Bridgestone gumiabroncs innováció Tatabányán

Tóth Dorottya

1

A Bridgestone Corporation egy japán gumiabroncsgyártó cég, amely 1931 óta végzi tevékenységét. A céget Isibasi Sódzsiró alapította, az elnevezés az ő nevéből az “isibasi” japán szóból ered, aminek a jelentése kőhíd, angolul stone bridge. A Bridgestone gumigyárak világszerte 25 országban megtalálhatóak, összesen 178 gyárról beszélhetünk. 2015-ös adatok alapján szerénytelenség nélkül elmondható, hogy a Bridgestone a legnagyobb gumigyártó a világpiacon, megelőzve a Michelint, a Goodyeart, a Continentalt és a Pirellit. A Bridgestone 2015-ös árbevétele meghaladta a 26 milliárd forintot. Több leányvállalattal is rendelkeznek, gyáraikban készülnek a Firestone és Dayton abroncsok is.

Tatabánya, a gumigyártás fellegvára

Számos gyára közül igen jelentős és kimagasló a hazai vonatkozás Tatabányán.

2008 áprilisában kezdte meg a személyautó-abroncsok tömeggyártását a tatabányai gyár. A teljesen automatizált üzemben a japán cég új technológiájával a teljes üzem beindulása után, akár napi 8.000 nagy- méretű (20") és teljesítményű (UHP) személy-, terepjáró- abroncsot gyárthatnak. 2012-ben az anyacég további fejlesztéseket eszközölt, ezzel a gyárban 2017-re napi 14.000 gumi gyártására van lehetőség. Az idén októberben végéhez ért fejlesztési program egy 85 milliárd forintos beruházás, amellyel a cég magyar leányvállalata megkétszerezte gyárának alapterületét (147 ezer négyzetméterre), évi 1,8 millióról 3,6 millió gumiabroncsra növelte gyártókapacitását, továbbá megháromszorozta munkavállalóinak számát.

A tatabányai üzembe Európában egyedülálló digitális gyártástechnológiát telepítettek, amely révén K+F tevékenységet is folytatnak, valamint ott gyártják az egyik legkorszerűbb terméküket, a DriveGuard abroncsok méretválasztékának közel felét.

Az gyár kibővítése és a nagyszabású beruházás - méltán - hatalmas sajtóvisszhangot kapott, október 26-án Orbán Viktor miniszterelnök úr avatta fel az új üzemet, amely megnyitásával effektíve megszűnt a munkanélküliség Komárom-Esztergom megyében. A termelés felfutásával párhuzamosan nőtt a Bridgestone Tatabánya alkalmazottainak száma is. Míg a bővítés kezdetén mindössze 361 munkatársa volt a cégnek, addig nemsokára közel 1.100-an fognak dolgozni a vállalatnál. A vállalat növekedési terveihez mérten alakította át bérrendszerét is, a gyártásban dolgozó új munkatársak három év alatt 40 százalékos béremelést érhetnek el, egyéni teljesítményük alapján.

2

Legmodernebb technológiával a minőségi gumiabroncsokért

A korszerűsítő kampány kapcsán érdemes említést tennünk arról, hogy a világon elsőként a tatabányai gyárba került beépítésre egy új típusú mixer, amellyel jobb, egyenletesebb minőségű gumi alapanyagot lehet előállítani az abroncsgyártáshoz. Ebből a kiváló minőségű új alapanyagból a Bridgestone Japán után először nálunk alkalmazott mesterséges intelligencia alapú EXAMATION digitális gyártástechnológiát. A gumiabroncsok minőségét 480 ponton méri és elemzi a rendszer annak érdekében, hogy a gyártás gyors és pontos, az abroncsok minősége pedig kifogástalan legyen. Szintén egyedülállónak számít a vulkanizálásra váró abroncsok szállítását és tárolását végző raktár, valamint a végellenőrző és palettázó rendszer is, ami pedig a folyamatok hatékonyabb és precízebb elvégzését biztosítja.

Vállalatunk azért döntött e jelentős kapacitás- és technológiafejlesztés Tatabányán történő megvalósításáról, mert a befektetés-ösztönző gazdaságpolitika eredményeként Magyarországon az elmúlt években dinamikusan fejlődött a gépjárműgyártás, amelyhez beszállítóként kívánunk kapcsolódni. Célunk, hogy minél több Magyarországon készült autóra magyar gumiabroncsok kerüljenek, ez a fejlesztés pedig elősegíti azt, hogy európai és magyar vevőinket még kiválóbb termékekkel és szolgáltatásokkal támogassuk ebben” - mondta Adolfo Llorens, a Bridgestone Manufacturing senior alelnöke.

3

A kimagasló és korszakalkotó eredmények ellenére a Bridgestone magyarországi leányvállalata nem érzi úgy, hogy ezennel célba értek, a történetnek itt nincs vége, sőt, csak most kezdődik el igazán! Az újonnan kibővített gyár 2020-ra éri el tervezett maximális kapacitását, amikor is évente 7,2 millió gumiabroncs készül majd gyártósorain, az autósok által ismert és kedvelt Bridgestone és Firestone márkákból.

4

Hatalom Európában és a tengeren túlon

A Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. a cégcsoport meghatározó, a legfejlettebb technológiával rendelkező európai üzeme, évente közel 4 millió abroncs készül Tatabányán, több mint 230 féle méretben. Hogy hova kerülnek az itt gyártott gumiabroncsok? A vállalat elsősorban az európai piacokra (Németországba, Lengyelországba, Olaszországba, Spanyolországba, Franciaországba és Törökországba), valamint a tengeren túli országokba (Mexikóba, az Egyesült Államokba és Japánba) exportálja a Tatabányán gyártott abroncsokat.

A vállalat a közelmúltban eredeti beszállítói tanúsítást szerzett, amely lehetővé teszi, hogy 2017-től a Bridgestone abroncsaival hagyják el a gyárat a BMW, a Mercedes, a Toyota és a Volkswagen modelljei.

Nemcsak sikeres, de karitatív is a Bridgestone

Hiszen eljön az idő, amikor az embernek olyan érzése támad, hogy ha csak önmagáért dolgozik, akkor a semmiért fáradozott. Ezen megfontolásból a tokiói olimpiáig szóló hároméves támogatási szerződést kötött Csernoviczki Éva cselgáncsozóval a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. Az abroncsgyár támogatása a megfelelő edzéskörülmények megteremtésében, valamint a nemzetközi edzőtáborokon való részvételben segíti az olimpiai bronzérmes sportolónőt. Csernoviczki Éva már a Bridgestone támogatásával indul a következő európai megmérettetéseken és a világversenyeken is. Az olimpikon is örömmel fogadta az abroncsgyártóval való együttműködés lehetőségét, hiszen már régóta keresett egy olyan helyi támogatót, amely nemzetközi jelenléttel és jelentőséggel is rendelkezik.

5

Nagyon boldog vagyok, hogy a szülővárosomban találtam szponzorra. A Bridgestone támogatása nagyban megkönnyíti munkámat és a versenyekre történő felkészülésemet, és ezzel a segítséggel a háttérben immár teljes mértékben a versenyeken való sikeres szereplésre koncentrálhatok”– mondta Csernoviczki Éva.

A közeli és távoli jövő

2017 márciusában Topolcsik Melinda személyében új ügyvezető igazgatót nevezett ki tatabányai gyárának élére a Bridgestone. A kinevezés kapcsán Topolcsik Melinda beszélt a cég közeli és távlati terveiről: “Célunk, hogy folyamatos fejlesztéseinknek köszönhetően a tatabányai gyárban 2020-ig 200 új munkahelyet teremtsünk, és a jelenlegi 800-ról 1.000 fölöttire nőjön alkalmazotti létszámunk. A folyamatban lévő fejlesztések eredményeként a Bridgestone Csoport meghatározó, legfejlettebb technológiával rendelkező európai üzemévé fogunk válni. Gyártókapacitásunk bővítése mellett termékeink minőségének fejlesztésére is nagy hangsúlyt helyezünk. A közeljövőben az összes nagy, Magyarországon és a régióban működő vezető autómárka gyári beszállítójává kívánunk válni.

Mi a BHPgumi-nál azt kívánjuk, hogy a magyarországi Bridgestone álma a továbbiakban is ilyen gyorsan és hatékonyan valósuljon meg, segítve ezzel hazánk gazdasági szerepének növelését, a gumiabroncs-gyártás minőségének javítását, a magyar foglalkoztatottsági arány gyarapítását és nem utolsó sorban sportolóink támogatását. Your journey, Our passion!

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon