Hogyan válasszunk gumis szervizt az abroncscseréhez koronavírus idején?

Tóth Dorottya

Közeledik a nyári gumiabroncsok felszerelésének ideje, amit érdemes szakemberre bízni. Igaz, hogy egy kereket otthon is ki lehet cserélni, de az abroncsnyomás-ellenőrző rendszert (Tire Pressure Monitoring System, TPMS) nem tudjuk otthon kalibrálni, mint ahogyan centrírozni sem tudunk megfelelő berendezések nélkül.

Szóval, válasszunk szakműhelyt! Hogyan válasszuk ki a megfelelő szervizt, és mit tegyünk annak érdekében, hogy a minimálisra csökkentsük a fertőzésveszélyt?

Hogyan válasszunk gumis szervizt az abroncscseréhez koronavírus idején?

A HTA szakértői tíz 10+1 pontban foglalták össze a lényeget:

  1. Érdemes egy pillantást vetni a szerviz felszereltségére, színvonalára, a kiszolgálás minőségére, a gépek állapotára és a dolgozók tájékozottságára. Ha laikusként többet tudunk az abroncsokról, mint a műhelyben dolgozók, akkor köszönjünk el.
  2. Egyetlen gumiabroncs-kereskedő és javító műhely sem foglalkozik kizárólag egyetlen márkával. Ha szükséges egy új abroncspár beszerzése, itt jó helyen járunk. Mivel nincsenek elkötelezve, az autónknak és a vezetési szokásainknak megfelelő gumit fogják ajánlani. Az ajánlott árat néhány kattintással le tudjuk ellenőrizni valamelyik ár-összehasonlító weboldalon.
  3. Alapvetően ma már szinte minden gumisnak elérhetőek az oktatások, így a jó szervizek szakemberei információban sem szenvednek hiányt. A legtöbben igyekeznek a legjobb tanácsot adni, szezonban azonban nincs idejük hosszabb tájékoztatásra. Akit érdekelnek a részletek, és a miértek, az ne a tavaszi és őszi abroncs-csere időszak közepén forduljon a kérdéseivel a gumishoz.
  4. A szerviz tisztasága, a szerszámok rendezettsége nem feltétlenül utal az ott folyó munka minőségére: a káosz lehet pusztán látszólagos, a nagy hajtás mellett ennek megszüntetésére csak este jut ideje az ott dolgozóknak.
  5. A kisebb gumisoknál előfordul, hogy nincs megfelelő eszközük valamennyi abroncstípus lecseréléséhez. Kérdezzünk rá, hogy van-e megfelelő szerelőgépük, hiszen egy peres és defekttűrő abroncsot vagy egy nagyobb méretű kereket nem minden műhelyben tudnak szerelni.
  6. Ha kerékre szerelt téli-, illetve nyári-szettet cserélgetünk, akkor egyrészt olcsóbban megússzuk a tavaszi-őszi váltást (kisebb a szerviz-díj), másrészt az abroncsot is kíméljük.
  7. Sok autószerviz (esetleg a saját, már bevált márkaszervizünk) is vállal abroncscserét. Komoly előnyük, hogy náluk kulturált körülmények között lehet várakozni, és az abroncsokat is tárolják. Természetesen az árak is ennek fényében alakulnak. De a márkaszerviz látogatást össze lehet kötni egy másik, aktuális probléma orvoslásával – például a fékbetétek cseréjével, amelyek kopása egyébként is leginkább a kerekek leszerelésekor látszik –, és így máris időt és energiát takarítottunk meg.
  8. Az éppen nem aktuális szett bértárolása: erre nincs szabály. Van, ahol, meg tudják oldani, hogy a következő szezonig szakszerű körülmények között tárolják az abroncsokat, és van, ahol erre nincsenek felkészülve. A szolgáltatás ára is egyedi, sőt van, ahol ingyenes.
  9. Referencia: létezik szerviz minősítés, de ez egyelőre nem fedi le a piac egészét. Marad a jól bevált személyes referencia vagy egy-két álnaiv kérdés a műhelyajtóban: feltétlenül ki kell-e cserélni-e a szelepeket? Használnak-e nyomatékkulcsot? Ha a válaszok nemlegesek, jobb, ha továbbállunk.
  10. A legfontosabb: Kérjünk időpontot! A tavaszi szezonban, jellemzően április közepén mindenki egyszerre akarja elintézni az abroncscsere. Sorban állni senki sem szeret, és most, a koronavírus idején pedig különösen kerülendő. A gumisok is örülnek, ha tervezhető a napjuk, és nekünk sem kell bosszankodni amiatt, hogy nem tudjuk betartani az ajánlott védőtávolságot.

Hogyan válasszunk gumis szervizt az abroncscseréhez koronavírus idején?

Az abroncscserét végző szakember nem fog megsértődni, ha egyszerűen csak beállunk a műhelybe, és megkérjük, hogy ő pakolja ki- illetve be az autóba az abroncsokat. Amíg a mester dolgozik, lehetőség szerint a szabadban várakozzunk, a munka végeztével pedig, ha tehetjük, fizessünk érintéses bankkártyával. A vírus valószínűleg még egy ideig velünk lesz, ám nem szabad lemondanunk az abroncsok tavaszi cseréjéről, hiszen ezzel is testi épségünket szolgáljuk. A szervizek nyitva tartanak, a covid-19 elleni előírások betartásával látogathatóak.

Vigyázzunk egymásra!

Forrás: hta.org.hu

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon