Tesla az űrben! - A végtelenbe és tovább -

Tóth Dorottya

A 2018 február 6.-ai esemény kapcsán a következők jutnak az ember eszébe: a megosztó szenzáció. Az egyszerű ember számára nehéz ésszel felfogni, hogy mekkora ugrást tett az emberiség: a valaha épített legerősebb rakéta sikeres startot vett és félelmetes sebességgel halad úti célja, a Mars felé.

Sok ezer éve álmodozik az emberiség az űr meghódításáról, kutatunk más civilizációk után, vagy legalábbis elképzeljük azokat. Fantáziálunk más bolygón élésről és csodálattal gondolunk hőseinkre, akik már jártak kint az űrben. A hidegháború Amerika és Oroszország között gyakorlatilag arra éleződött ki, hogy melyik nagyhatalom jut el először sikeresen az űrbe, a Holdra. Az űrverseny sosem látott tempóban lökött minket a kozmikus kitárulkozás felé. A Columbia űrsikló 2003-as tragédiája azonban gondolkodóba ejtette az USA vezetését, hogy hogyan tovább. A döntést nehezítette, hogy a NASA költségvetése ekkorra már csak az alapkutatásokra volt elég, vagy talán még arra sem. Így nem volt más választás, mint a  szabadpiacon tevékenykedő magáncégek segítségét kérni. A PayPal alapító Elon Musk így került képbe és létrejöhetett a világ legnagyobb tolóerőre képes rakétája, a Heavy. A történet igazi szépsége, hogy effektíve kormányzati pénz nélkül, egy magáncég hozta össze a történelem lapjaira kívánkozó eseményt. És idén február 6-án megtörtént a csoda!

Azonban az elkövetkezendő napokban a dicsőítő cikkek helyett elsősorban számonkérések és vagdalkozások tömkelege hömpölygött az interneten: meddig bírja majd a Tesla az űrben, mit keres egy Tesla az űrben, egy évet sem bír ki a Tesla az űrben, valamint, hogy erre csak azért volt szükség, mert a Tesla eladási mutatatói alacsonyak voltak. De valójában mi az igazság? Mi a BHPguminál úgy döntöttünk, hogy felgöngyölítjük a történetet. Valóban egy tudományos szenzációnak álcázott népszerűsítő kampányról van szó? Igaz, hogy a Tesla nem bírja majd sokáig az űrutazást? Igaz, hogy megtörténhet, hogy a Földbe csapódik vissza, vagy csupán emberi irigység áll az ilyen tartalmú írások mögött?

image5

“Ha a szellem ráeszmél egy igazságra, sosem késnek a tények, amelyek igazolják.”

Elon Musk a kilövést követően azt posztolta a Twitteren, hogy “Ott lesz az űrben évmilliárdokig”. Ezzel szemben a  Live Science megjelentetett egy tudományos értekezést a kilövést követően, miszerint maximum évekről és nem évmilliárdokról beszélhetünk. Miért? A SpaceX nem sokat árult el arról, hogyan készítették fel a Roadstert az útra. Az viszont szem látomás igaz, hogy nem tekertek rá műholdaknál használt napfényvédő fémfóliát. A Naphoz közel, a légkör védelme nélkül valóban arra van nagyobb esély, hogy a Tesla utazása nem fog az örökkévalóságig tartani. A Roadstert semmi sem védi a napszelektől, a Nap sugárázásától vagy a kozmikus sugárzástól. Leggyorsabb pusztulás az autó szerves elemeire vár, a sugárzás folyamatosan bontja majd a szén-szén, és a szén-hidrogén kötéseket, az utastér szövetei, műanyagai, az autó gumiabroncsai váratóan egy éven belül szétfoszlanak.Továbbá a mikrometeoritok is valós fenyegetést jelentenek. Az űr tele van ezekkel a porszem nagyságú apróságokkal, amelyek várhatóan lassan, de biztosan pusztítják majd a Roadstert. A Live Science cikke szerint a Teslának egyedül az aszteroidáktól nem kell tartania, ugyanis a Naprendszernek ez a része, ahol a Roadster pályája van, viszonylag nyugalmas, a kisbolygók többsége lényegesen messzebb kering a Naptól. A Teslának elég lenne csupán egy kézilabda méretű sziklával találkoznia, hogy darabjaira robbanjon szét, de egy ilyen találkozásra a csillagászok szerint is kicsi az esély.

image6

Mindez azt jelenti, hogy semmit meg se próbáljunk az űrbe küldeni? Hogy az olyan kaliberű koponyák, mint Musk és csapata tévedtek? Dehogyis! Az emberiség legmesszebb jutó eszköze, a Voyager-1 negyven éve járja az űrt probléma nélkül és úgy néz ki, a következő sok ezer vagy akár százezer éve is gondtalan lesz. A sikeres fellövés egyben azt is jelenti, hogy megnyílt az út a nagyobb terhek űrbe juttatása előtt. Ez alapvetően fontos egy bolygóközi közlekedési útvonal létrehozásához és fenntartásához, de egy holdbázishoz is elengedhetetlen. A tervek között szerepel egy Hold körüli pályára állítandó űrállomás létrehozása, még több távközlési (és kém-) műhold feljuttatása illetve az emberiség mélyűrbe való kijuttatása. Végső soron pedig a Mars elérése – nem csupán robotok által. Itt nézhetjük, merre járhat épp az űrben száguldó vörös Tesla.

És mi a helyzet a Földbe csapódás esélyével? Erre meglehetősen csekély sansz van, bár ez a forgatókönyv sem zárható ki teljesen, állapította meg egy másik tudományos tanulmány. A Roadster keringési pályáját vizsgálva kutatók egy csoportja arra jutott, hogy az autó több alkalommal is meg fogja közelíteni a Földet, és az sem zárható ki, hogy egyszer „visszatér majd hozzánk" – írja a Science Alert.

Hanno Rein, a Scarboroughi Torontói Egyetem csillagásza és munkatársai előre pörgették néhány millió évvel a Tesla keringését. Az elvégzett szimuláció a következő képet festette le az autó várható útjáról: a kocsi elliptikus pályán fog keringeni a Nap körül, és többször keresztezni fogja a Mars, a Föld és a Vénusz pályáját. Több alkalommal is bolygónk közelében fog elhaladni, a legelső ilyenre viszont 2091-ig várni kell. Csakhogy a kaotikus pálya miatt lehetetlen pontosan jósolni. Igen ám, de mi a helyzet a korábbiakban feltárt Live Science tanulmánnyal? Ha a Tesla csupán néhány évet fog kibírni az űrben, a torontói egyetem miért futtat le olyan szimulációt, ami 2091-es ismételt közelítést jósol a Földhöz? A történet ezen a ponton kezd roppantul zavarossá és különössé válni.

image8

Véleményünk szerint minden Teslával kapcsolatos tudományos értekezés és lefuttatott szimuláció mögött az az alapvető emberi irigység húzódik meg, hogy nem én voltam az a szerencsés tudós, aki kiküldhettem az autómat az űrbe. Bármi is legyen a teljes igazság, ismerjük el, hogy nem sokan mondhatják el magukról, hogy hasonlóval próbálkoztak. Az első bátor kísérletezőt könnyű kritizálni, ám pontosan tudjuk, hogy a nagy felfedezések mindig így kezdődnek. Először valaki megpróbálja és az abból kapott eredmények, sikerek vagy kudarcok viszik előbbre az emberiséget. Néhány évszázaddal ezelőtt még a tudományos világban tevékenykedők is azt képzelték, hogy a Föld lapos, sőt, aki mást állított, azt máglyán égették el. Manapság már csak legyintünk az ilyen szintű balgaságokra, hiszen ember járt a Holdon és Tesla repül az űrben. De mi lett volna velünk Arisztotelész, Kopernikusz és Galilei nélkül? Ahogy Elon Musk Roadstert-jére is szükség van. Nem biztos, hogy már most tudjuk, miért, de ki fog derülni! Ezenfelül, ha e tudományos szenzáció révén többen fogják a Teslát vásárolni, azzal sincs semmi baj. Elvégre egy környezettudatos, okos autóról van szó, nem pedig emberiség elleni merényletről.

image7

Mit gondol minderről maga Elon Musk? Rendkívül bizakodó és továbbra sem lassít, ahogy az autója sem. Nemrég közzétett tweetje szerint kicsit messzebb fog jutni a Tesla, mint eredetileg tervezték. A vörös bolygó helyett a Mars és a Jupiter közötti aszteroidamezőbe tart a sportkocsi.

Bárhogyan is alakul majd a jövőben a Roadstert sorsa, a BHPgumi be fog számolni róla, mert ez nagy lépés az emberiségnék és hatalmas utazás a Teslának.  

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon