Tévhitek a négyévszakos gumiról

Tóth Dorottya

-Eloszlatjuk a tévhiteket-

Az időjárási viszonyok változásainak fényében gondoskodnunk kell a megfelelő abroncsok beszerzéséről, legyen szó téliről, vagy nyáriról. De mi a helyzet a négyévszakos abroncsokkal? Miben különböznek egy téli, vagy egy nyári gumitól?

    Cuprinsul:

  1. -Eloszlatjuk a tévhiteket-

Mikor és kinek érdemes használni? Jó mindenre, vagy pont, hogy semmire sem? Ezek olyan visszatérő kérdések, amikről úgy gondoljuk, hogy beszélnünk kell, főleg a hideg idő közeledtével.

A gyártók által ajánlott négyévszakos abroncsok, amolyan köztes megoldást jelentenek. Átmenetet képeznek téli és nyári abroncsok között. Azonban a közhiedelemmel ellentétben nem egyesítik magukban a téli és nyári abroncsok jó tulajdonságait. Mintázatuk általában a téli és nyári mintázatok egyfajta keveréke, tehát megtalálhatók rajtuk a téli abroncsokra jellemző lamellák, de vannak összefüggő mintablokkok, melyek nyári útviszonyok között hivatottak biztosítani a téli abroncsoknál jobb tapadást. Anyagkeverékük jellemzően lágyabb a nyári gumikénál, hogy hideg időben kevésbé váljanak rideggé. Mindezek ellenére kimondottan téli útviszonyok között, főleg a mintázat felemássága miatt, elmarad a teljesítményük a téli abroncsokétól. A négyévszakos abroncsokat ezért csak azoknak ajánljuk, akik télen ritkán használják az autót, illetve havonta átlagosan egyszer tankolnak csak. Valamint a téli, igazán havas időjárás esetén nélkülözni tudják az autójukat, nem okoz gondot nekik a tömegközlekedés igénybevétele.

Fogyasztói szemmel nézve a legnagyobb előnye a költséghatékonyság. Anyagi szempontokat mérlegelve kedvezőbb, mintha vennénk egy nyári illetve egy téli abroncs szettet. Nagyon fontos megjegyezzük, hogy ugyanekkor ez csak rövidtávú megoldás. Átmeneti, mint ahogy maga az abroncstípus is.

A négyévszakos abroncsok ugyanis megbuknak, ha havas, jeges útviszonyok mellett kell alkalmazni őket. Mint ahogy olyan cipőt sem találtak még fel, ami egyaránt kényelmes és praktikus viselet 40fokos nyárban és -20fokos télben, így a

gépjárművekre sincs még igazán kiforrott all season lábbeli.

A német ACE és testvérszervezete, az osztrák ARBÖ a négyévszakos abroncsok népszerűségének töretlen emelkedése miatt döntött úgy, hogy tíz különböző garnitúra tudását teszi próbára 205/55 R16 méretben. Nem meglepő módon az eredmények igazolták azt, hogy a négyévszakos abroncsok inkább a téli keverékhez állnak közelebb, mint a nyárihoz, a télen is használható nyári gumiként reklámozott Michelin CrossClimate kivételével. Nedves úton (itt 80-ról fékeznek állóra) a referencia nyári gumi adata 52,0, a télié 60,8 méter volt, ehhez képest a négyévszakosok átlaga 60,5 méterre jött ki.

Havon fékezve (50-0 km/h) a referencia téli gumival 25,4 méter alatt állt meg az autó, a négyévszakosok átlaga 29,2 méter volt.

A gumikat külön vizsgálva mindössze egyetlen abroncs, a Nokian Weatherproof kapott nagyon ajánlott minősítést, második helyen a Goodyear, harmadikon a Michelin végzett. A negyedik helytől az abroncsok már csak feltételesen, illetve nem ajánlott minősítést kaptak.

Összességében elmondható, hogy száraz úton nem meggyőzőek, de téli körülmények között sem igazán jók. Tehát a kicsit nyers vélemény, miszerint a négyévszakos abroncsok pont nem jók semmire, igaznak bizonyul. Ha lényegre törően és tömören szeretnénk definiálni az all season abroncsokat, a következőképpen lehetne: minden évszakban használható abroncs, amely nem jó mindenre.

Mikor érdemes négyévszakos/ all season abroncsokat vásárolni?

All season abroncsot akkor érdemes venni, ha olyan vidéken használja, ahol kevésbé van hideg télen, kevesebb a hó, több az eső. Sajnos a magyarországi viszonyok a négyévszakos abroncs használatához nagyon változékonyak. Az angliai időjáráshoz viszont már jobban passzol. Sokan a városi használatot javasolják csak télen, ahogy azt már korábban említettük. A hétvégén azonban elbeszélgettem egy budapesti taxissal, aki elmesélte, hogy korábban ő is próbálkozott négyévszakos abroncsok használatával spórolás okán, mígnem a 2013-as márciusi hóban beragadt egy parkolóba és csak pörgött a kerék, szabályosan ki kellett tolni, hogy el tudjon indulni.

Ugyanis az abroncs profilja közelebb áll a nyári abroncsokéhoz, mint a télihez, nincs túlságosan kihangsúlyozva a futófelülete. Ennek következtében a viselkedésük, hasonlítani fog a nyári abroncsokéra a havon és jégen. Vagyis gyenge indulás, rossz fékezés és kanyarodás. A féktávolság túl hosszú és még az üzemanyag fogyasztást is növelni fogja egy kicsit.

Magyarországon változó a téli időjárás, kevesebb a hó, viszont gyakori a jég és az ónos eső az utakon, így a téli abroncsok maximális pontszámot kapnak, miközben a vegyes abroncsok maradnak a kevésbé havas utakra. A következtetés az, hogy a négyévszakos abroncsok akkor jók télen, amikor nincs hó vagy jég. Ha az útburkolatot hó takarja, akkor mindenféleképpen szükségünk van a téli gumikra, akár országúti használatról beszélünk, akár városiról.

Mi a BHPguminál azon a véleményen vagyunk, hogy nem az ördög műve a négyévszakos gumiabroncs, nem megfelelő használat mellett viszont kockázatos vállalkozás. Hazánk időjárását 3 nagy európai éghajlat befolyásolja, a kontinentális, óceáni és mediterrán. Az elsősorban kontinentális hatás miatt pedig zord és kemény telekre lehet számítani.

Országunk e három éghajlat ütközőterületén fekszik, melynek következtében a várható időjárást mindössze 8 órával előre lehet pontosan megjósolni. Tehát, ha reggel még nincs jele a hónak és nem is ígérték, akkor is megtörténhet, hogy hóvihar fog dúlni pár óra elteltével, amikor is rendkívül veszélyes téli abroncs nélkül útra kelni.

Úgy véljük a meglepetésnél nincs rosszabb, amikor az embernek dolga lenne és mennie kéne, viszont nem tud. Ezt elkerülendő előre kell gondoskodni a megfelelő abroncsok kiválasztásáról és a gépjármű folyamatos karbantartásáról.

A négyévszakos abroncs használata okozhat kellemetlenségeket a fentiekben vázolt helyzetekben, mint tapadás, fékút és idő előtti kopás.

Egy jól megválasztott téli gumi ezzel szemben stabilan veszi az akadályokat, bármilyen téli útviszonyok között.

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon