Hol kötelező a téligumi használat Európában?

Tóth Dorottya

Hol kötelező a téligumi használata Európában? Mikortól, meddig?

Hazánkban a téligumi használata még mindig nem kötelező és nem büntethető, ha valaki a jeges felületen nyári abroncsokkal csúszkál, mi a közúti és saját biztonságunk érdekében azonban szezononkénti cserét javasoljuk. Európa számos országában, így jónéhány velünk szomszédosban is szigorú szabályozása van a téli gumik használatának. Összeállítottunk egy listát melyből kiderül, hogy adott országokban milyen törvényi követelmények vannak érvényben.

    Tartalomjegyzék:

  1. Hol kötelező a téligumi használata Európában? Mikortól, meddig?

A legfrissebb közúti információk elérhetőek a Magyar Közút honlapján ( internet.kozut.hu ) itt kaphatunk tájékoztatást többek között arról is, hogy melyik útszakaszon kötelező a hólánc használata. E mellett hasznos információkkal látnak el minket közúti helyzetekről is. Mielőtt útnak indulunk, nem árt tájékozódnunk az aktualitásokról.

kep1VS.kep2

Téli vakáció, síelés, vagy ha munka szólít minket távoli utakra mindenképpen tisztában kell lennünk az adott ország téli közlekedési sajátosságaival.

Összeállítottunk egy listát melyből kiderül, hogy adott országokban milyen szabályozások vannak érvényben.

Ország
A téli abroncsra vonatkozó előírások
A hólánc használatára vonatkozó előírások
Andorra
A törvényi szabályozás szerint Andorrában nem kötelező a téli vagy hóabroncs használata.
Az Andorrába utazó vagy az országon átutazó autósoknak az előírás szerint rendelkezniük kell hólánccal. A hólánc kötelező használatáról közlekedési jelzőtáblák tájékoztatnak.
Ausztria
Ausztriában a november 1. és április 15. közötti időszakban, télies útviszonyok esetén kötelező a legalább 4 mm profilmélységű téli abroncs használata.
Az Ausztriába utazó vagy az országon átutazó autósoknak az előírás szerint rendelkezniük kell hólánccal. A hólánc kötelező használatáról közlekedési jelzőtáblák tájékoztatnak. A hólánc használata a meghajtott tengelyen azonban csak abban az esetben válthatja ki a téli gumi használatát, ha az úttestet összefüggő hó- vagy jégréteg borítja és a hólánc nem károsítja az útburkolatot. A rendelet megszegőit megbírságolják vagy járművüket akár ideiglenesen kitilthatják a forgalomból.
Belgium
A törvényi szabályozás szerint Belgiumban nem kötelező a téli vagy hóabroncs használata.
A hólánc nem kötelező Belgiumban, de használható jeges illetve havas útfelületen, amennyiben az útfelületet nem sértjük fel. Az utat hónak vagy jégnek kell borítania.
Bulgária
A törvényi szabályozás szerint Bulgáriában nem kötelező a téli vagy hóabroncs használata.
A november 1. és március 31. közötti időszakban Bulgáriába utazó vagy az országon átutazó autósoknak az előírás szerint rendelkezniük kell hólánccal. A hólánc kötelező használatáról közlekedési jelzőtáblák tájékoztatnak.
Ciprus
A törvényi szabályozás szerint Cipruson nem kötelező a téli vagy hóabroncs használata.
Nem alkalmazható
Csehország
A Csehországban érvényes szabályozás szerint nem kötelező a téli abroncs használata. Ennek ellenére a november 1. és április 1. közötti időszakban közlekedési jelzőtáblákkal jelezhetik, hogy az adott szakaszon téli abroncsot kell használni. Mindenképpen ajánlatos tehát a téli abroncs használata.
A hólánc kötelező használatáról közlekedési jelzőtáblák tájékoztatnak Csehországban. Az országba utazó vagy az országon átutazó autósoknak rendelkezniük kell hólánccal.
Dánia
A törvényi szabályozás szerint Dániában nem kötelező a téli vagy hóabroncs használata.
A hólánc használata megengedett Dániában.
Észtország
Észtországban a december 1. és március 1. közötti időszakra az érvényben lévő szabályozás előírja a téli abroncs használatát. Az időjárás függvényében adott esetben ez az időszak hosszabb is lehet.
A hólánc nem kötelező Észtországban, de használata megengedett.
Finnország
A finn törvényi szabályozás a december 1. és március 31. közötti időszakra előírja a téli abroncs használatát.
A hólánc nem kötelező Finnországban, de használata megengedett.
Franciaország
A törvényi szabályozás szerint Franciaországban nem kötelező a téli vagy hóabroncs használata.
A hólánc kötelező használatáról közlekedési jelzőtáblák tájékoztatnak Franciaországban. Az országba utazó vagy az országon átutazó autósoknak rendelkezniük kell hólánccal.
Németország
Németországban a jéggel vagy hóval borított útszakaszokon kötelező a téli abroncs használata. A szabályt megszegő autósokat megbírságolhatják, amennyiben balesetet okoztak, a bírság összege magasabb, amihez még a következő évi kötelező felelősségbiztosítási díj akár 30%-os emelkedése is járul.
Németországban kötelező a hólánc használata. Az országba utazó vagy az országon átutazó autósoknak rendelkezniük kell hólánccal.
Görögország
A törvényi szabályozás szerint Görögországban nem kötelező a téli vagy hóabroncs használata.
Nem alkalmazható
Magyarország
A törvényi szabályozás szerint Magyarországon nem kötelező a téli vagy hóabroncs használata.
Magyarországon nem kötelező az autóban hóláncot tartani, ugyanakkor közlekedési tábla írhatja elő bizonyos útszakaszokra, hogy az országba utazó vagy az országon átutazó autósoknak rendelkezniük kell hólánccal az autóban. Érdemes a téli időszakban legalább egy hajtott tengely abroncsainak felszereléséhez szükséges hóláncot az autóban tartani
Izland
Az izlandi törvényi szabályozás a november 1. és április 14. közötti időszakra előírja a téli abroncs használatát.
Nem alkalmazható
Írország
A törvényi szabályozás szerint Írországban nem kötelező a téli vagy hóabroncs használata.
A hólánc nem kötelező Írországban, de használata megengedett.
Olaszország
Az Olaszországban érvényes szabályozás szerint nem kötelező, de ajánlott a téli abroncs használata. A téli időszakban közlekedési jelzőtáblákkal jelezhetik, ha az adott szakaszon téli abroncsot vagy hóláncot kell használni. Valle d'Aosta régióban az október 15. és április 15. közötti időszakban közlekedő járműveknek téli abronccsal vagy hólánccal kell rendelkezniük.
Olaszországban kötelező az autóban hóláncot tartani a téli időszakban. Közúti jelzőtáblák jelzik a kötelező használatot.
Lettország
A lett törvényi szabályozás értelmében a 3,5 tonna össztömegnél kisebb járművek számára kötelező a téli abroncs használata.
A hólánc nem kötelező Lettországban, de használata megengedett.
Liechtenstein
A törvényi szabályozás szerint Liechtensteinben nem kötelező a téli vagy hóabroncs használata.
A hólánc nem kötelező Liechtensteinben, de használata megengedett.
Litvánia
Litvániában a törvényi szabályozás a november 10. és április 1. közötti időszakra előírja a téli abroncs használatát.
A hólánc nem kötelező Litvániában, de használata megengedett.
Luxemburg
A törvényi szabályozás szerint Luxemburgban kötelező a téli abroncs használata jeges illetve havas útfelületen.  A szabályt megszegő autósokat megbírságolhatják, és amennyiben balesetet okoztak, a bírság összege magasabb.
A hólánc használata nem kötelező Luxemburgban. De lehet használni, amennyiben jeges vagy havas az útfelület.
Hollandia
A törvényi szabályozás szerint Hollandiában nem kötelező a téli vagy hóabroncs használata.
A hólánc nem kötelező Hollandiában, de használható jeges illetve havas útfelületen.
Norvégia
Norvégiában a járművezető felelőssége, hogy az időjárási viszonyoknak megfelelő felszereltségű járművel közlekedjen. A törvényi szabályozás ugyan nem írja elő, de ésszerű és erősen ajánlott, hogy téli abronccsal vagy szögelt téli abronccsal szerelt autóval induljunk útnak.
A hólánc nem kötelező, de használata megengedett a téli időszakban.
 
A húsvét hétfőt követő első hétfő és október 31. közötti időszakban az ország középső és déli régióiban tilos a szögelt abroncs vagy a hólánc használata. Nordland, Troms és Finnmark régiókban a tilalom a május 1. és október 15. közötti időszakra vonatkozik. A Norvégiában bérelt Europcar autókon téli abroncs található a téli időszakban. A november 1. és április 15. közötti időszakban ún. téli tarifát alkalmaz az autókölcsönző.
Lengyelország
A törvényi szabályozás szerint Lengyelországban nem kötelező a téli vagy hóabroncs használata.
Nem alkalmazható
Portugália
A törvényi szabályozás szerint Portugáliában nem kötelező a téli vagy hóabroncs használata.
A hólánc kötelező használatáról közlekedési jelzőtáblák tájékoztatnak Portugáliában. Az országba utazó vagy az országon átutazó autósoknak rendelkezniük kell hólánccal.
Románia
Amennyiben az út jeges vagy havas, Romániában jogszabályi követelmény a téli abroncs használata.
Romániában a hólánc nem kötelező, mégis vigyük magunkkal, mert az időjárás változásával bizonyos útszakaszokon kötelezővé válhat a használata.
Szerbia
Szerbiában a téli időszakban kötelező a téli abroncs használata.
A Szerbiában autózóknak rendelkezniük kell hólánccal.
Szlovákia
A törvényi szabályozás szerint Szlovákiában nem kötelező a téli vagy hóabroncs használata.
Nem alkalmazható
Szlovénia
Szlovéniában a november 15. és március 15. közötti időszakban kötelező a legalább 4 mm profilmélységű téli gumiabroncs vagy a hólánc használata.
A hólánc kötelező használatáról közlekedési jelzőtáblák tájékoztatnak Szlovéniában. Az országba utazó vagy az országon átutazó autósoknak rendelkezniük kell hólánccal.
Spanyolország
A törvényi szabályozás szerint Spanyolországban nem kötelező a téli vagy hóabroncs használata.
A hólánc kötelező használatáról közlekedési jelzőtáblák tájékoztatnak Spanyolországban. Az országba utazó vagy az országon átutazó autósoknak rendelkezniük kell hólánccal.
Svájc
A törvényi szabályozás szerint Svájcban nem kötelező a téli vagy hóabroncs használata.
A hólánc kötelező használatáról közlekedési jelzőtáblák tájékoztatnak Svájcban. Az országba utazó vagy az országon átutazó autósoknak rendelkezniük kell hólánccal.
Svédország
Svédországban a december 1. és március 31. közötti időszakban a felsorolt jelölések egyikével ellátott téli abroncsot kell használni: 'M&S', 'MS', 'M.S', 'M+S', 'M-s' vagy 'Mud and Snow'. A felszerelt abroncsok profilmélységének min. 3 milliméteresnek kell lennie.
Nem alkalmazható
Egyesült Királyság
A törvényi szabályozás szerint az Egyesült Királyságban nem kötelező a téli vagy hóabroncs használata.
A hólánc nem kötelező az Egyesült Királyságban, de használata megengedett.
bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon