Praktikus-e az alufelni használata télen?

Tóth Dorottya

Alufelni használata télen pro és kontra:

Számos autótulajdonos szeretné esztétikailag tuningolni autóját, így felszereltetik rá a könnyűfém felniket. Nem tiltott az alufelni használata télen, viszont egyáltalán nem praktikus.

    Tartalomjegyzék:

  1. Alufelni használata télen pro és kontra:

Manapság a könnyűfém szerkezetű felniket fényezik és védőlakkal látják el, amik kis mértékben megvédik azt a sózás okozta károktól. Azonban rendszeres téli használat alatt a felni felszíne elkophat, roncsolódhat. A fagy rugalmatlanná, merevvé teszi az anyagukat, így sokkal sérülékenyebbé válnak és könnyebben törnek, ha bukkanóval vagy kátyúval találkoznak az utakon.

Ha nyitott felnit használ az autótulajdonos, könnyebben belefagy a felgyülemlett hó és a víz, ami rontja az abroncsok kiegyensúlyozottságát, ezáltal akár a gépjárművek felfüggesztése is károsodhat. Ennek azonban súlyos anyagi vonzata lehet.

image1

A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően, az ALCAR létrehozta a SR3 lakkozást, ami egy módosított akrilát alapú adalékszer, amellyel befedik a könnyűfém szerkezetű felniket. Ez a fajta vegyszer, teljes mértékben megvédi az alufelniket a sószóróktól, fagytól, latyaktól, karcoktól.

Az SR3 egy rövidítést takar, mely angolul „Salt Resistant” ami só-állót jelent. A 3-as szám pedig jelzi a 3 réteget ami az alapozás, festés és lakkbevonat. Az első réteg az alapozás: egy fekete vagy szürke porréteg, mely szuper kemény. Ezt a réteget elektrosztatikusan viszik fel a felnikre, majd 45 percen keresztül 210 °C-on sütik. A második réteget a nedves bevonatot 40 percig 180 °C-on sütik. A harmadik bevonat egy átlátszó szigetelés, ami egy prémium lakkot foglal magába, legfelülre kerül, mely megvédi a felnit a környezeti hatásoktól.

Több tesztnek is alávetették az SR3 lakkozást: megkarcolták, majd ecetes, savas, rezes oldatot permeteztek a felnikre, miközben kavicsfelverődéses imitációnak is kitették. A réteg tapadásának ellenőrzésére további hat helyen párhuzamosan megkarcolták, majd keresztben is átkarcolták.  A sérüléseket újból lefestették, mely által beigazolódott, hogy hámlás nélkül ellenáll a sónak, savas kémiai hatásoknak. Mindezek fényében az összes ALCAR SR3 felniről elmondható, hogy só-álló lesz élete végéig.

Egyéb kérdése merülne fel, a Gumidoktor válaszol alufelni ügyben is: http://totalcar.hu/tanacsok/gumidoktor/061020g/

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon

Önnek ajánljuk