Téli gumi vagy négy évszakos abroncs?

Tóth Dorottya

Az időjárási viszonyok változásának következtében gondoskodnunk kell a megfelelő abroncsok beszerzéséről, legyen szó téli, nyári vagy négy évszakos gumikról. Mi a különbség a téli és az all season gumiabroncsok között? A gyártók által ajánlott négy évszakos abroncsok, amolyan köztes megoldást jelentenek.

    Tartalomjegyzék:

  1. Mikor érdemes négyévszakos/ all season abroncsokat vásárolni?

Egyik előnye az alacsony költségben rejlik. Olcsóbb megoldás, mintha vennénk egy nyári illetve egy téli abroncs szettet. Viszont ez csak rövid távú megoldás.

A legtöbb eladott új autó vegyes használatú gumikkal van felszerelve. Ha lényegre törően és tömören szeretnénk definiálni az all season abroncsokat, a következőképpen lehetne: minden évszakban használható abroncs, amely nem jó mindenre. A járművezetők gyakran felteszik a kérdést, téli vagy négy évszakos gumiabroncsot vegyenek? A válasz egyszerű és most el is árulom Önöknek.

Mikor érdemes négyévszakos/ all season abroncsokat vásárolni?

All season abroncsot akkor érdemes venni, ha olyan vidéken használja, ahol kevésbé van hideg télen, kevesebb a hó több az eső. Az abroncs profilja közelebb áll a nyári abroncsokéhoz, mint a télihez, nincs túlságosan kihangsúlyozva a futófelülete. Ennek következtében a viselkedésük, hasonlítani fog a nyári abroncsokéra a havon és jégen. Vagyis gyenge indulás, rossz fékezés és kanyarodás. A féktávolság túl hosszú és még az üzemanyag fogyasztást is növelni fogja egy kicsit. Az egyik előnye a négy évszakos abroncsoknak, hogy megtartja az összetételét alacsony hőmérsékletnél, a nyári abroncsokhoz képest, amelyek megkeményednek 0 Celsius fok alatt. A másik előny, hogy nem kell évszakonként cserélni, nem kell gondoskodni a tárolásáról.

Magyarországon változó a téli időjárás, kevesebb a hó viszont gyakori a jég és az ónos eső az utakon, így a téli abroncsok maximális pontszámot kapnak, miközben a vegyes abroncsok maradnak a kevésbé havas utakra. A következtetés az, hogy a négy évszakos abroncsok akkor jók télen, amikor nincs hó vagy jég. Ha az útburkolatot hó takarja, akkor mindenféleképpen szükségünk van a téli gumikra. tel2

Hogyan ismerjük fel az all seasons abroncsokat? A négy évszakos gumikon fel van tüntetve az M+S vagy M/S jelölés, viszont a hópehely illetve a hegy jelölés hiányzik róla (ez csak téli abroncson található). A négy évszakos abroncsok ára a téli és a nyári gumik ára között mozog. A téli abroncsokat 7 C fok alatt ajánlatos használni, és a bennük lévő szilícium eredményezi az optimális keménységet alacsony hőmérsékletnél. Téli vagy négyévszakos abroncsot használsz?

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon

Önnek ajánljuk