Készül a Continental forradalmi önvezető rendszere

Tóth Dorottya

Készül a Continental forradalmi önvezető rendszere

2024-től szerelhetik be sorozatgyártott járművekbe a Continental hármas szintű, a vállalat által forradalmiként leírt önvezető rendszerét, ami képes lesz komplex manőverek nagy sebesség melletti önálló elvégzésére.

A Continental Next Generation Driving Planner, vagyis következő generációs vezetés-tervező nevet viselő önvezető rendszere, szenzorokból származó adatok széles körének felhasználásával határozza meg a szükséges manővereket.

conti forradalmi 1

A nemzetközi besorolás szerint hármas szintű, vagyis meghatározott körülmények között bizonyos vezetési műveleteket önállóan elvégezni képes rendszer egészen az autópályákon jellemző 130 kilométer/órás sebességig működőképes. A rendszer több másodperccel előre jelzi a közlekedési szituációkat, és azoknak megfelelően irányítja a járművet.
A Continental szerint az teszi különlegessé fejlesztését, hogy egyidejűleg képes kalkulálni a hossz- és oldalirányú mozgásokat, míg a mai vezetéstámogató megoldások – mint az adaptív tempomat vagy a sávváltási asszisztens – csak egy-egy irányban képesek manővereket tervezni és végezni.

conti forradalmi 2

Balesetveszélyes helyzetben is számítani lehet rá

Az egyik művelet, amire kiválóan alkalmas lesz a Driving Planner, a felhajtó sávból való besorolás autópályán a kamerák, illetve radarok szolgáltatta adatokat használva. De a Continental ígérete szerint képes lesz az olyan hirtelen szituációkat is kezelni, mint mikor a jármű egy háromsávos szakaszon középen halad, mikor is a külső sávban torlódás van, míg belül nagy sebességgel haladnak, ekkor pedig hirtelen a külső sávból egy autó húzódik be középre. Ekkor a rendszer a másodperc tört része alatt meg fogja határozni, hogy mit tegyen: fékezzen a saját sávjában, vagy gyorsítson, majd soroljon be balra, esetleg lassítson, és úgy húzódjon jobbra.

A Continental mára befejezte a ma elterjedt kettes szintű önvezető rendszereknél magasabb szintet képviselő technológia fejlesztését, piaci bevezetését pedig 2024-re teszi.

Forrás:
conti.de

Kapcsolódó cikkek

Hamarosan beszélgethetünk az autónkkal; a Continental és Google Cloud közös fejlesztésének köszönhetően

Igaz te is végiggondoltad már milyen lenne, ha tudnál az autóddal beszélni? Sőt, valószínűleg rendszeresen csinálod is. Hiszen ki ne könyörgött volna már a gépjárműjének, hogy induljon el, hogy ne hagyja cserbe, hogy tartson ki még egy kicsit?! Sokan becézgetik, babusgatják, nagy becsben tartják az autójukat. Most viszont, minden eddigi kapcsolat jármű és ember között felülmúlhatóvá válik a Continental és a Google Cloud jóvoltából. A Continental a világ egyik első autóipari beszállítója, amely a Google Cloud adat- és mesterségesintelligencia-technológiáit közvetlenül a járművezérlő rendszerbe integrálja. „A Google-lel közösen mesterséges intelligenciát építünk az autókba – mely fontos mérföldkő azon az úton, hogy a szoftveralapú járművekről szőtt álmunk megvalósuljon” – mondta el Philipp von Hirschheydt, a Continental igazgatótanácsának tagja és az Automotive csoport vezetője. A Continental saját fejlesztésű nagy teljesítményű számítógépének (Smart Cockpit) köszönhetően a fejlesztés mindössze 18 hónapot vesz majd igénybe, és egyben költséghatékony lesz.

Continental: út a mobilitás elektromos jövője felé

Nyolc dolog, amit nem biztos, hogy tud az elektromos mobilitásról. Az elektromos mobilitás egyre több embert inspirál, és globális áttörésen megy keresztül. Amikor az elektromos mobilitásról van szó, a Continental nagyobb sebességre kapcsol. Ez nem csupán az újszerű hajtásrendszerekre vonatkozik: a termékpaletta az innovatív gumiabroncsoktól kezdve a nagy teljesítményű számítógépeken és az összekapcsolt műszerfalak interaktív kijelzőin át az intelligens fékrendszerekig és a praktikus, otthoni töltőrobotokig terjed.

A Continental bemutatja eddigi legfenntarthatóbb gumiabroncsát

A Continental bemutatta eddigi legfenntarthatóbb abroncsszériáját, az UltraContact NXT-t (ejtsd: Next). Az akár 65 százalékban megújuló, újrahasznosított, és újrahasznosításra alkalmas anyagokat tartalmazó abroncs a figyelemre méltóan magas arányban felhasznált fenntartható anyagokat a maximális biztonsággal és teljesítménnyel ötvözi. Az UltraContact NXT akár 65 százalékos arányban megújuló, újrahasznosított, valamint ISCC PLUS tanúsítvánnyal rendelkező anyagokból készül Mind a 19 méret a legjobb uniós gumiabroncscímke-besorolással rendelkezik a gördülési ellenállás, a vizes fékezés és a külső zaj tekintetében Számos autómodellel és minden meghajtási típussal kompatibilis Az UltraContact NXT idén júliusban lesz elérhető az európai gumiabroncs-kereskedők számára

Új Continental AllSeasonContact 2, ami minden személyautóhoz és SUV-hez alkalmas!

Az új Continental AllSeasonContact 2 minden személyautóhoz és SUV-hez alkalmas A német vállalat négyévszakos gumiabroncsa a lehető legjobb vezethetőséget biztosítja minden időjárási körülmény esetén Nagy futásteljesítmény és alacsony gördülési ellenállás magasabb biztonsági jellemzőkkel Hatékony négyévszakos megoldás az összes hajtástípusú gépjárműhöz A négyévszakos autógumik néhány évvel ezelőtt még csak a kisautók réspiacán számítottak elterjedtnek, azonban ma már elképzelhetetlen nélkülük a gumiabroncspiac: az autósok egyre nagyobb számban használják ezt a típust személyautók és SUV-k esetén egyaránt.

Első alkalommal szponzorálta a Continental a Tour de Hongrie kerékpárversenyt

A Continental technológiai vállalat idén első alkalommal vett részt szponzorként a Tour de Hongrie országúti kerékpárversenyen. A vállalat a sportrendezvény keretében két teljesen elektromos Volkswagen modellel és újrahasznosított PET palackok felhasználásával készült gumiabroncsokkal mutatta be a biztonságos és fenntartható közlekedés érdekében fejlesztett csúcstechnológiás termékeit és megoldásait.

Életet menthet a Continental új digitális fejlesztése

Életet menthet a Continental új digitális fejlesztése, amely riaszt, ha kisgyermek marad az autóban A gyermekjelenlét-érzékelő funkció (CPD) észleli, ha a járműben gyermeket felejtenek és erről figyelmeztető jelzést küld a vezető okostelefonjára A Continental okostelefon-alapú járműhozzáférési rendszere (CoSmA) és a beépített gyermekérzékelő technológia együttműködésének köszönhetően nincs szükség további hardverre A rendszer érzékelő funkciókkal rendelkező, innovatív ultraszélessávú technológián (UWB) alapul A gyermekjelenlét-érzékelés lehetővé teszi, hogy a járműgyártók teljesítsék az Euro NCAP és az Egyesült Államok 2025-ben életbe lépő biztonsági előírásait A Continental technológiai vállalat a még teljeskörűbb utasbiztonság érdekében gyermekjelenlét-érzékelő funkcióval (CPD) bővítette okostelefon- alapú járműhozzáférési rendszerét (CoSmA).

A Continental nyerte „Az év K+F beruházója” díjat a HIPA-tól

A technológiai cégcsoport magyarországi leányvállalatának, a Continental Automotive Hungary Kft-nek tavaly megvalósult beruházásait, vidéki bővülését, valamint a K+F területen nyújtott, folyamatosan kimagasló teljesítményét díjazta a Nemzeti Befektetési Ügynökség. A hazánkban 8 városban 12 helyszínen közel 8000 munkatársat foglalkoztató Continental két telephelyén is jelentős kutatás-fejlesztési tevékenységet folytat. A 2018-ban alapított budapesti Mesterséges Intelligencia Fejlesztési Központjában szakértői a fejlett vezetéstámogató funkciókhoz szükséges környezetérzékelési szoftveres megoldásokon dolgoznak. Az iroda portfólióját a 2022 szeptemberében létrejött Alkalmazásfejlesztési Központtal, illetve szintén tavaly év végén szegedi és debreceni tevékenységének elindításával bővítette. Az idén januártól külön jogi entitásként működő, Continental Autonomous Mobility Hungary Kft. immár több mint kétszáz munkatárssal, országos szoftverfejlesztési hálózattal dolgozik vezetéstámogató és automatizált járművezetéshez kapcsolódó technológiák fejlesztésén.

Újrahasznosított gumi, rizshéj és műanyag palackok: fenntartható anyagok a gumiabroncsgyártásban

A Continental az egyre fontosabb fenntarthatósági törekvések szellemében következetesen optimalizálja gumiabroncsait A cél legkésőbb 2050-re: csakis fenntartható anyagokból készülő gumiabroncsok Maximális útbiztonság a nyersanyagok ideális keverékének köszönhetően Az autóabroncsok kerekek, feketék és gumiból készülnek. Azonban, ha közelebbről megnézzük őket, láthatjuk, hogy rendkívül összetett termékek agyártás során felhasznált különféle anyagok kölcsönhatásának köszönhetően. Az utóbbi időben a Continental anyagszakértői és gumiabroncsmérnökei szép csendben forradalmasítják a területet. A terveik szerint legkésőbb 2050-re valamennyi gumiabroncsukat fenntartható alapanyagokból fogják előállítani.

Az AutoBild sportautó-szakértői abszolút meggyőzőnek találták az új Continental SportContact 7-et

A Continental sportos nyári gumiabroncsa "példás" minősítéssel tesztgyőztes lett Aggasztó különbségek vannak a tizenhárom tesztelt modell között A szakértők az olcsóbb márkáktól óvva intenek A német AutoBild sportautó magazin szerkesztői a "Wild 13" tesztjükben (4/23. szám) nyári gumiabroncsokat teszteltek - és az új Continental SportContact 7 "példás" minősítést kapott.

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon