Hulladékból gumiabroncsot készít a Michelin; a gyerekeknek nagyon tetszett a kezdeményezés!

Tóth Dorottya

A Michelin a Scotland Innovation Parkban, Dundee-ban magyarázta el a gyerekeknek, hogy hogyan lehet hulladékból gumiabroncsot készíteni. A kezdeményezés végül hatalmas népszerűségnek örvendett és százával csábította a lelkes, fiatal látogatókat. A rendezvényre látogató gyerekek csodás kíséretet is kaptak a Michelin legendás figurája, a Bibendum személyében. Lehetőségük nyílt felfedezni és megfejteni a Michelin Regenlab rejtélyét, azé a titokzatos gépét, amelyet hulladékkal, például joghurtos poharakkal vagy akár műanyag palackokkal is működtetnek.

 UNE newsDundee

A hab a tortán az volt, hogy a gyerekek a gépet ki is próbálhatták, kísérletezhettek is vele, ahogyan azt a Le Mans-i 24 órás verseny vagy a Moto GP pilótái is megtették már korábban. Egy olyan élménycsomagot nyújtott a francia prémium abroncsgyártó, amely korántsem hagyta hidegen kisiskolásainkat!

 

A MICHELIN CÉLJA, HOGY 2050-RE 100%-BAN ÚJRAHASZNOSÍTOTT VAGY BIOTERMELÉSBŐL SZÁRMAZÓ ANYAGOKAT ÉPÍTSEN BE GUMIABRONCSAIBA

A környezet védelme kimagaslóan fontos a jövő generációik jólétének biztosítása érdekében. A Michelin számára pedig minden prioritás, ami a Fenntartható Fejlesztési Célok stratégiájában szerepel.  A Michelin a szaktudásán és a kutatás-fejlesztési teljesítményén túlmenően az innovatív partnerségekre támaszkodik, nagyon különböző technológiai fejlesztésekben vesz részt, hogy megfeleljen a 100%-ban fenntartható gumiabroncs kihívásának. Ilyen például a BioButterfly a növényi hulladékból származó bioalapú butadién előállítása, a Pyrowave a polisztirol hulladék újrahasznosítási technológiája, a Carbios a műanyaghulladék enzimatikus újrahasznosítási folyamata, vagy akár az Enviro az elhasználódott gumiabroncsokból származó korom újrahasznosítása.

https://www.youtube.com/watch?v=Ui0lfeQ5epE&ab_channel=Michelin

 

A MICHELIN SKÓCIAI INNOVÁCIÓS PARKRÓL (MSIP) DIÓHÉJBAN

A Michelin Scotland Innovation Park (MSIP) a Michelin, a Dundee Városi Tanács és a Scottish Enterprise közös vállalkozása, amelyet azért hoztak létre, hogy gazdasági növekedést generáljon Skóciában, és támogassa a fenntartható gazdaságra való igazságos és méltányos átállást. Az MSIP egy olyan hely, ahol ösztönzik az innovációt, ahol az ötletek virágozhatnak, és ahol bőséges lehetőség van az egyetemekkel, ipari csoportokkal és más innovációs központokkal való együttműködésre. Minden feltétel adott a fenntartható mobilitás és a szén-dioxid-mentesítés terén történő előre lépésekhez.

MSIP

 


Tudta?

Évente közel 4 milliárd műanyag palackot lehetne újra hasznosítani a Michelin gumiabroncsaiban.

image 2022 06 13T144341.036

 

Korábbi cikkeink a témában:

https://bhpgumi.hu/magazin/cikkek/3060-muanyagbol-gumiabroncsot-igen-a-michelin-mar-teszteli-az-elso-prototipust.html

 

https://bhpgumi.hu/magazin/cikkek/3124-a-lefutott-gumibroncsok-ujrahasznositasa-ahogy-a-michelin-csinalja.html

 

https://bhpgumi.hu/magazin/cikkek/3041-michelin-e-primacy-az-okotudatos-es-tartos-nyari-gumi.html

 

 

Forrás:

michelin.com

Kapcsolódó cikkek

A négy évszakos abroncsok előretörése és a kínai konkurenciák

A négy évszakos abroncsok előretörése és a kínai konkurenciákInterjú a Michelin Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával   Dr Nemes Attila: Célunk, hogy 2050-re az abroncsainkat 100%-ban biológiai eredetű, megújuló vagy újrahasznosítható anyagokból állítsuk elő   A Magyar Gumiabroncs Szövetség (Hungarian Tire Association - HTA) 2011-ben alakult meg hét magyarországi gyártókapacitással, illetve képviselettel rendelkező nemzetközi gumiabroncsgyártó vállalat részvételével. Sorozatunkban e cégek vezetőit faggatjuk az aktuális témákról. Ezúttal a Michelin Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk a négyévszakos abroncsok előretöréséről, a kínai konkurenciáról és a magyarországi munkájukról.

A világ leghosszabb hatótávolságú elektromos autója müncheni; Guinness világrekord született!

A Müncheni Műszaki Egyetem diákjai Guinness világrekordot állítottak fel. A Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) diákjai kifejlesztették a világ legnagyobb hatótávolságú elektromos autóját. A csapat több mint 2573 kilométert tett meg egyetlen akkumulátortöltéssel. Az IAA mobilitási vásár keretében a diákcsapat a müncheni repülőtéren versenyzett az új világrekordért, és sikeresen haza is vitték a címet Münchenbe. A teszt hat teljes napig tartott, amely alatt a csapat egy repülőgéphangárban, priccseken aludt.

Abroncscsere, avagy meddig tart a gumik élettartama?

Azon tűnődik, mennyi az abroncs várható élettartama? Előbb-utóbb minden gumiabroncs elkopik vagy megsérül, és ekkor cserére szorul. Különböző tényezőktől függ, hogy mikor érkezik el ennek ideje: ezek közé tartozik a vezetési stílusa, lakóhelye, valamint az, hogy miként tartja karban a gumikat. Ha azonban az útmutatónkban lévő tanácsokat megfogadja, tudni fogja, hogy mit tehet azért, hogy abroncsait a lehető legtovább használhassa, hogy mikor kell átvizsgáltatni őket, és hogy mely abroncsok képesek egész élettartamukon keresztül a legjobb teljesítményt nyújtani.

A Michelin a Gran Turismo mozifilm hivatalos gumiabroncs partnere

JÁRD AZ UTAD! A VIDEOJÁTÉKBÓL EGYENESEN A VERSENYPÁLYÁRA -- A GAMER SZÉKBŐL A PILÓTAÜLÉSBE A Gran Turismo Jann Mardenborough igaz története alapján készült, és 2023 egyik legjobban várt mozibemutatója. A film 2023. augusztus 10-én került a hazai vetítőtermekbe. A Michelin a Gran Turismo mozifilm hivatalos gumiabroncs partnere.

A Michelin bemutatja legújabb fejlesztésű repülőgép gumiabroncsát, az Air X SKY LIGHT-ot

A prémium gumiabroncsgyártás számos területén tud a Michelin kimagasló eredményekről beszámolni, a személyautó abroncs gyártáson túl magas színvonalú teljesítményt nyújt a repülőgép abroncsok gyártása terén is. A Michelin Air X SKY LIGHT gumiabroncs, egy új generációs repülőgép abroncs, amely könnyebb és tartósabb, valamint jobb teljesítményt nyújt, miközben ugyanazt a biztonsági szintet garantálja.

A Pirelli abroncsok kommunikálnak az autóval; interjú a Pirelli Hungary ügyvezető igazgatójával

A Magyar Gumiabroncs Szövetség (Hungarian Tire Association - HTA) 2011-ben alakult meg hét magyarországi gyártókapacitással, illetve képviselettel rendelkező nemzetközi gumiabroncsgyártó vállalat részvételével. Az olvasóink már megszokhatták, hogy kéthetente-havonta hasznos tanácsokkal, a gumiabroncsok vásárlásával és használatával összefüggő cikkekkel jelentkezik a HTA, amelyeket mi tovább osztunk felületeinken. Emellett tavaly elindítottak egy interjúsorozatot is, amelynek idei első részeként a Szövetség elnökével, Morenth Péterrel készült riportot olvashattátok: https://bhpgumi.hu/magazin/cikkek/3245-kozlekedesbiztonsag-es-innovacio.html Ezúttal Matteo Schiavot, a Pirelli Hungary ügyvezető igazgatóját kérdezték, egyebek mellett az autóval kommunikáló abroncsokról, a fenntarthatóságról, a rizshéj szerepéről és arról, hogy mit jelent a Pirelli számára a legfelső 1%-hoz tartozni.

Porsche és Michelin, sikeres partnerség az optimális teljesítményért

A Porsche és a Michelin 1969 óta szoros üzleti kapcsolatot ápol egymással. Együttműködésük több mint egyszerű partnerség, ez egy igazi szerelmi és innovációs történet kettejük között. Ezt a partnerséget az elmúlt évtizedekben a két partner közötti 20 éves együttműködési szerződéssel jelentősen fokozták, és a gumiabroncsokon túlmenően minden Porsche-rajongó javára kiterjesztették. A két partnert a végső minőség és a tökéletesség folyamatos keresése köti össze.

A Michelin idén két kitüntetést kapott a Tire Technology Expon, köztük az Év Gumiabroncs Gyártója díjat is

Díjak, amelyek megerősítik a Michelin vezető szerepét az innováció terén A Michelin hatodik alkalommal nyerte el az Év Gumiabroncsgyártója díjat a Hannoverben megrendezett Tire Technology Expo 2023 kiállításon A csoport az Év környezetvédelmi teljesítménye díjat is elnyerte, köszönhetően az első két közúti használatra engedélyezett gumiabroncsának, amelyek 45%-ban, illetve 58%-ban fenntartható anyagokat tartalmaznak, az egyiket személygépkocsikra, a másikat pedig buszokra szánták

Újrahasznosított gumi, rizshéj és műanyag palackok: fenntartható anyagok a gumiabroncsgyártásban

A Continental az egyre fontosabb fenntarthatósági törekvések szellemében következetesen optimalizálja gumiabroncsait A cél legkésőbb 2050-re: csakis fenntartható anyagokból készülő gumiabroncsok Maximális útbiztonság a nyersanyagok ideális keverékének köszönhetően Az autóabroncsok kerekek, feketék és gumiból készülnek. Azonban, ha közelebbről megnézzük őket, láthatjuk, hogy rendkívül összetett termékek agyártás során felhasznált különféle anyagok kölcsönhatásának köszönhetően. Az utóbbi időben a Continental anyagszakértői és gumiabroncsmérnökei szép csendben forradalmasítják a területet. A terveik szerint legkésőbb 2050-re valamennyi gumiabroncsukat fenntartható alapanyagokból fogják előállítani.

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon