Seal technológia, a forradalmi előrelépés defekthelyzetekben

Tóth Dorottya

Seal technológia az önjavító abroncsok innovációja

Számos gyártót ismerünk, akik kimagasló eredményeket értek el defekttűrő abroncsok terén. A Seal technológia azonban jócskán túlmutat a sima defekttűrő kivitelen. Az abroncs futófelületének belső oldalára egy-egy ragadós és viszkózus defekttömítő anyagot visznek fel. Az anyag eltömíti a keletkezett lyukat az abroncs futófelületén és a vállrészén. (A Bridgestone a téli gumik defekttűrő kivitelében ért el áttörést a japán technológia által.) A Seal technológia azonban jócskán túlmutat a sima defekttűrő kivitelen. A defekttűrőnek nevezett abroncsok működési elve azon alapszik, hogy rendkívüli mértékben megerősítik a gumiabroncsok oldalfalát, így az a légvesztés mellett is el fogja bírni az autó súlyát.

    Tartalomjegyzék:

  1. Seal technológia az önjavító abroncsok innovációja

Viszont csak néhány (kb. 80km) kilométeren át és csak bizonyos sebességhatár alatt. Ez a technológia viszont fokozott merevséget kölcsönöz az autónak, így a sofőrök kellemetlennek és keménynek érezték a gépjárművet vezetés közben. Sőt, gyakorta érte az eljárást a vád, hogy nem is éri meg a pluszban ráfordított költséget.

A Seal technológia viszont teljesen másképp funkcionál.

Az abroncs futófelületének belső oldalára egy-egy ragadós és viszkózus defekttömítő anyagot visznek fel. Az anyag eltömíti a keletkezett lyukat az abroncs futófelületén és a vállrészén. Tegyük hozzá, hogy amennyiben a sérülést okozó tárgy átmérője nem haladja meg az 5mm-t. Ha a defektet okozó tárgyat eltávolítjuk a gumiabroncsból, a SEAL réteg azonnal eltömíti a rést, és megakadályozza a levegő kiáramlását. Mindeközben az abroncs megőrzi rugalmasságát, így a komfortérzet tekintetében sem kell kompromisszumot kötni. A defektet követően nincs szükség az azonnali megállásra, vagy az abroncs azonnali cseréjére. Sőt, a defekt okozta balesetek kockázata is megszűnik ennek használatával. A Seal technológiás abroncsok oldalfalán feltűntetett jelölés egyértelműsíti, hogy az abroncs ilyen rendszerrel van ellátva. Ezek a gumiabroncsok teljesen kompatibilisek azokkal a keréktárcsákkal, melyek normál kereskedelmi forgalomban kaphatóak.

seal

Ezen eljárást először a Continental fejlesztette ki, azonban azóta több gyártó is kidolgozta már a saját verzióját.

Contiseal- az öntömítő gumiabroncs:

Ez egy szériagyártású gumiabroncs, amely eltömíti önmagát, ha megsérül, vagy kilyukad. Mérsékli a futófelület sérülésének következményeit, amennyiben a sérülés nem nagyobb 5mm-nél. Az öntömítő anyag megakadályozza a levegő kiáramlását a keletkezett résen keresztül. Nincs szükség azonnali megállásra és az abroncsok cseréjére, de célba érést követően meg kell vizsgáltatni a gumit szervizessel. Továbbá az optimális feltételek biztosítása érdekében Abroncsnyomás-felügyelő Rendszer (TPMS) használata ajánlott.

Michelin- Selfseal:

A Michelin sem szeretett volna lemaradni az öntömítő abroncsok áttöréséről, így megálmodta a Selfseal-technológiát. Az elv teljesen hasonló a Continentaléhoz. Az önjavító abroncsaik speciális keverékből készülnek, fokozottan defekttűrő és önjavító kivitelek. A gumiabroncsok probléma esetén szó szerint képesek befoltozni a lyukat a gumi felületén. Méghozzá olyannyira, hogy a belső rétegekre a gyártó egy olyan különleges anyagot álmodott meg, hogy egy a gumiba fúródó éles tárgy kihúzásakor is képes foltmentesen visszatapadni a belső felületre. Ezáltal még akkor sem veszít az abroncs a töltőnyomásból, ha kihúzzuk belőle a sérülést okozó tárgyat.

A Selfseal technológiás Michelin abroncsok ráadásul nem csak biztonságtechnikailag vannak az élen. Az ilyen gumik környezetvédelmi célokat is szolgálnak azzal, hogy defekt esetén nem kell újat vásárolni, így ugyanazt a távolságot kevesebb abroncs teszi meg. Defekt esetén pedig nincs nyomásvesztés, ami magasabb gördülési ellenállást, ezáltal pedig nagyobb fogyasztást idézne elő. Sőt mi több, az önjavító abroncs a pótkereket is kiváltja, amivel csökken az autó súlya és nő a rakodótere.

michelin-selfseal_01-nestandard2

A defekttűrő és önjavító gumik a jövőben minden eddiginél jelentősebb figyelmet kapnak majd az iparágtól. Ez elsődlegesen annak köszönhető, hogy a biztonságot nemcsak a jó tapadással lehet elérni, hanem azzal is, ha egy abroncs megfelelő biztonságot garantál a defekttel és a sérülésekkel szemben.

A legújabb Continental és Michelin abroncsok elérhetőek nálunk:

http://bhpgumi.hu/search/continental

http://bhpgumi.hu/search/michelin

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon

Önnek ajánljuk