Milyen abroncs a négyévszakos abroncs?

Tóth Dorottya

Milyen abroncs a négyévszakos abroncs?

Négyévszakos vagy egész évben használható abroncs, ahogy a neve is mondja, az ilyen abroncsot egész évben lehet használni. Vagyis….majdnem egész évben.
De pontosan milyen abroncs a négyévszakos?

A négyévszakos gumiabroncs egy hibrid megoldás, amelyet télies és nyárias időben is egyaránt használhat.

kép 1

Az all-seasons abroncs egyesíti a téli és nyári abroncsokra jellemző technológiákat, így egész évben, száraz, nedves és havas útfelületen egyaránt biztonságosan használható.
Bár Európa számos részén jelentős mértékben kockáztatnak, mi nem ajánljuk, hogy télen is nyári gumiabronccsal autózzon. Akkor már a négyévszakos abroncs sokkal inkább biztonságosabb, jobb úttartást és tapadást biztosító megoldás a kedvezőtlenebb útviszonyok között.
Azok számára pedig, akik eddig szezonálisan váltogatták a téli és nyári abroncsszetteket, a négyévszakos abroncsra váltás kényelmesebb és időtakarékosabb alternatíva.

A négyévszakos abroncs megfelelő megoldás lehet a téli abroncs helyett?

A -10 °C és +30 °C közötti hőmérséklet tartományban a négyévszakos abroncs meggyőző összteljesítményt nyújt.
A téli abroncshoz hasonló profil felülettel rendelkezik, időjárástól függetlenül használható abroncs esőben, nedves úton is kitűnő úttartást biztosít.
Ha olyan vidéken él, ahol a telek többnyire enyhék, havazás csak alkalomszerűen fordul elő, a négyévszakos abroncs egy kényelmes és megbízható megoldás lehet az Ön számára. Ezzel az abronccsal nincs többé szükség téli-nyári cserére, így időt és energiát takaríthat meg a használatával.
A téli abroncsot ezzel szemben a kifejezetten télies időjáráshoz, gyakori havazáshoz és jeges utakra ajánljuk.

kép 2

Michelin CrossClimate abroncsok: milyen abroncsok ezek?

Europában a négyévszakos abroncsot a tipikus téli abroncshoz hasonló mintázatáról lehet felismerni.
Noha a kifejezetten télies, jeges, havas időben még mindig a téli gumiabroncs használata a legjobb megoldás, a nyárias, meleg időben a téli abroncs kevésbé jól teljesít, különösen az üzemanyag-fogyasztás és száraz vagy nedves úton történő féktávolság tekintetében. A téli és nyári technológia egyesítésével létrejött MICHELIN CrossClimate termékek kimagaslanak a hagyományos négyévszakos termékek mezőnyéből, az egyedülálló tervezési megoldásaiknak köszönhetően pedig bármely időjáráshoz tudnak alkalmazkodni.
A CrossClimate termékek a járműmodellek széles körében használhatóak, a városi kompakt modellektől a szabadidő autókon át egészen a kishaszongépjárművekig felszerelhető változatok kaphatók a kereskedelmi forgalomban.


Téli gumi vagy négyévszakos gumi, melyik a jobb megoldás?

Szeretnénk megértetni Olvasóinkkal, miért nem szükséges minden esetben téli gumiabroncsot használni a téli autózáshoz - ha a téli időszak jobbára enyhe, a négyévszakos gumiabroncs biztonságos és kedvező választás lehet az egész éves használatra.

kép 3

Jól tudjuk, hogy mennyire nehéz kiválasztani a megfelelő abroncsot - de a Michelin most ebben is segít Önnek. A tél közeledtével, amikor az időjárás hidegebbre, bizonytalanabbra fordul, és kedvezőtlenebbek lesznek az útviszonyok, a nyári abroncs teljesítménye kevéssé válik. Hogy mi a megoldás? Le kell cserélni téli vagy négyévszakos abroncsra!

Téli gumik: milyen típusúak kaphatók?

Európában a Michelin kétfajta téli abroncsot kínál Vásárlóinak:
• A Michelin Alpin téli abroncsokat főként a Nyugat-Európát jellemző telekre tervezték, hideg időben, esős-nedves és havas útfelületeken teljesítenek optimálisan.

kép 4

• Szöges és szög nélküli változatban is kapható Nordic, vagyis északi téli abroncs olyan országok piacaira készült, ahol a szélsőségesen zord téli idő a jellemző, például Oroszország északi részén vagy a skandináv országokban. Ezeket a gumikat kifejezetten az akár -40ºC-os hideg időre tervezték, és a jégen is megállják a helyüket.

• Magyarországon az Alpin téli abroncs a legnépszerűbb választás, a Nordic (északi) abroncsainkat többnyire a magashegyekben élő autósok választják.

Az Alpin téli abroncsok +7ºC és -20ºC közötti hőmérséklettartományban nyújtanak optimális teljesítményt. Ezek az abroncsok nedves, hideg és havas útfelületen teljesítenek a legjobban, sőt a jeges útfelület sem jelent gondot számukra. Ha rendszeresen használja télies útviszonyok között az autóját, az Alpin abroncs a tökéletes megoldás az Ön számára.
A téli gumi egyetlen hátránya is tulajdonképpen ebből következik: +7ºC feletti hőmérsékleten gumikeveréke túl lágy lesz, ezáltal a futófelület gyorsabban kopik,
az abroncs kevésbé hatékonnyá válik, azaz száraz és nedves útfelületen rosszabbul tapad.
Éppen ezért, ha Ön a téli időszakban téli abroncsot használ, biztonságosabb, ha a melegebb idő beálltával nyári gumira vált!

Allseason gumiabroncsok

A négyévszakos gumiabroncs ezzel szemben olyan hibrid abroncs, amely tökéletesen alkalmazkodik a -10°C és +30°C közötti hőmérséklethez. Ez hogyan lehetséges? Úgy, hogy a nyári és téli abroncs gyártási technológiájának ötvözete, ami által egy olyan abroncs jön létre, amely az időjárástól függetlenül, egész évben biztonságosan használható. 7ºC feletti hőmérsékleten a négyévszakos abroncs száraz és csúszós-nedves útfelületen egyaránt jobban teljesít, mint a téli abroncs, és nem mellesleg kevésbé hangos. További idő- és költségtakarékos előnye, hogy a négyévszakos abronccsal nincs szükség téli-nyári cserére, mint a két garnitúrás (téli ill. nyári abroncs) megoldásnál. Ugyan a négyévszakos abroncs még havas útfelületen is biztonságos és megfelelő közlekedési lehetőséget nyújtó megoldás, mégsem annyira hatékony, mint a zordabb, igazán télies időjárási körülményekre kifejlesztett téli abroncs, amely a kifejezetten a tartós téli vezetéshez ajánlott.

Mennyibe kerül téli vagy négyévszakos abronccsal felszereltetni a gépjárművet?

A téli abroncs kiválasztásánál érdemes körültekintőnek lenni. Hogy melyik lesz az Ön számára megfelelő abroncs, az függ az autótípustól és a vezetési szokásaitól - továbbá az sem mindegy, hogy városi kompaktról, egyterűről, sportautóról vagy terepjáróról van szó. Az abroncs ára a jármű típusának megfelelően változik.
A MICHELIN Alpin 6 abroncs például nem kevesebb mint 58 méretben kapható, kezdő darabára 70€* (25.200Ft). Ezeket a termékeket Evergrip technológiával gyártották, nedves és havas útfelületen egyaránt biztonságosak, tartósak, kiváló élettartam jellemzi őket.
Ha a négyévszakos abroncs garnitúra beszerzése mellett dönt, kevesebbet kell költenie, mint a téli-nyári abroncs garnitúra cseréje esetén. Az 50 méretben kapható
MICHELIN CrossClimate+ négyévszakos termékcsalád legolcsóbb darabja 73€-ba*(26.250Ft) kerül. Az egész évben használható abroncsban a téli és nyári technológia keveredik, élettartam tekintetében piacvezető, biztonságos és meggyőző teljesítményt nyújt minden időjárási körülmény között. Hibrid, univerzális jellege révén hosszú távon is gazdaságos megoldás.

kép 5

Téli vagy négyévszakos abroncs: honnan tudhatom, melyik megoldás a legjobb számomra?

A legfontosabb kérdés, amit a döntés előtt fel kell tennie: télen milyen körülmények között használja az autóját? Mennyire kemény Önöknél a tél?
Ha rendszeresen vezet téli, havas utakon, igazán hideg időben, ha olyan helyen él, ahol inkább zordabb, tartósan télies körülményekre kell számítani (meredek
emelkedők, az utakat nem takarítják, stb.), vagy gyakran kell ilyen helyre autóval mennie, akkor Ön számára a legbiztonságosabb megoldás a téli gumi.
Ha azonban inkább csak alkalomszerűen vezet havas utakon (vagy azért, mert az Önök vidékére enyhébb tél, csak alkalmankénti havazás jellemző, vagy mert évente három alkalomnál kevesebbszer jár autóval síelni), akkor a négyévszakos abroncsot érdemes választania. Ha előtte téli abroncsot is használt, mostantól megszűnik az évi kétszeri abroncscsere - több ideje és energiája marad másra.

Forrás:
michelin.com

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon