A lefutott gumibroncsok újrahasznosítása, ahogy a Michelin csinálja

Tóth Dorottya

A Michelin együttműködik az újrahasznosító iparral, hogy ösztönözze az elhasználódott gumiabroncsok visszanyerését és újbóli felhasználását.

Michelin cikkhez

Az elhasználódott gumiabroncsok potenciális környezeti hatásainak tudatában, a Michelin Csoport aktívan vesz részt számos országban az újrahasznosító ipar fejlődésének támogatásában, már az elhasználódott gumiabroncsok begyűjtési szakaszától kezdve. Franciaországban például a Michelin az Aliapur egyik alapító tagja és részvényese, amely vállalat 14 éve gyűjti és dolgozza fel az elhasználódott gumiabroncsokat. Ma azonban a Michelin még ennél is tovább megy! 

Ma a Michelin rendkívül innovatív, avantgárd technológiába fektet be és fejleszt. Például 2017-ben a Michelin felvásárolta a Lehigh Technologies nevű amerikai vállalatot, amely az újrahasznosított, elhasználódott gumiabroncsokból és más gumi alapú ipari termékekből származó mikronizált gumiporok tervezésére és gyártására specializálódott. 

A közelmúltban, 2020-ban a svéd Enviro vállalattal való partnerség révén a csoport bizonyította elkötelezettségét a pirolízis technológia szélesebb körben történő elérhetővé tétele iránt, amikor bejelentette, hogy Chilében megépíti első, az elhasználódott bányagumik feldolgozására szolgáló üzemét. Az Enviro által szabadalmaztatott technológia arra szolgál, hogy az elhasználódott gumiabroncsokat kiváló minőségű nyersanyagokká (korom, pirolízisolaj, gáz vagy acél) alakítsa át, amelyek új termékek gyártása során újrafelhasználhatók. Ezzel a technológiával a Michelin egy teljesen új, végponttól végpontig tartó újrahasznosítási megoldást kínál, amely abból áll, hogy a bányászati ügyfelek telephelyein összegyűjtik az elhasználódott gumiabroncsokat, az üzembe szállítják őket, ahol feldarabolják, majd pirolizálják, és végül a pirolizált termékeket számos alkalmazásban, többek között új bányászati gumiabroncsok gyártásához használják újra.

 

FÓKUSZBAN A LEHIGH TECHNOLÓGIÁK

A Lehigh Technologies székhelye az amerikai Tucker városában, GA-ban, Atlanta közelében található, és közel 100 alkalmazottat foglalkoztat. Magasan tervezett és előállított, mikronizált gumipornak (MRP) nevezett, magas műszaki színvonalú újrahasznosított nyersanyagokat tervez és gyárt, amelyeket gumiabroncsokból és más gumialapú anyagokból nyer. Az MRP egy nagy teljesítményű, hosszú élettartamú, alacsony költségű anyag, amely helyettesítheti a gumiabroncsok, műanyagok, aszfalt és építőanyagok gyártása során általánosan használt más, nem megújuló nyersanyagokat. A Lehigh technológiája valóban egy körforgásos gazdasági megoldás. Ügyfelei közé tartoznak a világ vezető gumiabroncsgyártói, valamint aszfalt- és építőanyag-specialisták.

Michelin cikkhez 2

 

FÓKUSZBAN A MICHELIN-ENVIRO PARTNERSÉG

A Michelin az Enviro-val kötött partnerséget a pirolízis technológia kifejlesztése és tömeggyártása érdekében. A 2001-ben alapított, 20 alkalmazottat foglalkoztató svéd start-up cég, az Enviro olyan technológiát fejlesztett ki, amely a pirolízis során módosítja a gumiabroncsok anyagának kémiai összetételét és fizikai fázisát, miközben az energiafogyasztást minimálisra csökkenti. Ez a rendkívül innovatív technológia olyan kiváló minőségű termékek előállítására szolgál, mint a visszanyert korom, a pirolízisolaj, az acél és a gáz, amelyek aztán visszailleszthetők a különböző iparágak termelési ciklusába.

 

TUDTA?

Az elhasználódott gumiabroncsok újrahasznosítása komoly kihívást jelent az abroncsipar és vásárlói számára. Évente körülbelül egymilliárd gumiabroncs éri el hasznos élettartamának végét. Az újrahasznosítás egy holisztikus folyamat része, amely magában foglalja az elhasználódott gumiabroncsok begyűjtését, válogatását és új rendeltetési célt ad nekik. Körülbelül 65%-ukat valamilyen formában történő újrafelhasználás céljából gyűjtik be, nagyjából 70%-ukat anyaguk visszanyerése céljából hasznosítják, a fennmaradó 30%-ot pedig általában energetikai hasznosításra használják fel.

Michelin cikkhez 3

 

Forrás:
michelin.com

Kapcsolódó cikkek

A négy évszakos abroncsok előretörése és a kínai konkurenciák

A négy évszakos abroncsok előretörése és a kínai konkurenciákInterjú a Michelin Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával   Dr Nemes Attila: Célunk, hogy 2050-re az abroncsainkat 100%-ban biológiai eredetű, megújuló vagy újrahasznosítható anyagokból állítsuk elő   A Magyar Gumiabroncs Szövetség (Hungarian Tire Association - HTA) 2011-ben alakult meg hét magyarországi gyártókapacitással, illetve képviselettel rendelkező nemzetközi gumiabroncsgyártó vállalat részvételével. Sorozatunkban e cégek vezetőit faggatjuk az aktuális témákról. Ezúttal a Michelin Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk a négyévszakos abroncsok előretöréséről, a kínai konkurenciáról és a magyarországi munkájukról.

Abroncscsere, avagy meddig tart a gumik élettartama?

Azon tűnődik, mennyi az abroncs várható élettartama? Előbb-utóbb minden gumiabroncs elkopik vagy megsérül, és ekkor cserére szorul. Különböző tényezőktől függ, hogy mikor érkezik el ennek ideje: ezek közé tartozik a vezetési stílusa, lakóhelye, valamint az, hogy miként tartja karban a gumikat. Ha azonban az útmutatónkban lévő tanácsokat megfogadja, tudni fogja, hogy mit tehet azért, hogy abroncsait a lehető legtovább használhassa, hogy mikor kell átvizsgáltatni őket, és hogy mely abroncsok képesek egész élettartamukon keresztül a legjobb teljesítményt nyújtani.

A Michelin a Gran Turismo mozifilm hivatalos gumiabroncs partnere

JÁRD AZ UTAD! A VIDEOJÁTÉKBÓL EGYENESEN A VERSENYPÁLYÁRA -- A GAMER SZÉKBŐL A PILÓTAÜLÉSBE A Gran Turismo Jann Mardenborough igaz története alapján készült, és 2023 egyik legjobban várt mozibemutatója. A film 2023. augusztus 10-én került a hazai vetítőtermekbe. A Michelin a Gran Turismo mozifilm hivatalos gumiabroncs partnere.

A Michelin bemutatja legújabb fejlesztésű repülőgép gumiabroncsát, az Air X SKY LIGHT-ot

A prémium gumiabroncsgyártás számos területén tud a Michelin kimagasló eredményekről beszámolni, a személyautó abroncs gyártáson túl magas színvonalú teljesítményt nyújt a repülőgép abroncsok gyártása terén is. A Michelin Air X SKY LIGHT gumiabroncs, egy új generációs repülőgép abroncs, amely könnyebb és tartósabb, valamint jobb teljesítményt nyújt, miközben ugyanazt a biztonsági szintet garantálja.

Porsche és Michelin, sikeres partnerség az optimális teljesítményért

A Porsche és a Michelin 1969 óta szoros üzleti kapcsolatot ápol egymással. Együttműködésük több mint egyszerű partnerség, ez egy igazi szerelmi és innovációs történet kettejük között. Ezt a partnerséget az elmúlt évtizedekben a két partner közötti 20 éves együttműködési szerződéssel jelentősen fokozták, és a gumiabroncsokon túlmenően minden Porsche-rajongó javára kiterjesztették. A két partnert a végső minőség és a tökéletesség folyamatos keresése köti össze.

A Michelin idén két kitüntetést kapott a Tire Technology Expon, köztük az Év Gumiabroncs Gyártója díjat is

Díjak, amelyek megerősítik a Michelin vezető szerepét az innováció terén A Michelin hatodik alkalommal nyerte el az Év Gumiabroncsgyártója díjat a Hannoverben megrendezett Tire Technology Expo 2023 kiállításon A csoport az Év környezetvédelmi teljesítménye díjat is elnyerte, köszönhetően az első két közúti használatra engedélyezett gumiabroncsának, amelyek 45%-ban, illetve 58%-ban fenntartható anyagokat tartalmaznak, az egyiket személygépkocsikra, a másikat pedig buszokra szánták

Újrahasznosított gumi, rizshéj és műanyag palackok: fenntartható anyagok a gumiabroncsgyártásban

A Continental az egyre fontosabb fenntarthatósági törekvések szellemében következetesen optimalizálja gumiabroncsait A cél legkésőbb 2050-re: csakis fenntartható anyagokból készülő gumiabroncsok Maximális útbiztonság a nyersanyagok ideális keverékének köszönhetően Az autóabroncsok kerekek, feketék és gumiból készülnek. Azonban, ha közelebbről megnézzük őket, láthatjuk, hogy rendkívül összetett termékek agyártás során felhasznált különféle anyagok kölcsönhatásának köszönhetően. Az utóbbi időben a Continental anyagszakértői és gumiabroncsmérnökei szép csendben forradalmasítják a területet. A terveik szerint legkésőbb 2050-re valamennyi gumiabroncsukat fenntartható alapanyagokból fogják előállítani.

Michelin- Elektromos mobilitás a Movin'on Inside programjában

A Movin'On Inside, a fenntartható mobilitásról szóló beszélgetős műsor, különkiadást szentelt az elektromos mobilitás témának. A Michelin meggyőződése, hogy az elektromobilitás az energetikai átmenet gyorsítója, a prémium abroncsgyártó a fejlesztés kulcsszereplői között van. Vegyük például Afrika jelenlegi helyzetét: Afrikában a közlekedés az üvegházhatású gázok teljes kibocsátásának 10%-át teszi ki, valamint a szubszaharai járműpark a jelenlegi 25 millió járműről 2040-re várhatóan 58 millióra nő. Mind helyi, mind globális szinten cselekedni kell a folyamatok visszafordítása és megállítása érdekében.

Gumiabroncsokkal és használatukkal kapcsolatos jó tanácsok a BHPgumitól és a Michelintől; minden évszakra!

2023 első cikkét a 2022-es év olvasói kommentjei ihlették. A gumiabroncsokkal és azok használatával kapcsolatban megjelenő tavalyi tartalmaink alatti hozzászólásokat olvasva úgy gondoltuk, hogy néhány alapvető fontosságú kérdésről beszélnünk kell az abroncsokkal és azok használatával kapcsolatban. A visszatérő gyakorisággal felmerülő kérdéseket, kétségeket, problémákat és tévhiteket a Michelinnel közösen szeretnénk eloszlatni.

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon