Hamarosan érkeznek az intelligens gumik!

Tóth Dorottya

-A Continental két új gumiabroncs-technológiai koncepciót kínál a nagyobb biztonság és kényelem érdekében-

A Continental két új gumiabroncs-technológiai koncepciót készül bevezetni, amelyek a jövőben még nagyobb biztonságot és komfortot tesznek majd lehetővé az autósok számára. A két rendszer szentesíti a gumiabroncs állapotának folyamatos nyomon követését, valamint a gumiabroncs-teljesítmény jellemzőinek alkalmazkodását az uralkodó útviszonyokhoz. Ez röviden annyit jelent, hogy a Continental intelligens abroncsai képesek idomulni az útfelülethez és felismerik a kopásokat, továbbá a keletkezett károkat.

    Cuprinsul:

  1. -A Continental két új gumiabroncs-technológiai koncepciót kínál a nagyobb biztonság és kényelem érdekében-

continental

Megdöbbentő, de igaz, hogy az autósok háromszor akkora figyelmet fektetnek gépjárművükre, mint az azon használt gumiabroncsokra. A nagy bevásárlóközpontok parkolói tele vannak rosszul felfújt, sérült, vagy kopott gumikkal rendelkező járművekkel. Ezért a Continental “új mindentudó gumiabroncs” ötletének abszolút van létjogosultsága: a gumik folyamatosan figyelemmel kísérik a saját állapotukat, ráadásul „útra szabhatók” annak megfelelően, hogy milyen terepen kell helytállniuk.

A ContiSense és a ContiAdapt nevű technológiákat a 2017-es Frankfurti Autókiállításon (IAA) ismertették a szakma és a nagyközönség felé. https://www.continental.hu/car/media-services/newsroom/20180119-uj-gumiabroncs-technologia-biztonsag-kenyelem

Logikus folytatásai ezek a 2014-es REDI sensor fejlesztésnek. Hamarosan a legújabb tervek is bekerülnek a Continental gumiabroncs-technológiai portfóliójába, amiben már megtalálható a ContiSeal (automatikusan lezárja a lyukakat) és a ContiSilent (csökkenti a zajokat). https://bhpgumi.hu/magazin/technologia/2624-seal-technologia-forradalmi-elorelepes-defekthelyzetekben.html

image10

A ContiSense olyan elektromosan vezető gumi vegyületek kifejlesztésén alapul, amelyek lehetővé teszik az elektromos jelek küldését a gumiabroncson lévő érzékelőtől az autóban lévő vevőhöz. A gumi alapú érzékelők folyamatosan figyelik a futófelület mélységét és hőmérsékletét. Ha a mért értékek előre meghatározott határérték felett vagy alatt vannak, akkor a rendszer azonnal figyelmezteti a vezetőt. Ha bármi behatol a futófelületbe, akkor a gumiabroncson lévő áramkör zárva marad, és azonnali figyelmeztetést indít a vezető számára - gyorsabban, mint az eddig használt rendszerek, ami csak akkor jelez a sofőrnek, amikor a gumiabroncsnyomás már elkezdett esni. A jövőben a ContiSense rendszer további érzékelőkkel is rendelkezik majd, amelyek az adatokat a jármű elektornikájára, vagy a sofőr okostelefonjára továbbítják Bluetooth-on keresztül.

Ugyanilyen futurisztikus elképzelésnek tűnik a ContiAdapt, amelynek a fő eleme egy, a gumiba szerelt kompresszor. A hipotézis azonban nagyon is valóságos! A ContiAdapt ötvözi a kerékbe integrált mikroprocesszorokat, hogy beállíthassa a gumiabroncs nyomását. ContiAdapt proaktív, nem igényel emberi közreműködést a döntési folyamatban, és a nyomás és változtatható szélességű kerékpánt egy sor kombinációját használja, hogy beállítsa a gumiabroncs tapadó felületének méretét, és optimalizálja az adott körülményekhez.

image8

A ContiAdapt rendszere megváltoztatja az érintkezési felület méretét, amely a különböző útviszonyok között döntő tényező a biztonság és a kényelem szempontjából. A négy különböző kombináció tökéletes alkalmazkodást tesz lehetővé nedves, egyenetlen, csúszós és normál körülmények között. Például egy kisebb érintkezési felület a magas gumiabroncsnyomással kombinálva elősegíti az alacsony gördülési ellenállást és az energiatakarékos vezetést sima és száraz utakon. Ezzel szemben az alacsonyabb gumiabroncsnyomással rendelkező nagyobb érintkezési felület párosítása ideális tapadást biztosít csúszós utakon.

További szenzorok felismerik az utak állapotát és azokhoz automatikusan hozzáigazítják a gumikban lévő nyomást. Az utóbbi az autópályákon automatikusan megnő, hogy maximális kanyarodási teljesítményt biztosítson. A nedves vagy havas útszakaszokon, valamint terepen a nyomás fokozatosan csökken, hogy minél nagyobb legyen a tapadási felület.

image5

A Continental mindkét gumiabroncs-technológiai elképzelést ígéretes megoldásoknak tekinti a jövő mobilitására, mivel ezek a gumiabroncsok az automatizált vezetési és villamosítási igények kielégítésére egyaránt alkalmasak. Az alacsony gördülési ellenállás például lehetővé teszi az elektromos autók számára, hogy egy töltéssel nagyobb távolságokat fedezzenek fel. Ugyanakkor a gumiabroncsok a járművezető személyes preferenciáinak vagy az időjárás hirtelen változásainak megfelelően alakíthatók.

Össszegezve elmondhatjuk, hogy a Continental szisztematikusan összehangolja termékeit az autonóm vezetés és az elektromos mobilitás jövőbeni követelményeivel, valamint 140 éve úttörő munkát végez a közúti biztonság terén. A vállalat ezen elvárásait még magasabb szintre emeli a Vision Zero ötletével. Azt a merész célt tűzték ki maguk elé, hogy a legkiválóbb fékteljesítménytől eljussanak a zéró balesetig, zéró halálesetig. A folyamatot egymást követő három különböző szakaszban kívánják megvalósítani, melyre minden alapjuk megvan, hiszen a Continental teljesen átlátja a fékezés menetét a pedáltól a gumiabroncsig. A gyártó szerint a közúti biztonság ott kezdődik, ahol az abroncs a földhöz ér, ezért a lehető legtöbb autóst szeretnék tájékoztatni arról, hogy milyen biztonsági előnyökkel jár a csúcstechnológiás, helyes nyomásra felfújt és megfelelő profilmélységgel rendelkező abroncsok használata. Az intelligens autók és az intelligens gumiabroncsok folyamatos fejlődésének köszönhetően a Vision Zero megvalósításának nagyobb realitása van, mint valaha. A kitűzött cél valóra váltásához az út minden bizonnyal a ContiSense és ContiAdapt okos abroncsokkal is ki van kövezve, melyek meghatározó pillérei a Vision Zero elképzelésének.

image6

A Continental méltán büszke átfogó szakértelmére a közúti biztonság növelését szolgáló kulcsfontosságú technológiák terén. Vision Zero projektjük része a "Stop the Crash" elnevezésű (Állítsuk meg az összeomlást) kampánynak. A kampány részeként a részt vevők demonstrációt tartanak, hogy felhívják a figyelmet a már gyártott biztonsági technológiák előnyeire és ösztönözzék a kisvállalkozókat, partnereket és fogyasztókat a használatukra. A legnagyobb hangsúlyt a a sűrűn lakott, fejlődő országokra fektetik, ahol kimagasló számban értékesítenek járműveket és gumiabroncsokat.

Mi a BHPguminál csatlakoztunk a kampány követőihez, hiszen hasonló állásponton vagyunk a Continentallal, a biztonságos autózás elkötelezett híveinek tartjuk magunkat, melyhez a megfelelő gumiabroncs kiválasztásának segítésével kívánunk hozzájárulni.

Biztonságos Continental abroncsok vásárlása innen.

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon