Yokohama által támogatott autóversenyek 2018-ban

Tóth Dorottya

Tavaly volt 100 éves a YOKOHAMA Rubber. A gumiabroncs gyártó története 1917-re nyúlik vissza, amikor is Yokohama Cable Manufacturing és BFGoodrich egyesültek.

  Tartalomjegyzék:

 1. FIA World Touring Car Kupája (WTCR)
 2. Szabályváltozások 2018-tól
 3. Versenynaptár:
 4. A legjobb Yokohama abroncsok a BHPgumi kínálatából is elérhetőek.

A vállalat a székhelyén, Tokióban jelentette be, hogy milyen versenyeket támogat 2018-ban. A megmérettetések középpontjában természetesen a gumiabroncs áll. Az abroncsgyártó elsődleges célja a japán és tengerentúli motorsport eseményeinek szponzorálásával a gumiabroncs-üzlet globalizációja, valamint a YOKOHAMA márka ismertségének elősegítése. Hozzájárul továbbá a motorsportok, valamint az autóipar piacának növekedéséhez, fejlesztéséhez és újjáélesztéséhez. A YOKOHAMA számos rendezvényen történő részvételre nagy várakozásokkal tekint, ezek közül is a legfontosabb a FIA World Touring Car Cup (WTCR).

YOKOHAMA-several-tires

FIA World Touring Car Kupája (WTCR)

A 2018-as túraautó-világkupa (WTCR) lesz a Túraautó-világbajnokság, illetve a TCR nemzetközi sorozat által összeolvadt széria első szezonja. Legfeljebb 26 állandó indulója lehet a WTCR-nek, amit minden fordulóban megtoldhatnak két helyi szabadkártyás versenyzővel.

A WTCR túraautó bajnokság 2018-tól a TCR technikai előírásainak megfelelően kerül megrendezésre. A WTCR hivatalos gumiabroncs-beszállítója - a 2018-19-es évre- a Yokohama. A cég 18 hüvelykes, 250/60R-es ADVAN A005 gumiabroncsokat szállít száraz, valamint ugyanilyen méretű ADVAN A006 gumikat nedves pályakörülményekre, a Marokkóban elrajtoló versenysorozat 10 tervezett állomására.

2017-2017-Buriram-Saturday-03-Rob-Huff_38

Szabályváltozások 2018-tól

 • Csak privát csapatok nevezhetnek majd, tehát megszűnik a gyártói jelenlét, amit a WTCC utolsó évében a Honda és a Volvo képviselt.
 • Csapatonként minimum két autót kell nevezni, egy kétkocsis felállásra 150 ezer eurós (47 millió forint) indulási díjjal (2017-ben 39 ezer euró volt az egykocsis indulás, tehát ez komoly drágulás)
 • Az új évadban a korábbi kettő helyett már három futamot rendeznek egy hétvégén, és ezt két időmérő edzéssel toldják meg.
 • 2017. december 6-án kiadták a hivatalos pontrendszert is, mindhárom versenyen más szisztéma szerint értékelik majd a pilótákat. A szombati első futamon 27 pontot kap a győztes, a vasárnapi másodikon a WTCC-ben eddig használt fordított rajtrácsos rendszer lesz életben, míg a harmadik verseny az eddigi főfutamot viszi tovább, azaz a győztes 30 pontot kap.
 • A WTCR-ben egyszersmind eltörlik az időmérőn szerezhető pontokat. Mostanáig a WTCC-ben a Q3-ba jutók 5-4-3-2-1 pontot kaptak a helyezésük szerint.
 • 2018-ban két hivatalos FIA Világkupa címet osztanak ki, egyet a versenyzőknek, egyet pedig a csapatoknak. A TCR nemzetközi sorozattal ellentétben tehát nem lesz pontverseny a különböző autótípusoknak, legalábbis olyan nem, amit az FIA elismer.
 • 2018-tól csak TCR autókkal lehet majd rajthoz állni a WTCR-ben, és azok közül is csak olyannal, amelyek hivatalos FIA Világkupa dokumentumokkal rendelkeznek, amit a Nemzetközi Szövetség ad ki. A Túraautó Világbajnokság két éven keresztül, azaz 2019-ig használhatja a TCR kategóriát. A felek azt is eldöntötték, hogy a technikai szabályokat 2019 végéig biztosan érintetlenül hagyják.

A WTCR mellett a Yokohama Rubber számos új versenysorozatot is támogat 2018-ban, úgy mint a TCR Europe, vagy a TCR Middle East szériát, valamint több nemzeti sorozatot is, beleértve például a TCR UK, a TCR Portugal és a TCR Benelux futamait.

Versenynaptár:

 1. június 7-én hivatalosan is bejelentették, hogy az augusztus 4-én és 5-én megrendezendő argentin nagydíjat a szlovák nagydíj helyettesíti majd július 14-én és 15-én.

A legjobb Yokohama abroncsok a BHPgumi kínálatából is elérhetőek.

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon

Önnek ajánljuk