Goodyear Eagle-360, 2016 egyik legjobb találmánya

Tóth Dorottya

Goodyear Eagle-360, az önvezető járművek gumiabroncs elképzelése - Mert az okos autókhoz intelligens gumik is járnak-

    Tartalomjegyzék:

  1. Az Eagle-360

A gumiabroncs-gyártásban 117 éves múltra visszatekintő Goodyear egy olyan, jövőt idéző gumiabronccsal rukkolt elő, ami már első pillantásra is eltér napjaink átlagos abroncsaitól. Ugyanis gömb alakú. A Goodyear a legújabb koncepcióabroncsát, az Eagle-360-at, a Genfi Nemzetközi Autó Kiállításon mutatta be. A gömb alakú, 3D-s nyomtatással készült abroncs a Goodyear jövőképét testesíti meg. Valamint ösztönző megoldást nyújt a távlati jövőbe, amikor az önvezető technológia várhatóan elterjedtebb lesz.

Az önvezető autó

Az önvezető autó olyan jármű, amit emberi beavatkozás nélkül, digitális technológiák segítségével vezérelnek, és ami ezzel egyidejűleg képes közlekedni a közúti forgalomban. Érzékeli a környezetének részleteit, navigálja önmagát, így vélhetően kevesebb helyre lesz szüksége, ezért hatékonyabban hasznosítja a rendelkezésére álló útfelületet. Elkerüli a közlekedési dugókat és csökkentheti a balesetek valószínűségét.

Az önvezető autók autonóm biztonsági rendszereinek fontos tényezője a vezető nélküli vészmegállás mellett, a vezető felügyelete alatti, de önálló sávtartás is. image1

A Goodyear Eagle-360 koncepció lényege

Az Eagle-360 koncepció lényege tehát, hogy a hagyományos autógumikat 3D-nyomtatással készített golyó formájú gumikkal helyettesítenék. Joseph Zekoski, a Goodyear alelnöke és műszaki igazgatója ezt azzal indokolta, hogy az önállóan közlekedő gépkocsiknál a sofőröknek egyre kevesebb lehetőségük van a forgalomba való beavatkozásra. Ebből kifolyólag a gépjármű és az úttest közötti kapcsolat szempontjából a gumi egyre fontosabbá válik. A menedzser szerint az új koncepció lehetővé teszi a jövőbeli fejlesztéseket, hiszen kreatív felületként teret hagy az újító ötleteknek. Másrészt tesztkörnyezetként szolgál a legújabb technológiák számára.

A golyó formájú gumik kimagasló biztonságot tehetnek lehetővé: növelhetik az autók kormányozhatóságát is. A jármű gyakorlatilag bármilyen irányba biztonságosan közlekedhet. A multi-orientációs gumiabroncsok minden irányban mozognak, így hozzájárulnak az utasok védelméhez. Az Aktív technológia lehetővé teszi a gumiabroncsok igény szerinti mozgását, mellyel csökkenti a potenciális veszélyes megcsúszásokat. Például tükörjég, vízátfolyás, vagy hirtelen előbukkanó akadályok. Hozzájárulva ezzel a biztonságos úttartáshoz. Ezenkívül a Goodyear Eagle-360 gömb formája gördülékeny haladást biztosít könnyed, oldalsó mozgásával, így segítve az autót abban, hogy a haladási irány megváltoztatása nélkül vegye az akadályokat.

Végül, mivel az abroncs képes 360 fokos fordulatra, megbirkózna a parkolóhelyek várható csökkenésével is a jövőben. Hiszen a gömb alakú gumiabronccsal ellátott autóknak kisebb helyre lesz szükségük ahhoz, hogy beálljanak a parkolóba. Feltételezve, hogy a nyilvános parkolók a jövőben is hasonló szerepet játszanak majd, az új abroncs jelentősen megnövelheti befogadóképességüket területük növelése nélkül.

A Goodyear Eagle-360 koncepcióabroncs mágneses lebegtetés révén kapcsolódik az autó karosszériájához. A gumiabroncs felfüggesztését mágneses mezők biztosítják, ami hasonló a maglev (mágneses lebegtetésű) vonatok technikai megoldásához. Növeli az utasok kényelmét és csökkenti a zajszintet. Az első golyó formájú gumik 2025 körül jelenhetnek meg. Bár ez még csak egy koncepcióabroncs, mégis megmutatja a Goodyear legjobb forradalmasítóötleteit, illetve azt is, hogyan lehet a jövő vezetőinek igényeivel is foglalkozni. Legújabb kutatások azt mutatják, hogy a fiatal járművezetők az intelligens és fenntartható autókat keresik. Ezenfelül a megbízhatóság és biztonság kulcsfontosságú számukra.

A Goodyear a fent említett autó-kiállításon demonstrálta az az IntelliGrip nevű ötletét is, mely fontos szerepet játszhat az adatcserében. A legújabb szenzortechnikának és a kialakításának köszönhetően az IntelliGrip felismeri a különböző útviszonyokat és időjárási körülményeket. A cég saját fejlesztésű ActiveWear technológiáját használja, amely folyamatosan figyelemmel kíséri a gumik állapotát. A Goodyear ebből a célból különleges algoritmusokat fejlesztett ki, amelyek képesek elemezni például a légnyomás- és a gumihőmérsékleti adatokat, s ezáltal tökéletesíthető az autók önállóan működő ellenőrzőrendszere.

Az Eagle-360

kialakításának elemei a természet imitálását szemléltetik; ezt az elvet a Goodyear gyakran használja modelljeinél. A futófelület az agykorallok mintázatát idézi, többirányú blokkjai és barázdái pedig biztonságos tapadófelületet biztosítanak. A barázda alja ugyanazokat az elemeket tartalmazza, mint a természetes tengeri szivacs, ami szárazon megkeményedik, nedves körülmények között pedig megpuhul, így képes megfelelő vezetési teljesítményt nyújtani, és védelmet adni a vízen felúszással szemben.

image2

image3

A Navigant Research nemrég megjelent tanulmánya szerint 20351-re előreláthatólag 85 millió önvezetésre alkalmas járművet fognak eladni éves szinten világszerte. A 2015-ös J.D.Power U.S. TechChoiceStudy szerint a fogyasztókat az önvezető autókkal és a gömb alakú gumiabroncsokkal kapcsolatban leginkább a technológia által megnövelt biztonság érdekli.

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon