Fontos-e a téli gumi használata télen?

Tóth Dorottya

Fokozottan ajánlott a téli gumi használata télen, de vegyük számba, hogy pontosan miért:

    Cuprinsul:

  1. A téli és nyári gumik különböznek:

Télen az eső, hó, ónos eső hatására a nyári gumiabroncsok tapadása gyengül vagy megszűnik. A biztonságos vezetés miatt feltétlen ajánlott téli gumira váltani. November első hetében, két éjszakán át mérte 8-8 különböző gumiabroncs menetdinamikai jellemzőit Genertel-tesztcsapata.

A tesztet egy vezetéstechnikai pályán végezték el Újpesten. A tesztautókban műszerekkel rögzítették, hogy a tesztfeladatok során mikor csúsztak ki, és hogyan fékeztek 0-ra az egyes gumiabroncsokkal az autók. A mérések kiértékelése nem régen zárult le. Az eredmények nem okoznak meglepetést: már a hűvös, vizes időjárásban sokat jelent a téli gumik használata.

Ezen kísérlet során egy kisebb autót felszereltek egy teszt győztes téli abronccsal: körülbelül 4.5 méterrel rövidebb úton állt meg satufékkel 65 km/h-tól, mint mikor ugyanezt a tesztet nyári abroncsokkal végezték. Egy nagyobb tesztautó esetében a téli és nyári gumiabroncsok között 5,25 méter volt. Tehát téli abronccsal jelentősen csökkenthető a baleset kockázata. A megfelelő gumiválasztás befolyásolhatja egy-egy ráfutásos baleset bekövetkeztét is.

5-7 fok körüli átlag hőmérsékletnél már ajánlott téli abroncsokra váltani. A hőmérséklet nagymértékben befolyásolja a gumikeverékek tapadását.

image1

image3

A téli és nyári gumik különböznek:

A téli és nyári gumiabroncsok különböznek a mintázatukban, anyagukban. A nyári abroncsok +7 °C felett nyújtanak megfelelő teljesítményt, ha ez alatt használják, rideggé, merevvé válik, így kisebbé válik a tapadása az utakon. A téli abroncsok ezzel szemben +7 °C alatt is tökéletesen megőrzik rugalmasságukat, tapadásukat, és mintázatuk kifejezetten a téli utakra van tervezve. Azonban ha a téli gumiabroncsokat nyáron használják az autótulajdonosok, az abroncs ellágyulhat, ezáltal sokkal jobban kopik. Valamint mintázatuk is korlátozza a tapadást nyáron. Így a leggazdaságosabb, ha téli és nyári garnitúra használata a megfelelő évszakokban.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni tehát, hogy mennyire fontos a téli autózásban a megfelelő abroncs. A sofőröknek hamarosan egyre több esővel és hóval, vagyis nehezebb közlekedési körülményekkel kell számolniuk. A vezetők egy kulcsfontosságú szempontot gyakran figyelmen kívül hagynak: nem elég, ha csak a főtengelyre szereltetnek fel téli gumit, hiszen a téli és nyári gumik féktávolsága nem ugyanakkora. A döntés előtt mindenképp mérlegeljük, hogy csúszós, jeges úton egy téligumival felszerelt autó, már 20%-kal rövidebb fékúton áll meg a nyárihoz képest. (Tudomásunkra jutott, hogy a Continental és a Magyar Autóklubb a rendőrséggel együtt kampányol a téliabroncsok használata ügyében: 

http://www.hirstart.hu/hk/20161104_elerkezett_az_ido_az_autok_teli_felkeszitesere)

image2

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon