Nyáron is fő a biztonság -gumiabroncs témában -óvatosan

Tóth Dorottya

Nyáron is fő a biztonság- gumiabroncs témában- óvatosan:

Amikor a hőmérséklet 7 fok fölé emelkedik, le kell cseréljük a téli abroncsokat. Miért kell lecserélni a téli gumikat? Miért fontos, hogy minél hamarabb lecseréljük a téli gumiabroncsokat nyárira? Mi a különbség a téli illetve nyári gumik között? Mennyivel biztonságosabb a nyári gumi használata nyáron? Cikkünkből kiderül!

    Cuprinsul:

  1. Nyáron is fő a biztonság- gumiabroncs témában- óvatosan:

A nyári gumiabroncsok elsősorban arra lettek kifejlesztve, hogy magas hőmérsékletben helyt álljanak. Más szóval egy nyári gumi anyagának az összetétele teljesen különbözik egy téli abroncsétól. A nyári gumikat kifejezetten arra tervezték, hogy ellenálljanak a forró aszfalttal való súrlódáskor, por, kövek stb. Télen ügyelünk arra, hogy ne vezessünk túl gyorsan, saját testi épségünk érdekében, óvatosabbak vagyunk jeges, havas úton, nyáron viszont bátrabban nyomjuk a gázpedált. Erre a fejlesztők is odafigyeltek, ezért terveztek olyan nyári gumikat, amelyekkel nagy sebességnél is biztonságosan tudunk haladni.

Talán arról már meggyőződtek, hogy nyáron érdemes nyári gumiabroncsot használni, nemcsak a magas hőmérséklet és a sebesség miatt, biztonságosabbak. Hogy mit is jelent ez? Egyszerű a válasz, a tapadás. A nyári abroncsokkal jobban lehet fékezni száraz úton illetve kanyarban, így a sofőrnek nagy esélye van elkerülni egy balesetet. Nem utolsó sorban az egyik legjobb ok a nyári gumik használatra az üzemanyag takarékosság, ez bizonyított tény. Egy jó gumiabroncsnak maximális a tapadása, a különleges felület optimálisan érintkezik a talajjal így biztosítva az alacsonyabb fogyasztást. Szóval azért is ajánlott a nyári gumik választása, mert biztonságosabbak, tovább tartanak, hozzájárulnak üzemanyag fogyasztáshoz és ellenállnak a nagyobb sebességnek.

letöltés (2) nyarigumi_teligumi

Honnan tudhatjuk, hogy még használható állapotban vannak a nyári abroncsaik?

Két dolgot kell ellenőrizni: a gumiabroncs gyártási évét és az általános megjelenését. A gyártási dátumot a DOT dátum jelzi, vagyis az abroncs oldalán feltüntetett felirat, ami a gyártási hetet és évet jelenti. Például: DOT2105 ez azt jelenti, hogy az év 21-ik hetében, 2005-ben készült. Ha egy gumiabroncs öt évnél régebbi nem ajánl maximális biztonságot. Független attól, hogy egy abroncs mennyire új, nem használható, ha a profil kevesebb, mint 3 mm vagy már a mintázata a kopásjelzőig lekopott. Ha a gumi kopása egyenlőtlen, amit a kerekek geometriája okoz, már nem használható tovább, vagy ha megjelennek az oldalán dudorok, repedések vagy lyukak. A lyukakat szervizbe helyre lehet hozni, de lehetőség szerint inkább kerüljük el a „javított” abroncsok használatát. Nyári gumi karbantartásával kapcsolatosan érdemes pár dologgal tisztában lenni, hogy ne adjuk ki fölöslegesen a pénzt. Ezek az információk téli abroncsra is érvényesek. Elsősorban meg kell győződjön arról, hogy az összes abroncs légnyomása rendben van. Ezt ellenőrizhetjük saját magunk vagy szervizben is. Győződjön meg róla, hogy a gumiabroncsok megfelelően ki vannak egyensúlyozva. Egy jól kiegyensúlyozott abroncs nem fog elhasználódni, főleg nem egyenlőtlenül viszont egy biztonságos és kényelmes vezetést biztosít. Érdemes odafigyelni, hogy minden felszerelésnél új szelepek kerüljenek a gumikra.

Nyáron is fő a biztonság2/ nyári abroncs jelölések

Gumiabroncs-jelölések-279x300

 

Legalább egyszer egy évben menjünk el egy szakszervizbe

Mégpedig, hogy megvizsgáltassuk az abroncsainkat! Végül, amikor leszereljük az abroncsokat független, hogy téli vagy nyári gumikról van szó megfelelően kell tárolni száraz, hűvös, napfénytől védett helyen. Tartsa tiszteletben saját abroncsait és sokáig élvezni fogja őket, egy kényelmes és biztonságos vezetés mellett, megakadályozva a fölösleges pénzkidobást.

Mi a következtetés? Minél hamarabb kérjen időpontot egy szervizbe vizsgáltassa ki abroncsait, pénzt és bosszúságot megtakarítva. Ha már nem megfelelőek a nyári abroncsai, akkor vegyen újakat az Ön kocsijára való megfelelő méretben. Itt megtekintheti www.nyari-gumi.co.hu, milyen abroncsok közül tud választani legyen szó olcsó vagy prémium kategóriáról. A választás az Ön kezében van, de vásárlás előtt mindenféleképpen informálódjon, hogy mely abroncsokkal érezheti magát biztonságban az utakon.

Kellemes utazást mindenkinek!

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon