Melyik a biztonságosabb választás nyárra: nyári gumi vagy négyévszakos abroncs?

Tóth Dorottya

Hamarosan búcsút mondhatunk a téli abroncs garnitúrának, itt a tavasz, melegszik az idő! Zöld utat kapnak a nyári abroncsok. Az ADAC és AutoBild nagy nyári tesztjei is megjelentek, nincs más hátra, csak megvárni, hogy a hőmérséklet tartósan 7fok fölé emelkedjen és mehetünk is a szervizbe átszereltetni a nyári gumikat. Vagy ezúttal talán mégsem a nyárit?

  Tartalomjegyzék:

 1. A legfontosabb tudnivalók a négyévszakos mintázat megvásárlása előtt:
 2. Térjünk ki a nyári és a négyévszakos gumiabroncsok teljesítményének összevetésére is a következő 8 lényegi szempont szerint!
 3. Kiknek ajánljuk a négyévszakos gumiabroncs használatát felelősséggel, biztonsággal?
 4. Kiknek nem ajánljuk a négyévszakos gumiabroncs használatát?
 5. Előnyök a négyévszakos gumiabroncs javára a nyárival szemben:
 6. Melyek a legjobb, legbiztonságosabb négyévszakos gumiabroncsok?

Elképzelhető, hogy megfordult a fejünkben, hogy a négyévszakos gumiabroncs olcsóbb megoldást jelentene ezúttal, mint a téli illetve nyári garnitúra felváltva? Mi a különbség a téli, nyári, valamint a négy évszakos gumik között? Létezik olyan gumiabroncs, amely minden körülmények között megbízható teljesítményt nyújt? Melyik mintázattal járunk hosszútávon jobban és melyik bizonyul igazán biztonságos választásnak?

Igaz, hogy Önnek is számtalanszor megfordultak már a fejében ezek a kérdések?!

A BHPgumi segít Önnek szakmai szempontból és ár-érték arányból is megközelíteni a válaszokat.

Melyik a biztonságosabb választás nyárra: nyári gumi vagy négyévszakos abroncs?

A nyári gumiabroncsok elsősorban arra lettek kifejlesztve, hogy magas hőmérsékleten helyt álljanak. Más szóval egy nyári gumi anyagának az összetétele teljesen különbözik egy téli abroncsétól. A nyári gumikat kifejezetten arra tervezték, hogy ellenálljanak a forró aszfalttal való súrlódáskor. De vajon mi a helyzet a négyévszakos gumik mintázatával? Vannak olyan megbízhatóak nyáron, mint egy nyári gumi? A közhiedelem szerint a négyévszakos gumi se nem nyári, se nem téli, úgynevezett kevert anyagösszetételű gumiabroncs. Szinte minden prémium gumigyártó rendelkezik allseason megoldással, s ezekre általában véve jellemzők, hogy mindkét időjárási véglet mellett megállják a helyüket. Egyre többen döntenek a négyévszakos abroncsok mellett Európában. A trend Magyarországon is egyértelmű, ma már teljesen vállalható kompromisszum a téli-nyári garnitúra helyett. A kínálat folyamatosan bővül, az elmúlt időszakban a gyártók ezen a területen is sokat fejlesztettek.

A legfontosabb tudnivalók a négyévszakos mintázat megvásárlása előtt:

Az négyévszakos gumiabroncsok és a nyári gumiabroncsok közötti vita során a két típus közötti különbségek könnyen félreérthetők. Járműjétől, vezetési körülményeitől és személyes preferenciáitól függően az egyik jobb választás lehet, mint a másik.

A four-season gumik 4mm-es profilmélység felett tekinthetők télinek, amennyiben a hópihe jelölés is rajtuk van, 4mm alatt már csak nyári körülmények között használhatók biztonságosan, de maximum 3mm-es profilmélységig javasoljuk azt is.

Az átlagos vezető számára készültek, az egész évre tervezett gumiabroncsok futófelületének mélysége mérsékelt, és olyan gumi keverékekkel rendelkezik, amelyek hosszabb futófelületet biztosítanak, mint a sekélyebb futófelületű nyári gumik. A szezonális gumiabroncsok különféle típusokban / méretekben, teherbírási képességben és sebességértékekben kaphatók, különféle járműveken, a gazdaságos járművektől a szedánokig, a és a tehergépkocsikig. Általában a vezetés kényelmét, kezelhetőségét és egyéb, a legtöbb járművezető számára priorizált tulajdonságokat biztosítanak.

Melyik a biztonságosabb választás nyárra: nyári gumi vagy négyévszakos abroncs?

 1. Megfelelő teljesítmény nedves és száraz körülmények között
 2. Közepes futófelület-mélység
 3. Hosszabb futásteljesítmény
 4. Elfogadható teljesítmény enyhe téli körülmények között
 5. Télen is képes megfelelő tapadást biztosítani

A négyévszakos gumiabroncsok meleg időben is jól teljesítenek, de kevésbé tudnak tapadni, mint a nyári gumiabroncsok, így feláldozzák a kormányzási, fékezési és kanyarodási képességüket. Ez a kompromisszum szükséges ahhoz, hogy a minden évszakra használt gumiabroncsok elfogadható teljesítményt biztosítsanak enyhe téli körülmények között is.

Mivel a szezonális gumiabroncsok a nyári és a téli teljesítmény keverékét kínálják, gyakran jó választás a mérsékelt éghajlatú és vezetési körülmények közötti járművezetők számára.

Na de beszéljünk egy kicsit a four-season abroncsok áráról is, hiszen számos vásárló épp emiatt gondolkozik el rajta! Egy hasonló márka nyári gumijához képest a téli abroncs 10-15 %-kal drágább, amíg ehhez képest a négyévszakos ár címkéjén további 15-20 %-kal nagyobb összeg szerepel. A négy évszakos gumik esetében azonban nem kell számolni a tárolás, illetve csere költségével, hiszen a gumiabroncs mindig az autón van. Ez amellett, hogy rendkívül kényelmes, költségcsökkentő tényező is egyben.

Térjünk ki a nyári és a négyévszakos gumiabroncsok teljesítményének összevetésére is a következő 8 lényegi szempont szerint!

 Nyári guminálNégyévszakos guminál
Nedves teljesítmény- vízelvezetés: az anyagkeverék és a futófelület kialakítása megakadályozza az aquaplanning hatást még igazán esős időben is. közepesen jó tapadás nedves felületeken
Száraz teljesítmény: nagyszerű kanyarodás, gyorsulás és fékezés szilárd vontatáshoz ajánlott, különféle körülmények között, nem a teljesítménykezelésé lesz a főszerep
Hőmérsékleti tartomány: ha a napi átlaghőmérséklet magasabb, mint 7fok. kissé alacsonyabb hőmérsékletű területekre készült, ahol az éves hőingadozás mértéke nem nagy.
Üzemanyag hatékonyság: jobb üzemanyag-fogyasztás forró időben, a merev szerkezet és a kisebb súrlódás miatt nagyobb gördülési ellenállás forró időben, így több kilométer, több forintot eredményezhet
Profilmélység: a nyári mintázatú abroncsokat 3mm-es profilmélységnál kell cserélni a biztonságos fékezési, tapadási és vízelvezetési tulajdonságok érdekében. a kevert mintázatú abroncsok sajátossága, hogy habár a törvényi minimum 1.6mm, de a gumiabroncs 4mm-es profilmélység alatt már csak nyári gumiként használható, továbbá maximum 3mm-es profilmélység alatt a cseréjét javasoljuk a biztonságos használat érdekében.
Gumiabroncs élettartama: általában 10-15 év vagy kb. 80.000km, a jármű típusától és felhasználástól függően. (Az abroncsok élettartamával kapcsolatban létezik egy speciális előírás, az ETRTO, amelyet a Michelin terjesztett elő, és amelyet ma már különféle vizsgálatok is igazolnak. Ennek az előírásnak a legalapvetőbb pontja, hogy a különleges eljárásokból kifolyólag minden egyes gumiabroncsot hosszú élettartamra készítenek, méghozzá úgy, hogy a gumi legalább 10-15 évig ellenálljon a természetes öregedési folyamatoknak. Mivel a nyári gumi élettartamát számos tényező befolyásolja, meglehetősen fontos, hogy az elfogadott szabványok mellett évente legalább egyszer nézessük meg szakemberrel a gumiabroncsainkat.) legalább 10 év vagy 50-80.000km, a jármű típusától és felhasználástól függően. A négyévszakos abroncsok használatánál azonban figyelembe kell venni a felhasználás folyamatosságát, hiszen a gumiabroncs hamarabb el fog kopni, mint ahogy elöregedne. Fontos tehát az allseason gumik esetében, hogy évi 1-2 alkalommal ellenőriztessük szervizben.
Jármű típusa szerint: nagyszerű választás lehet a nagyteljesítményű járművekre (sportautó, luxus SUV-k), vagy mindennapos felhasználásra személyautóhoz is. nagyszerű választás lehet személygépjárművek, SUV-k és kisteherautók számára.
A vezetés típusa szerint: lelkes sofőröknek, sportautók tulajdonosainak, friss jogsival rendelkezőknek, akik nyári gumival könnyen megtanulhatják a jármű fékezési és kanyarodási korlátait, valamint azoknak, akik szeretik a vezetést. mindennapi sofőröknek, ingázóknak, rövid utakra, leginkább városi használatra, országúton sík és sima terepre elsősorban.

Melyik a biztonságosabb választás nyárra: nyári gumi vagy négyévszakos abroncs?

Kiknek ajánljuk a négyévszakos gumiabroncs használatát felelősséggel, biztonsággal?

 • Azoknak, akik évente legfeljebb 8-10 ezer kilométert autóznak.
 • Azoknak, akik gépjárműjének teljesítménye nem haladja meg a 160 lóerőt.
 • Azoknak, akik nem vezetnek sokat télen, illetve havas, jeges úton nélkülözni tudják autójukat.
 • Azoknak, akik havonta átlagosan csak egyszer tankolnak.
 • Azoknak akik legfőképp városban használják az autójukat.

Kiknek nem ajánljuk a négyévszakos gumiabroncs használatát?

 • Azoknak, akik sokat autóznak, nagy utakat tesznek meg rendszeresen.
 • Azoknak, akiknek minden körülmények között menniük kell, nem tehetik le az autót azokon a napokon, amikor tényleg nagy hideg vagy hó van.
 • Azoknak, akik néha-néha szívesen használnák az autójukat bátor üzemmódban, szeretnek az átlagosnál gyorsabban haladni és sportosabban vezetni.

Előnyök a négyévszakos gumiabroncs javára a nyárival szemben:

 • Alacsonyabb fogyasztás.
 • Nem kell félévente abroncsot váltani, ezáltal költséghatékony megoldás, amellyel megspórolhatja egy garnitúra gumi árát, szerelési és betárolási költségét.
 • 2-3 év biztonság betárolás és csere nélkül.

Melyek a legjobb, legbiztonságosabb négyévszakos gumiabroncsok?

Melyik a biztonságosabb választás nyárra: nyári gumi vagy négyévszakos abroncs?

Melyik a biztonságosabb választás nyárra: nyári gumi vagy négyévszakos abroncs?

Összegezve elmondhatjuk tehát, hogy habár még nem jött el a nyári és téli gumik temetésének ideje, a négyévszakos mintázatú gumiabroncsok azonban már nem jelentenek akkora kompromisszumot és lemondást, mint régen. Egy igen nagy felhasználói csoport számára biztonságos és felelősségteljes választás tud lenni.

Hozzátesszük, hogy egy all-season gumiabroncs, egyetlen abroncsteszten sem diadalmaskodhatna adott időjárási körülmények között egy télivel, vagy egy nyárival szemben, a hétköznapokban természetesen előfordulhat, hogy sokak számára ez a legmegfelelőbb választás.

Mi a BHPguminál azon a véleményen vagyunk, hogy nem az ördög műve a négy évszakos gumiabroncs, a nem megfelelő használat mellett viszont kockázatos vállalkozás, így minden esetben mielőtt gumiabroncsot választana, vizsgálja meg a felhasználási és a vezetési szokások típusát!

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon