Gumiabroncsok szakszerű tárolása

Tóth Dorottya

Gumiabroncsok szakszerű tárolása, mire figyeljünk oda?

Manapság törvény még nem kötelezi rá az autósokat, de szerencsére szinte már közhelynek számít, hogy télen téligumit, nyáron pedig nyárit használjunk. Így a cserét követően valamilyen módon tárolnunk kell abroncsainkat a következi szezonig, használatig.

    Tartalomjegyzék:

  1. Gumiabroncsok szakszerű tárolása, mire figyeljünk oda?

Lecseréltük az abroncsokat, fenn vannak az új gumik, de mielőtt elkezdjük lekoptatni, gondoljunk egy kicsit a leszerelt abroncsokra is. Hiszen megfelelő tárolással nagyban hozzájárulunk minőségük megőrzéséhez.

A gumiabroncsok idővel akkor is öregszenek, ha a garázs sarkában pihennek. A gyártók öregedés gátlót kevernek az alapanyagba, bár az anyag öregedését így sem lehet megakadályozni, de megfelelő tárolással jelentősen lecsökkenthető.

Ha kerékdepóban pihentetjük a leszerelt gumikat, biztosak lehetünk benne, hogy a megfelelő bánásmódban részesülnek, de otthon is tárolhatjuk azokat, ha megfelelően járunk el. Ez utóbbi esethez szedtünk össze néhány praktikus tanácsot.

Több helyen is említést tesznek arról, hogy a használaton kívüli gumi is veszít a nyomásból, ezért emeljünk 0,5-1 atmoszférával. A nonstopgumi.hu tulajdonosa azonban úgy véli, elég a gyári érték, a kb. 2 baros nyomás. Amit azonban a szakértő igazán fontosnak tart, hogy hűvös helyen és tűzveszélyes dolgoktól távol tartva tároljuk használaton kívüli gumiabroncsainkat.

Két variáció létezik a gumik helyes tárolására:

  • Vagy leszereljük a felniről és a gumikat állítva helyezzük el, néha megforgatjuk. Soha nem szabad egymásra fektetni!
  • Vagy nem szedjük le az abroncsot a felniről, és egymás tetejére tesszük a kerekeket.

Bármelyik módszert is választjuk az abroncsokat száraz, hűvös helyen kell tárolni, védeni a napsütéstől és a mesterséges fényforrásoktól. Tárolás előtt szabadítsuk meg a szennyeződésektől, olyan alaposan mintha fogat mosnánk. A bordázat közül is távolítsuk el a szennyeződéseket. Ezt különösképp a téli abroncsoknál végezzük el alaposan. A maró só ugyanis erőteljesen rongálhatja a gumik szerkezetét. Így nyugodtak lehetünk, hogy mindent megtettünk az abroncsainkért.

Továbbá a leszerelt abroncsokat menetirányukat és pozíciójukat megjelölve helyezzük el a későbbi tévesztések elkerülése érdekében. Nem kifizetődő a kapott zsákban őrizni abroncsainkat, mert befülledhet, ami károsíthatja azokat. Legalább a zacskó megnyitásával engedjünk szabad utat a levegőnek, hadd szellőztesse a gumikat.

tárolás

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon