Mitől tapad jobban a téli gumi a nyárinál? -Tények és történelmi áttekintés-

Tóth Dorottya

A téli gumiabroncs elnevezés egyes gumis szakértők szerint már idejétmúlt. Helytállóbb lenne a hideg évszaki gumiabroncs megnevezés használata, mert annak ellenére is biztonságosabb választás, hogyha nincs nagy hó.

A téli gumik, vagy ha úgy tetszik, hideg évszaki abroncsok teljesítményének mibenléte a következő három sarkalatos tényezőre összpontosul:

  • tapadási tulajdonság
  • futásteljesítmény
  • gördülő ellenállás

E három szoros összefüggésben, együtthatásban áll egymással a maximális teljesítmény érdekében.

Magától értetődő, hogy a tapadást a futófelület megfelelő kialakításával igyekeztek megvalósítani, a profil kialakítása, a bütykök az út egyenetlenségeibe kapaszkodva biztosították a tapadást. A számítógépek fejlődésével a mintázatot is speciális programokkal alakították ki, továbbá a profilok formáját, méretét is különbözőre készítették, hogy ne okozzon nagy gördülési zajt. Korábban a minta kialakítása volt az elsődleges szempont, mára már ez megváltozott és a gumi anyaga legalább olyan lényeges szemponttá vált.

Mitől tapad jobban a téli gumi a nyárinál? -Tények és történelmi áttekintés-

A fenti megállapítás a nyári és téli abroncsokra egyformán igaz volt. A nyáriakat kisebb “bütykös” profillal készítették, míg a télieket nagyobbal. A szocialista érában mindenki ismerte az Y mintás Stomilt és a psikótamintás Barumot, ami egy igen kiváló gumiabroncsnak számított. Gyakran ismételgetik az idősebb szakemberek, hogy régen nem cserélgették állandóan a gumikat, ez a 21. század marketingfogása. De valóban így van? Ahhoz, hogy a kérdést biztonsággal meg tudjuk válaszolni, vizsgáljuk tovább a téli gumiabroncsok tapadási tulajdonságainak kialakulását.

Mitől tapad jobban a téli gumi a nyárinál? -Tények és történelmi áttekintés-
Piskótamintás Barum

Az 1980-as években a gumiabroncsok tapadási tulajdonságait a profiljuk kialakítása határozta meg, míg az 1990-es években már az alapanyagra, összetételre került a hangsúly. Az igazi változást a gumiabroncs gyártásában a kémia fejlődése és a műanyagipar hozta meg a szilikátok felfedezésével. A szilika az egy olyan kovasav-vegyület, amely szilárd halmazállapotban polimerekké áll össze, amely az abroncsok tapadását és minőségét befolyásolja.

1992-őt írtunk, amikor a Michelin abroncsgyártó először alkalmazta a szilikátokat a futófelületekben. A fejlesztés nem maradt eredmény nélkül, az abroncsgyártás nagy fordulathoz érkezett, a szilikát vegyületet tartalmazó gumiabroncsok sokkal jobban megtartják tapadásuk, méghozzá az előzőeknél jóval alacsonyabb gördülési ellenállás mellett. Az gumiabroncs ipar ezzel egyidejűleg elérkezett ahhoz a ponthoz, amikor a nyári abroncsok kezdtek eltérni viselkedésükben a téliektől.

Hangsúlyozzuk, hogy ezért van az, hogy a nagy gyártók a téli és a nyári abroncsok cseréjét sulykolják, hiszen napjainkra abszolút eltérnek az anyagösszetételükben. Napjainkra az anyag a lényeges, a mintázat már kevésbé, viszont nem elhanyagolható szempont.

Mitől tapad jobban a téli gumi a nyárinál? -Tények és történelmi áttekintés-
1992-es Michelin abroncs

Az ezredfordulóra a hideg évszakra szánt abroncsok kialakítása, hóban és jeges útfelületen történő teljesítményének megoldása nagyon szerteágazó feladattá vált. Még 20-30 évvel ezelőtt a bütykök tapadtak meg a jeges felületen, addig napjaink gumiabroncsainál sok száz kis lamella nyílik ki. A megnyílt lamellák magukba fogadják a havat, amely aztán az úton lévő hóhoz tapadva további kapaszkodást fejt ki.

Jeges útfelületen kissé eltérő a helyzet, ott a deformálódó lamellák az apró éleikkel felelnek a tapadásért.

Mit javaslunk? Az elmúlt öt év teszteredményeit és gumiabroncsait szemlélve megállapíthatjuk, hogy prémium, vagy minőségi középkategóriás téli gumit érdemes vásárolni, mert azok kémiai összetétele biztosítja a legmegbízhatóbb tapadási tulajdonságokat.

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon

Önnek ajánljuk