Kleber Dynaxer HP 3, Mahagóni Verso, Rotalla Radial F108 és Sailun Atrezzo SH402, mind a nedves úton „csúszott” el. Sailun Atrezzo SH402 száraz aszfalton sem teljesített irigylésre méltóan. Ezeket nem ajánlott megvenni.

Az ADAC 2012 idén is intenzív vizsgálatok alá vetették a gumiabroncsokat, és ötleteket, tanácsokat adnak vásárlás előtt. Idén három nyári gumi méretet teszteltek 165/70R14 T, 205/55R16 V és 215/65R16 H SUV gumiméreteket.

165/70R14 T nyári gumi teszt eredménye:

ADAC 2012 nyarigumi teszt 1657014

A 205/55R16 V nyári gumi teszt eredménye:

  ADAC 2012 nyarigumi teszt 2055516 215/65R16 H SUV nyári gumi teszt eredménye:

ADAC 2012 nyarigumi teszt 2156516

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon