Tesla Model S- távolról törték fel a kínai kutatók

Tóth Dorottya

Tesla Model S rejtélyes feltörése

Kutatók, a kínai Tencent technológiai vállalattól felfedeztek egy hibát a Tesla Model S autókban. A hiba lehetővé tette számukra, hogy távolról átvegyék az irányítást az autó felett. A támadás megengedte, hogy hozzáférjenek a CAN (Controller Area Network) bushoz, amely lehetővé teszi a jármű speciális elektronikusan vezérelt egységei, alrendszerei közötti kommunikációt. A kutatók képesek voltak vezérelni a fékrendszert, a napfénytetőt, az ajtózárakat és az oldalsó visszapillantó tükröket is.

    Tartalomjegyzék:

  1. Tesla Model S rejtélyes feltörése

„Amennyire tudjuk, ez az első esete egy távoli támadásnak, amely veszélyezteti a CAN Bust, hogy távirányítást valósítson meg a Tesla autókhoz”- nyilatkozta egy blogbejegyezésben Tencent Keen Security Lab.

A blogbejegyzést egy bemutató videó kíséri, amelyben a kutatók szemléltetik, hogy mit tudnak a támadáson keresztül elérni, amíg a jármű parkol vagy vezetik. Egyetlen feltétel az volt, hogy az autó csatlakozzon az internethez.

Először, amíg az autó parkolt, a kutatók egy laptop segítségével átvették a műszerfalon és a központi kijelzőn az irányítást. Így távolról kitudták nyitni a napfénytetőt, használhatták a lámpákat, elállíthatták az üléseket és kinyithatták az ajtókat.

A második bemutatón vezetés közben kapcsolták be az ablaktörlőt. Megmutatták, hogy ki tudják nyitni a csomagtartót és tudják az oldalsó tükröket állítani, amikor a vezető megpróbál sávot váltani. Ezek a műveletek zavaróak lehetnek a járművezető számára bizonyos helyzetekben, mégis a legveszélyesebb dolgot is megtudták tenni. Sikerült lefékezni az autót 12 mérföld távolságról. Egy ilyen támadás, komoly ráfutásos balesetet is eredményezhet, ha az autó nagy sebességgel halad az autópályán.

A Tesla elmondta, hogy a probléma csak akkor fordul elő, ha a böngésző használatban van és a jármű tartományában van egy Wi-Fi hotspot, melyhez tud csatlakozni. A hibát 10 napon belül sikerült javítaniuk.

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon

Önnek ajánljuk