Gondoljon a biztonságra ha nyár, akkor nyári gumi!

Tóth Dorottya

Azt gondoljuk a tél a legkeményebb időszak az autózás szempontjából és részben ez igaz is. Télen több irányból érkezhet váratlan meglepetés az útviszonyok miatt, de igazából nem sokkal van elmaradva a nyári időszak sem. Lehet, hogy magunkhoz hasonlítjuk az autónkat?

    Tartalomjegyzék:

  1. Beszéljünk a féktávolságról!
  2. Mit ellenőrizzünk a nyári gumi felszerelése előtt?

Az igaz, hogy az embernek jobban kell figyelnie magára télen, de az autónk vajon pontosan ugyanígy van ezzel? Sejthetik a választ: nem!

Azt hisszük, hogy a nyár nem igényel annyi előkészületet a vezetésben, mint ahogy nekünk sem kell annyira felöltöznünk. Ha vége a télnek, az sokaknak csak annyit jelent, hogy megszűnnek az autó körüli “nem kívánatos” teendők, és leváltják a kellemesebb műveletek. Azután jönnek a tények. Na itt már nem számít, hogy az ember lustább vagy aktívabb, fázós vagy nem, illetve az se számít, hogy mennyire tud vezetni. Ugyanis a veszély nem válogat. A tények bizony azt mondják, hogy a nyári időszakkal nem szűnnek meg az autónkra leselkedő problémák, maximum más jellegűek. Az előkészületek listája tehát nem rövidül.

Gondoljon a biztonságra ha nyár, akkor nyári gumi!

A tavaszi záporok, vagy nagyobb esőzések ugyanúgy csúszós körülményeket eredményeznek, mint télen a jeges út, főleg ha nem figyelünk a megfelelő gumiabroncsra. Az autó kontrollálhatósága minden esetben a vezető kezében kell, hogy legyen, legyen szó bármelyik évszakról, egy balesetnek nem számít milyen idő van körülötte. Így az is a vezetőn múlik, hogy az időszaknak megfelelő abroncs legyen az autón! Nem lehet elégszer hangsúlyozni: A jármű és az út egyetlen találkozási pontja a gumiabroncs! Mindenki biztonsága itt kezdődik, legyen az vezető, utas, vagy akár gyalogos az utcán. Igen, nem csak az ismerőseinkre kell vigyáznunk!

Hiába közhely, télen téli gumit, nyáron nyári gumit kell használni!

Gondoljon a biztonságra ha nyár, akkor nyári gumi!

Beszéljünk a féktávolságról!

A féktávolság csak részben függ a vezetőtől. A reakcióidő nagyon fontos, de bele kell számítani, hogy emberből vagyunk és bizony nem vagyunk tökéletesek. Ez átlagosan 0,5 - 2 másodperc között mozog és sok tényezője van. Számít milyen állapotban ülünk autóba, de nem csak ez ami rajtunk múlik. A teljes féktávolság képlete, a reakció távolság és a féktávolság összege. Ebből az derül ki, hogy a lehető legjobb esetben sem tudjuk pusztán a képességeinkkel lerövidíteni a biztonságos távolságra.

Gondoljon a biztonságra ha nyár, akkor nyári gumi!

A megfelelő abroncs kulcsfontosságú, hisz hiába jó a reakcióidőnk, ha gumink cserben hagy. A rutin, a fegyelem, a koncentrálás mind segíthet, de “a munka piszkos része” a kerekek és az aszfalt találkozásánál történik.

A gumi átmérője, szerkezete, szélessége, terheltségi szintje mind iránymutató lehet a megfelelő nyári gumi kiválasztásához!

Mit ellenőrizzünk a nyári gumi felszerelése előtt?

  • Vizsgáljuk meg, hogy milyen állapotban van az abroncs!
  • Ellenőrizzük a profilmélységet!
  • Fontos, hogy precíz adatokkal rendelkezzünk abroncsunk megengedhető/javasolt profilmélységével kapcsolatban. Csak hivatalos adatokat használjunk!
  • Mindig használat előtt, hideg állapotban kell ellenőrizni a légnyomást! A rosszul beállított gumi élettartama csökkenhet, az úton kezelhetetlenné válhat!
  • Nem ajánlott, illetve erős fenntartással kell kezelni 4-5 évnél idősebb gumikat. Sok múlik a vezetési szokásokon, de bizonyos idő után egy alig használt gumi sem tudja garantálni azt, amit újkorában. Nem érdemes kockáztatni!
  • Az amortizáció lassítása érdekében változtassunk az abroncsok pozícióját az autónkon, szezononként.

Gondoljon a biztonságra ha nyár, akkor nyári gumi!

Univerzális válasz nincsen. Az új abroncs vásárlásánál minden eset egyedinek számít, ha a “megfelelő” szót akarjuk használni. Pontosan ezért fontos, hogy ne bagatelizáljuk el a műveletet! Ne érezzük unalmas, kötelező feladatnak és felejtsük el a rálegyintést. Rengeteg múlik az abroncson, legfőképp az Ön és utasainak biztonsága! Összefoglalva: használjon mindig az évszaknak megfelelő mintázatú gumiabroncsot a megfelelő féktávolság és a fokozott biztonság érdekében!

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon

Önnek ajánljuk