ADAC - Nem ajánlott a vegyes gumiabroncsok használata

Tóth Dorottya

Amikor egy gumiabroncs megsérül vagy elhasználódik, cserére van szükség. A legkifizetődőbb dolog ilyenkor az lenne, hacsak egy új gumiabroncsot vásárolnánk.

De megengedett, hogy különböző gyártmányokat illetve különböző gumiabroncsokat vásároljunk egyazon járműre?

ADAC - Nem ajánlott a vegyes gumiabroncsok használata

Az eltérő gyártók gumiabroncsai, a különböző kialakítású profilok vagy a gumikeverékek típusai károsan befolyásolhatják az autó vezetési stabilitását. Ez különösen érezhetővé válik az aquaplaning, a fékezés vagy a kanyarodás során. A törvény tiltja az úgynevezett vegyes, vagy kevert gumiabroncsok használatát, vagy a nem megengedett gumiabroncs-méretek kombinációit. Mivel a modern gumiabroncsok szinte kizárólag radiál kialakításúak, ez a tilalom gyakorlatilag értelmetlen.

Mindazonáltal az ADAC véleménye szerint a megengedett kombinációk közül sok mégsem ajánlott. Kiváltképp figyelemre méltó a nyári és téli gumiabroncsok keveréke közötti különbség. A téli gumiabroncsok jelentősen eltérő módon viselkednek a nyári gumikhoz képest a speciális gumikeverékből és a futófelület kialakításából adódóan. Fokozottan érdemes elkerülni a különböző bordamélységeket, valamint az eltérő időjárási körülmények közé tervezett abroncsok egyidejű használatát.

A jogszabály kimondja:

A törvény az 1.6mm-es minimum profilmélységet írja elő, illetőleg a mindkét tengelyen megegyező gumiméretet, kivéve, ha az autó gyártója a hivatalos leírásban mást tesz lehetővé az utóbbi kapcsán. Tilos a vegyes gumiabroncsok használata, tilos az eltérő terhelési indexű abroncsok használata, de a különböző tengelyeken használhatunk eltérő mintázatokat, azonban ez sem ajánlott.

Fokozottan ajánlott viszont a tengelyenként megegyező profilmélységű gumiabroncs használata! Továbbá abban az esetben ha egy friss, nemrégen használatban lévő gumiabroncs megsérül, először mindig a javítás lehetőségét kell ellenőrizni.

Mi megengedett és mi nem?

Kombináció Megengedhető ADAC ajánlás
Diagonál és radiál abroncsok használata nem ---
Különböző minta/gyártó igen nem
Nyári gumit télivel használni igen nem
Eltérő abroncs profilok igen nem
Különböző méretű abroncsok
(hacsak a gyártó nem így rendelkezett)
nem nem
Szabványos gumiabroncs defekttűrővel keverése
(ha run-flat jármű dokumentumai szerint
írják elő, általában nem lehetséges)
igen nem

Forrás: www.adac.de

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon

Önnek ajánljuk