A gumiabroncs és a hűtőszekrény

Tóth Dorottya

Mi a különbség és a hasonlóság a gumiabroncs és a hűtőszekrény között?

Különbség sok van, arról sokáig tudnánk beszélni, például az egyik kör alakú a másik kocka, az egyik általában fehér a másik fekete, no de a nehezebb feladat hasonlóságot találni köztük. Mi találtunk egyet: a 2012 novemberétől életben lévő egységes címkét, amilyet a hűtőknél és egyéb háztartási cikkeknél alkalmaznak.

Az Európai Unió bevezeti az egységes gumiabroncscímkét.

eu-gumiabroncs-cimke

E szerint az Európai Unió országain belül forgalomba hozott új abroncsok kötelező módon egységes címkével vannak feltüntetve .

 

A címkézés célja

A matricák célja hogy a vásárló több tájékoztatást kapjon a gumik üzemanyag fogyasztásáról, a nedves úton történő tapadásról és gördülési zajról. Ezek az információk lehetővé teszik, hogy a végfelhasználó gyors és eredményes döntést hozzon a gumivásárlással kapcsolatban. Az abroncsokon szerepelő címkék a háztartási gépeken feltüntetett matricákhoz fognak hasonlítani. A gördülési ellenállás (üzemanyag fogyasztás) illetve a tapadás nedves útfelületen (fékteljesítmény) jelölései „A” és „F” kategória között lesznek, ezek a betűk fogják jelezni a hatékonyságot . A fékteljesítmény esetében egyes kategóriák között akár 3-tól 6 m-ig terjedhet a gépkocsi féktáv különbsége. Az A és F kategória közötti eltérés több mint 18 méter is lehet. A gördülési zajt (külső zajkibocsájtás) decibelben adják meg és hanghullámokkal fogják jelölni. A leghalkabb abroncsok egy fekete hanghullámot kapnak, a legzajosabb abroncsok pedig három fekete hanghullámmal lesznek ellátva illetve feltüntetik rajta decibelben a mért értéket.

Ezzel a három tulajdonsággal kapcsolatban az abroncsgyártóknak el kell végezniük a gumik tesztelését minden méretre és mintázatra figyelembe véve a sebesség illetve terhelhetőségi indexet is. A teszteredményeket követően az előírások szerint besorolják őket a megfelelő kategóriákba. A vizsgálatokat maguk a gyártók végzik, de az eredmények valóságát független vizsgálók és a versenytársak is leellenőrzik.

Nem közúti abroncsok, oldtimer, futózott és pótkerékre szerelt abroncsok esetében nem kerül bevezetésre a címkerendszer.

Az abroncsgyártók kötelesek gondoskodni a megfelelő formátumú címke abroncson vagy abronccsal együtt történő elérhetőségéről. Illetve az abroncscímkén feltüntetett értékek megjelenítéséről a termékismertetőkben.

letöltés (2)

A kereskedők kötelezettségei

Feltüntetni az abroncscímke értékeit a kiállított számlán. Az értékesítési ponton az abroncscímke jól látható elhelyezése, illetve bemutatása a vásárlók részére.

Az Európai Unió rendelkezése szerint minden tagállamban kötelező a címke bevezetése, ennek ellenőrzése és mulasztás esetén bírság kiszabása.

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon

Önnek ajánljuk