Melyik a legjobb nyári gumi? - Magyarország legkedveltebb nyári abroncsai -

Tóth Dorottya

A nyári gumik nem csak gyártási technológiájukban, hanem anyagösszetételükben is jelentős mértékben különböznek téli testvéreiktől. A legalapvetőbb eltérés a mintázatukban keresendő.

A nyári gumiabroncsok futófelülete lényegesen telítettebb és jóval kevésbé tagolt a téliekéhez képest, továbbá a nagyobb futófelületnek köszönhetően jobb tapadást biztosítanak száraz úton.

Nyári abroncsok tekintetében lényeges  említést tenni a veszélyes útszakaszokon fellépő (eső, nedves út) aquaplaning hatás elkerülésének fontosságáról. Például, az esetleges vízátfolyásokon való áthaladás során se veszítse el a gumi a tapadását, amelyre a hosszanti és oldalirányú csatornák a gyors vízelvezetése szolgál.

image5

Sokszor írtunk már a gumiabroncsok évszakonkénti cseréjének kardinális jelentőségéről. https://bhpgumi.hu/magazin/gumiabroncs-temaban-hitelesen/2629-teli-nyari-4-evszakos-gumiabroncsok-minden-amit-a-hasznalatukrol-cserejukrol-es-tarolasukrol-tudni-kell.html

Mivel a nyári gumiabroncsokat úgy tervezik, hogy +7°C hőmérséklet felett nyújtsanak optimális teljesítményt, így mi a BHPguminál kitartunk amellett, hogy a csere fontosságának tudatosítása nem üzleti, hanem sokkal inkább biztonsági kérdés.

Nyári gumit, de milyet?

2017 márciusában ötödször került megrendezésre a hazai nyárigumi-tesztsorozat, amelyet a  nonstopgumi.hu és a használtautó.hu közösen szervezett a Hungaroringen működő tanpályán. Az esemény célja az volt, hogy a hazai autósok ne csupán külföldi tesztek alapján tájékozódjanak a jelenleg legnépszerűbb abroncstípusok minőségi sorrendjéről, hanem hazai környezetben mért konkrét eredményekkel is találkozzanak. A minden eddiginél több, 25-féle tesztelt gumiszett között nem csupán nyári, hanem 8-féle négyévszakos és egy használt téli gumi is szerepelt, biztosítva a teljes körű összehasonlíthatóságot. (A vizsgálatot 195/65 R15 méretben végezték el.) „Az idei mérések is azt igazolták, hogy a jelentősen hosszabb fékút miatt kockázatos nyáron ’lejárni’ a már lekopott profilú téli abroncsokat. Az is kiderült azonban a teszten, hogy az előírásoknak megfelelő, de már 10 éves nyári gumi is katasztrofális eredményeket produkál” – hívta fel a figyelmet Katona Mátyás, a Használtautó.hu csoport autós magazinjának főszerkesztője.

  • Száraz és vizes úton is csaknem 5 méter volt a fékúttöbblete már 60 km/órás sebességről való fékezéskor is, ami adott esetben végzetes különbség lehet. Mivel a teszt eredménye szerint már nem egészen 15 ezer forintért (vagyis négyes szettben kevesebb mint 60 ezerért) vehetünk ’nagyon jó’ minősítésű vadonatúj abroncsot is, mindenképpen meg kell fontolni, érdemes-e vállalni a nagyon régi gumik használatából fakadó kockázatot."

image4

A teszt arra is rávilágított hogy az egyes új nyárigumi garnitúrák között is gyakran 10-15 százalékos eltérések mutatkoznak a fékutak hosszát tekintve, vagyis a megfelelő abroncs kiválasztásakor célszerű az árcédula mellett az egyéb jellemzőket is alaposan megvizsgálni.

image6

A magyar átlagos nyári útviszonyoknak megfelelően a száraz úton mért fékutak 30%-os, a nedves aszfalton mért fékutak 20%-os, a kopásállóság 15%-os, a száraz és a vizes kanyarjellemzők, valamint a kigurulás 10-10 %-os, míg a zajszint 5 %-os súlyozásával értékelték a kapott eredményeket. Ezek fényében a sorrend pedig a követezőképpen alakult:

Abroncs % Értékelés
Michelin Energy Saver+ 94 nagyon jó
Firestone Roadhawk 93 nagyon jó
Bridgestone Turanza T001 Evo 93 nagyon jó
Goodyear EfficientGrip Performance 91
Debica Presto HP 91
Pirelli Cinturato P1 Verde 90
Nexen N'Blue 4Season (négyévszakos) 88
Michelin CrossClimate (négyévszakos) 88
Continental ContiPremiumContact 5 87
Goodyear Vector 4Seasons Gen-2 (négyévszakos) 87
Használt Michelin CrossClimate (négyévszakos) 86 kielégítő
Kormoran Runpro B 86 kielégítő
Falken Ziex ZE914 Ecorun 86 kielégítő
Firestone Multiseason (négyévszakos) 86 kielégítő
Barum Brillantis 2 86 kielégítő
Apollo Alnac 4G 86 kielégítő
Dayton Touring 2 86 kielégítő
Hankook K125 Ventus Prime3 85 kielégítő
FortuneFSR801 84 rossz
Apollo Alnac 4G All Season (négyévszakos) 83 rossz
Hankook Kinergy 4S (négyévszakos) 83 rossz
Vredestein Quatrac 5 (négyévszakos) 81 rossz
Használt prémium téli gumi 80 rossz
Használt (10 éves) prémium nyári gumi 68 rossz

 

Fontos kiemelni, hogy az egyes szempontok eltérő súlyozása változtathat a fenti sorrenden.

Alternatívaként megosztjuk az idei tavalyi ADAC teszteredményeit ahol 195/65 R15 méretben az eredmények az első 11 helyezettig ekképpen alakultak:

( A teljes teszt innen érhető el. )

Abroncs Értékelés
Pirelli Cinturato P1 Verde
Bridgestone Turanza T001
Continental ContiPremiumContact 5
Goodyear EfficientGrip Performance
Esa-Tecar Spirit 5 HP
Dunlop Sport BluResponse kielégítő
Nokian Line kielégítő
Vredestein Sportrac 5 kielégítő
Aeolus PrecisionAce 2 AH03 kielégítő
Kumho Ecowing ES01 KH27 kielégítő
Michelin Energy Saver+ kielégítő

 

Láthatjuk, hogy a hangsúlyok  hasonló helyre kerültek mind a két vizsgálódás során, hiszen Bridgestone Turanza T001 Evo, Goodyear EfficientGrip Performance, és Pirelli Cinturato P1 Verde élmezőnynek számítanak mindkét esetben, nem hiába, a teszteken jó eredményeket elért abroncsokkal nem lehet bakot lőni! Ugyanakkor a Michelin Energy Saver+ az ADAC-on sereghajtó, míg hazai viszonylatban nagyon is kiváló teljesítményt nyújtott.

A 2018-as év nyári abroncs vásárlása előtt a Vásárlók abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy az idei év ADAC teszteredményeiből is tájékozódhatnak.

Ezúttal a 205/55 R16 és 175/65 R14 gumiabroncs méreteket tesztelték. A 205/55 R16-os mezőny versenyén a dobogóra a következő abroncsok állhattak fel:

  1. Michelin Primacy 3
  2. Bridgestone Turanza T001 Evo
  3. Continental ContiPremiumContact 5
  4. Firestone Roadhawk

A 205/55 R16-os mezőny versenyén a Bridgestone Tunanza T001 Evo ugyanazt a 2.3-as értékelést kapta, mint a Firestone Roadhawk.

A 175/65 R14-esek fesztiválján a rangsor eleje a következőképpen alakult:

  1. Falken Sincera SN832 Ecorun
  2. Semperit Comfort-Life 2
  3. Dunlop Street Response 2
  4. Kleber Dynaxer HP3

Mi a BHPguminál úgy gondoljuk, hogy a döntés és a vásárlás előtt alapos tájékozódás szükséges, de nem hagyatkozhatunk kizárólag a tesztek eredményeire, mindig figyelembe kell vennünk egyéni igényeinket és saját felhasználási körülményeinket (városi vagy országúti autózás, közutakon, vagy autópályán, belföldön, vagy külföldön, hegyvidéken vagy síkságon és így tovább), hogy végül a leginkább hozzánk való abroncsot választhassuk.  

Magyarország legkedveltebb gumiabroncsai innen érhetők el.

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon