Mit is jelentenek a gumiabroncson feltüntetett számok?

Tóth Dorottya

Mit is jelentenek a gumiabroncsok oldalfalán feltüntetett számok? Nem mindenki számára egyértelmű, hogy mire kell figyelni abroncsvásárlásnál és hogy melyik szám mit takar. Leírásunk egy kis segítséget nyújt ebben az útvesztőben.

  Tartalomjegyzék:

 1. Sebesség index:

kep1

205: a gumiabroncs profilszélessége mm-ben. Példánkban a gumiabroncs 205 mm széles

55: a profilarányt jelzi, vagyis a profilmagasság és a profilszélesség százalékos arányát. Példánkban a profilmagasság az abroncs profilszélességének 55%-a. Minél kisebb ez az arány, annál alacsonyabb az abroncs oldalfala. R: a gumiabroncs belső konstrukciójáról van szó. Az R a radiálabroncsot jelenti. Manapság szinte minden forgalomban lévő abroncs radiál. Ez azt jelenti, hogy a szövetváz textilszálai az egyik huzalkarikától a másikig tartanak. 16: ez a gumiabroncs belső átmérőjét jelenti, vagyis a felni magasságát. Ezt hüvelykben fejezik ki. Példánkban tehát az átmérő 16 hüvelyk. 94: ez a terhelési index. Ez azt a legnagyobb terhelést mutatja, amit az abroncs a legnagyobb biztonsági nyomásra fújva elbír. V: ez a sebességindex, amely azt a legnagyobb sebességet mutatja, amelyen az abroncs a terhelés teljes biztonsággal történő elviselésére hitelesítve van. A sebességindexek A-tól (a legalacsonyabb) Y-ig (a legmagasabb) terjednek.

 • Q: 160 km/h
 • R: 170km/h
 • S: 180 km/h
 • T: 190 km/h
 • H: 210 km/h
 • V: 240 km/h
 • ZR: > 240 km/h
 • W: 270 km/h
 • Y: 300 km/h

Terhelési index táblázat: A legnagyobb terhelés, amit az abroncs a legnagyobb biztonsági nyomásra fújva elbír.

kep2

Sebesség index:

A sebesség index jelzi a gumiabroncs maximálisan megengedett sebességét. Nagyon lényeges, hogy ne szereljen a gépjárművére olyan gumiabroncsot, amelynek sebességi indexe alacsonyabb mint a gyártó által javasolt érték. A sebességi indexnek mindeg meg kell felelnie a gyártó által javasolt értékeknek. A gyártó által jelzett értékektől alacsonyabb sebességi indexel rendelkező abroncsok szerelése biztonsági okokból nem ajánlott.

Példa: T sebesség index A T sebesség index azt jelenti, hogy a gumiabroncs maximális sebessége 190 km/óra lehet.

Mit jelent az, hogyha a gumiabroncsomon az "R" jelökés helyett "ZR" vagy "VR" szerepel? A VR vagy ZR indexek jelzik, hogy a gumiabroncs méretéhez a sebesség index is hozzá van adva, ami azt jelenti, hogy az adott abroncs, maximális terhelés mellett az alábbi maximális sebességgel közlekedhet: VR - 210 km/óráig, | ZR - 240 km/óráig.

Példa: 225/45 ZR17 91 Ebben az esetben a 225/45 ZR17 91 jelölés azt jelzi, hogy ezt a gumiabroncs, teljes terhelés mellett, 210 km/órával közlekedhet, miközben maximális sebessége eléri a 270 km/órát.

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon