Hogyan őrizheti meg gumiabroncsai értékeit a lehető legtovább?

Tóth Dorottya

Avagy hogyan növelheti abroncsai élettartalmát

Néhány apró figyelmességgel és apró odafigyeléssel lényegesen növelhető az abroncsok élettartama és tovább őrizheti meg őket eredeti állapotukban. Sokak számára igen csak nem egyértelmű, hogy tehetnek abroncsaik védelme érdekében. Íme pár tipp, amivel tovább őrizheti abroncsai értékeit:

    Cuprinsul:

  1. Avagy hogyan növelheti abroncsai élettartalmát

Check your pressure A láthatatlan abroncsgyilkos, ha nem megfelelő nyomáson üzemeltetjük. Havonta egyszer mindenképpen ajánlott megkérni a kutas fiút, hogy nézze meg megfelelő e a nyomásérték. Ne hagyatkozzunk légből kapott információkra, a megfelelő nyomást minden esetben az autónk gyártója határozza meg! Több helyről is beszerezhető autónk, gyári gumiabroncs nyomásértéke. Különböző matricák vannak az autó utasterében (ajtón, oszlopon, kesztyűtartóban például) vagy ott a gyártó által adott kézikönyv. Régi autók esetén ezek persze elveszhettek, lekophattak.

A német téli és nyárigumi gyár kiadott egy hatalmas adatbázist, ahol jó eséllyel találja meg mindenki, saját autóját és a gumi szetthez tartozó, megfelelő töltőnyomás értéket.

A táblázat, 42 gyártó, 700 típusát tartalmazza! Ráadásul figyelembe veszi az autó terheltségét (1 illetve 4 utas esetén.)

A segédlet mellé kiadott tájékoztatóban, a Continetal már nem is havi, hanem egyenesen kétheti rendszerességű, gumiabroncs nyomásellenőrzést javasol, a megfelelő biztonság és a gazdaságos üzemanyag felhasználás végett. További információk a megfelelő nyomásértékhez: http://www.nyarigumiszerviz.hu/nyari-gumi/te-tudod-mekkora-nyomas-kell-az-autogumidba-itt-megtalalod/

Az ajánlott értéket több helyen is megtalálhatjuk:

  • a gépjármű használati utasításában
  • a vezetőoldali első ajtón lévő matricán
  • a tanksapka fedelének belső oldalán

tyre-placard

Az abroncsok helytelen nyomásértékének több negatív következménye is lehet:

  • túl nagy nyomás szétfeszíti az abroncs szerkezetét, hamarabb elöregszik, könnyebben sérül.
  • túl alacsony nyomás esetén pedig jelentősen nő az üzemanyag fogyasztás, a CO2 kibocsátás
  • Komfortérzet is jelentősen romlik nem megfelelő nyomásértéken

A megfelelő tapadási érték eléréséhez is elengedhetetlen, hogy az abroncsaink ne legyenek túlpumpálva, hiszen akkor csökken a tapadás, és a futóművet is megterheli.

Gumi terhelhetőség teszt:

Nyomásérték vizsgálatot ne 10-20 km autókázás után tegyük meg, hiszen a felhevült abroncsok akár 0,3 bar-ral is több nyomást mutathatnak a tényleges értéknél. Célszerű, ha a reggeli első utunk a legközelebbi benzinkúthoz vezet, ahol még hideg állapotban tudjuk ellenőrizni az értékeket.

Nekünk csak pár perc az egész művelet, de nagyban hozzájárul a megfelelő komfort és biztonságos közlekedés eléréséhez.

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon