A Vissza a jövőbe legendás autója ismét életre kel, nem is akárhogyan!

Tóth Dorottya

"Viszlát, talán még látjuk egymást valamikor a jövőben.....vagy a múltban"....vagy a jelenben!?

A DeLorean az amerikai filmipar egyik legnépszerűbb autója, ami a Vissza a jövőbe című filmtrilógia miatt vált halhatatlanná. Az autót a General Motors egyik mérnöke és menedzsere álmodta meg, ami, bár sajnálatos módon nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az USA filmiparának egyik halhatatlan autócsodájává vált. A DeLorean Motor Company-t John Z. DeLorean autóipari mérnök és menedzser alapította, aki pályafutása során a Chryslernek és a Packardnak is tervezett autókat. Annak ellenére, hogy a DeLorean egy amerikai autó volt, a tervezés és gyártás számos részletét Európában hajtották végre. Az autó erőforrásait is európai alapokra helyezték: a Peugeot-Renault-Volvo 2.849 köbcentis V6-os motorjával szerelték. Sokan tévesen azt feltételezik, hogy a géptestet alumínium elemekkel fedték be, pedig ez valójában szálcsiszolt rozsdamentes acél volt!

 DeLorean

A mindössze két éven át értékesített sportautó vesztét a rendkívül magas ára okozta, ráadásul az önmagában erősnek számító PRV V6-os motor a nehéz acélelemek miatt csak 130 lóerő leadására volt képes, így a DeLorean jóval lassabb és drágább volt, mint egy Chevrolet Corvette.

DeLorean 2

Most viszont, egy friss bejelentés szerint újra életre keltik a vállalatot, és egy modern elektromos autóval kívánnak visszatérni a piacra. Az Alpha 5 a modern dizájn mellett egyes elemeiben megidézi a DMC-12-es jegyeit: marad a felfelé nyíló ajtó, a kétajtós kialakítás, azonban a motor már elektromos lesz. A DeLorean a napokban közölte, hogy az Alpha 5 sportkocsi teljesítménye az elektromos autókra jellemző adatokat fog produkálni, és alig három másodperc alatt gyorsul majd nulláról 100-ra, végsebessége pedig 250 km/h-ás lesz.

A vállalat becslése szerint az autó 100 kWh-s akkumulátora teljes feltöltéssel több mint 480 kilométert lesz képes megtenni.

176255s

delorean3

Az autó a cég honlapja szerint a “mesterséges támogatás” és az emberi irányítás együttesére támaszkodik majd, így valamilyen szintű vezetéstámogató rendszerrel biztosan rendelkezni fog. Arról azonban egyelőre nem sokat tudni, hogy miből fogja finanszírozni a vállalat a gyártást. A tervekről várhatóan többet is megtudhatunk még a héten, miután a DeLorean vezérigazgatója, Joost de Vries is felszólal majd egy kaliforniai expón.

Az újjáélesztett DeLorean Motor Company, amely az Alpha 5-öt tervezte, egy texasi székhelyű DeLorean-restaurátor tulajdonában van, aki 1995-ben vásárolta meg a márka jogait. A DeLorean nem közölt idáig részleteket az árról és a tervezett gyártási darabszámról sem. A jármű premierje a kaliforniai Pebble Beach Concours d’Elegance-on lesz augusztus 18-án, Pebble Beachen.

A nyilvánosságra hozott képeket elnézve az Alpha 5 egy pár okosképernyőt és egy csomagtartót már biztosan kap, a fluxuskondenzátort viszont nem érdemes keresni benne.

 

Kapcsolódó cikkek

Kisebb menetzaj és gördülési ellenállás, sportos vezethetőség: így fejleszt gumit elektromos autókra a Goodyear Tire

Kisebb menetzaj és gördülési ellenállás, sportos vezethetőség: így kell gumit fejleszteni elektromos autókra! Egyre elterjedtebbé válik az elektromos autózás: a 2021-ben Európában értékesített új autók közel 30%-át legalább részben elektromos járművek (teljesen elektromos és hibrid együttvéve) tették ki; és szinte az összes fő autógyártó termékkínálatában található elektromos jármű. Ehhez a gumigyártóknak is alkalmazkodniuk kell: a Goodyear legújabb abroncsa a hatótáv növelése és a gördülési zaj csökkentése mellett arra is alkalmas, hogy megbirkózzon a nagy teljesítményű villanyautók nyomatékával is.

Speciális gumiabroncs szükséges az elektromosautókhoz? Igen!

Valóban speciális gumiabroncs szükséges az elektromos- és villanyautókhoz?  A rövid válasz az, hogy igen, a miérteket pedig részletesen kifejtjük az alábbiakban.  Az elektromosautók nagymértékben különböznek a belső égésű motorokkal rendelkező járművektől. Pont ezért többféle elemre és alkatrészre is szükség van a hatékonyság érdekében. A gumiabroncsok az elektromos autók esetében is kimagaslóan fontos szerepet játszanak, mivel képviselik a jármű érintkezési pontját az aszfalttal. Ráadásul alkalmazkodniuk kell azokhoz a jellemzőkhöz, amik csak az elektromos járműveknél figyelhetőek meg.

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon