Egy kis odafigyeléssel megelőzhetők a nyári defektek A Continental megmutatja hogyan

Tóth Dorottya

A következő hetekben autósok ezrei indulnak útnak a népszerű üdülőhelyek felé. Az ORKF-OBB, a Continental és a Magyar Autóklub összegyűjtötte a legfontosabb tanácsokat a nyaralni induló autósok számára.

    Tartalomjegyzék:

  1. Pótkerék felszerelése biztonságosan
  2. Fontos a megfelelő abroncsnyomás
  3. Segítenek a kopásjelzők

Nyáron is kiemelt figyelmet kell fordítani a gumiabroncsok állapotára, hosszabb utazás előtt, nem elég azokat csupán szemmel ellenőrizni – derült ki az ORFK-OBB, a Continental és a Magyar Autóklub mai, közös sajtótájékoztatóján.

Continental - The Future in Motion

„Az autósok többsége nem rendelkezik kellő ismeretekkel arra vonatkozóan, hogy melyek azok a biztonsági lépések, amelyeket meg kell tenni, ha defekt miatt kényszerülnek megállni az út szélén, vagy a leállósávban” – hívta fel a figyelmet Óberling József az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője, ORFK-OBB ügyvezető elnöke. Amennyiben a sofőr úgy érzékeli, hogy defekt miatt meg kell állnia, akkor nem szabad megfeledkeznie az ilyenkor szükséges biztonsági intézkedésekről. A bajba jutott autósnak először be kell kapcsolnia az elakadásjelzőt, ezt követően pedig szükséges gondoskodnia az elakadást jelző háromszög felállításáról.

Abroncsok ellenőrzése

Pótkerék felszerelése biztonságosan

Amennyiben valaki az utóbbi mellett dönt, akkor először ajánlott ellenőrizni a pótkereket, valamint azt, hogy van-e emelő a csomagtartóban. „A kerékcserét a kézifék behúzásával és a jármű sebességbe rakásával kell kezdeni. Ezt követően lazítsuk ki a kerék csavarjait, majd emeljük meg az autót az emelő segítségével, végül pedig teljesen csavarjuk ki a csavarokat. A sérült kerék levétele után helyezzük fel a pótkereket és gondoskodjunk a csavarok megfelelő meghúzásáról” – hívta fel a figyelmet Menkó Illés, a Continental Hungaria Kft. műszaki szakértője. Hozzátette: a szükségpótkerékkel nem szabad 80 km/óránál nagyobb sebességgel közlekedni, hosszú távon pedig semmilyen esetben sem helyettesítheti a lecserélt kereket.

A legtöbb új autóban már nem az alapfelszereltség része a szükségpótkerék, így általában valamilyen gumiabroncs javítókészlet áll rendelkezésre. A Continental által kínált ContiMobilityKit egyszerűen alkalmazható, szükség esetén mindössze csatlakoztatni kell a 10 amperes kompresszort a szivargyújtóhoz, majd a csatlakozó csövet rá kell helyezni a defektes kerék szelepére.

Fontos a megfelelő abroncsnyomás

„A nyári szezonban több ezer autós indul útnak a népszerű üdülőhelyek felé. Mindenki szeretné a nyaralását gondtalanul megélni, azonban ehhez kiemelt figyelmet kell fordítani az autó műszaki állapotára. A gumiabroncsok terén nem elegendő csupán a vizuális ellenőrzés, hiszen egy nyaralás esetén a szokásosnál nagyobb igénybevételnek vannak kitéve” – hangsúlyozta a rendezvényen Hatala József, a Magyar Autóklub (MAK) elnöke. Az abroncs megfelelő levegőnyomása döntő szerepet játszik az élettartam, a gazdaságosság, a menetdinamika és mindenekelőtt a biztonság kérdésében.

„A gumiabroncsgyártók és a független intézetek vizsgálatai azt mutatják, hogy a gépkocsivezetők több mint a fele az előírtnál alacsonyabb levegő nyomású gumiabronccsal közlekedik” – tette hozzá a MAK elnöke.

MAK - Magyar Autóklub

Segítenek a kopásjelzők

A gumiabroncsok vizsgálatánál ugyancsak kiemelt figyelmet kell fordítani a profilmélységre. Mindebben az autósok segítségére lehetnek a mintázati kopásjelzők (TWI), vagyis az abroncs teljes kerületén, a hosszirányú futófelületi csatornákon belül egyenlő távolságban elhelyezkedő keresztbordák, amelyek akkor kerülnek egy szintbe a mintázat felületével, ha a fennmaradó profilmélység a törvényi szintben előírt 1,6 mm-re csökken. „A Continental ugyanakkor azt javasolja, hogy már 3 mm-es profilmélységnél gondoskodjanak az autósok a nyári abroncsok cseréjéről, mert a vizsgálatok azt mutatják, hogy az ennél kisebb profilmélységgel rendelkező gumiabroncsokkal jelentősen megnő a fékút hossza vizes útfelületen történő fékezéskor” – emelte ki Menkó Illés, a Continental Hungaria Kft. műszaki szakértője.

Az ORFK-OBB, a Continental és a Magyar Autóklub azt tanácsolja a nyaralni indulóknak, hogy az autók megfelelő felkészítése mellett vigyenek magukkal elegendő folyadékot és nem romlandó élelmiszereket, mert a hosszabb utakon előfordulhatnak jelentősebb ideig tartó, kényszerű várakozások.

Forrás:
www.continental.hu

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon

Önnek ajánljuk