Öt téveszme a nyári gumik használatáról

Tóth Dorottya

A nyári gumiabroncs szezon már javában folyik, a felhasználás megfelelő feltételeiről azonban időről időre érdemes beszéljünk. Több hiedelem is kering az autósok körében ugyanis, a megfelelő gumik használatával, tárolásával kapcsolatban. A BHPgumi összegyűjtötte a legfontosabbakat, hogy szakértői segítséggel nyújtson kapaszkodót Vásárlói számára.

BHPgumi-cikk18

1. Téli gumik használata nyáron:

Sokan azért használják egész évben a téli gumikat, mert azt vallják, hogy ezzel spórolhatnak. Abba viszont bele sem gondolnak, hogy mivel más a téli és nyári abroncsok összetétele, a téli gumik melegebb időben hamarabb elkopnak, ráadásul a vizes úton sokkal jobban csúsznak, mint a nyáriak. A BHPgumi fokozottan ajánlja az évszaknak megfelelő gumiabroncs használatát, mind biztonsági, mind anyagi szempontból. Hiszen, ha belegondolunk: egy-egy szett nyári, illetve téli gumi kétszer tovább tart, mintha ugyanazt a szettet használnánk egész évben.

2. Semmit sem befolyásol a guminyomás:

Ez az egyik legnagyobb tévhit! A nyári és a téli gumiabroncsok használhatóságát jelentős mértékben befolyásolja a guminyomás. A nem megfelelő értékre felpumpált abroncsok következtében ugyanis a gumik nem egyenletesen kopnak, így csökkenhet élettartamuk, valamint a gépjármű rázhat, romolhat az úttartás és a vezetési komfort, sőt, a fogyasztás is nőhet. Érdemes ezért hetente, de legalább minden hosszabb út előtt, hideg állapotukban ellenőrizni a kerekek légnyomását!

BHPgumi-cikk1801

3. XL-es, megerősített oldalfalú abroncsok használata nyáron:

Ügyfeleink részéről visszatérő kérdés, hogy ajánljuk-e a megerősített oldalfalú gumiköpenyek használatát nyáron, illetve, hogy milyen előnyük-hátrányuk származhat belőle. A rövid válaszunk, hogy alapvetően semmilyen előnye nem származik abból, ha ugyanabból a méretből az erősített kivitelt veszi meg, ha az autó paraméterei egyébként nem "kívánják" ezt meg. Sőt, az XL-es abroncs a benne lévő több "anyag" miatt valamelyest nehezebb, ami növeli a rugózatlan tömeget, így kicsivel jobban igénybe veszi a felfüggesztést, növelheti a fogyasztást, visszafoghatja az autót, főleg nyári mintázatok tekintetében. Természetesen vannak olyan körülmények, mint például kisteher, vagy nagyobb tömeget rossz minőségű közúton rendszeresen szállító gépjárművek esetében, amikor praktikus a megerősített oldalfal, de egyszerű személygépjárműveknél nem javasoljuk.

4. Öreg gumi, nem vén gumi?:

Azért ezt nem jelenthetjük ki ilyen következetesen! A legtöbb autós tisztában van azzal, hogy egy egyszerű mérőeszköz, illetve már az abroncsok mintázatában beépített indikátorok segítségével könnyen megállapítható, hogy eljött-e az idő új szett vásárlására. A törvényi előírás szerint, ha a barázdamélység 1,6 mm, illetve az indikátorok már tisztán kivehetők a mintázatban, akkor jobb, ha fel sem szereljük az adott gumiabroncsot! A BHPgumi ezzel szemben nyári gumiabroncsoknál a 3mm-es profilmélységet javasolja, a biztonságos, komfortos vezetési élmény miatt. Továbbá a gumiabroncsok elhasználódásának és kopásának lassítása érdekében érdemes szezononként megváltoztatni pozíciójukat a gépjárművön. Ám nem csak a kopás mértéke számít! Az abroncsok életkorát is figyelembe kell venni használatkor! A legtöbb gyártó egyetért abban, hogy az abroncsok - körülményektől függően - kb. (a gyártástól számított) hét éves korukig tartják meg jellemzőiket, e kor fölött már az anyagfáradás miatt jelentősebb teljesítményvesztés és a tulajdonságok megváltozása következhet be. Az ennél idősebb abroncsok biztonsága csak szakértői jóváhagyással garantálható már.

BHPgumi-cikk1802

5.Olyan nehéz a megfelelő nyári abroncs kiválasztása! A döntés kétségtelenül nem egyszerű!

A BHPgumi idén elkészített videófilmje átfogó segítséget nyújt a még választás előtt állóknak:

Cégünk továbbá folyamatosan gyűjti a vásárlói visszajelzéseket, hogy reprezentatív kínálata mellett ezzel is segítse ügyfelei döntését.
Az oldal innen érhető el.
Továbbá az idei év teszteredményei is hasznos kapaszkodót jelenthetnek a választásnál.

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon