Szimmetrikus-aszimetrikus-kötött mintázatok

Tóth Dorottya

Szimmetrikus, aszimmetrikus és kötött forgásirányú abroncs.

    Tartalomjegyzék:

  1. Szimmetrikus mintázat:

mintazat

Minden bizonnyal tapasztalta már, hogy különböző szerkezetű és textúrájú abroncsminták léteznek. Eszerint megkülönböztethetünk szimmetrikus, aszimmetrikus és úgynevezett egyirányú/kötött abroncsokat. De mégis mi a különbség a típusok között?

Szimmetrikus mintázat:

Elsősorban városi közlekedésben használt járművekre ajánlják. A futófelület jobb és bal oldalának mintázata szimmetrikusan helyezkedik el, ezáltal a gumi külső és a belső oldalán is hasonló feladatot látnak el. Ez a legegyszerűbb, de nem a leghatékonyabb mintázat. Csendes, kopásálló, nagyon jó az úttartása és az alacsony gördülési ellenállás, kedvező fogyasztást biztosít számunkra.

Aszimmetrikus mintázat:

Irányváltásnál, kanyarodásnál nem ugyanolyan erők hatnak a futófelület külső és belső oldalára. Ennek tükrében fejlesztették ki az aszimmetrikus mintázattal ellátott abroncsokat. Nagy erőteljes blokkok kerülnek kívülre ezzel elérve a legnagyobb stabilitást, még extrém kanyarodási körülmények között is. A finomabb belső ívek pedig a gyors vízelvezetést biztosítják számunkra. Ezzel csökkentve az aquaplanning kockázatát. Tévhitekkel ellentétben nincs jobbos-és balos kivitel. Arra viszont mindenképpen figyelnünk kell, hogy az outside felirat kifelé nézzen.

kep2 Kötött forgásirányú abroncs:

Rövidebb fékút, biztosabb tapadás nedves úton is.

A sportos megjelenésű V mintázat, kiválóan alkalmas a nagy távok szerelmeseinek. Autópályán nagy sebességnél is biztonságosan használható. A speciális mintázat igazi esőgumivá teszi az abroncsot.

Ugyan szimmetrikus mintázatnak számít, de a forgásirányra mindenképpen figyelnünk kell, az abroncs oldalán egy nyíl segít az eligazodásban. Hajlamos az úgynevezett fűrészfogas kopásra ezért időnként (10.000 km-enként) cseréljük fel az abroncsokat a tengelyeken.

021010_1

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon