Fenntartható gumiabroncsok: A Michelin újabb előrelépést tesz!

Tóth Dorottya

A Michelin egy új akadályon lépett át, mivel elsőként tervezett olyan gumiabroncsot, amely akár 58%-ban fenntartható anyagokat tartalmaz, és amelyet közúti használatra engedélyeztek. Ez egy újabb bizonyítéka az abroncsgyártó technológiai vezető szerepének az anyagok területén.

 pneu durable 2022

"A Michelin-nél nem csak papíron tervezünk fenntartható abroncsokat, hanem valójában is...” - Ezzel a kijelentéssel szemlélteti Scott Clark, az autóipar és a motorsport amerikai régióinak ügyvezető alelnöke a Michelin képességét, amikor a célok megvalósításáról van szó. A prémium abroncsgyártó a fenntartható gumiabroncsok iránti elhivatottságát ismét bebizonyította azzal, hogy két új gumiabroncsot mutatott be, az egyiket személygépkocsikhoz, a másikat buszokhoz, amelyek 45%-ban, illetve 58%-ban fenntartható anyagokat tartalmaznak. Ez a két gumiabroncs, amelyek a teljesítmény tekintetében nem kötnek kompromisszumot, és ügyelnek arra, hogy ne terheljék a környezetet, olyan technológiákat hirdetnek, amelyek 2025-ig történő forgalomba hozatalára a Michelin egyértelműen számít.

infographie pneumatique durable voiture EN 1

 

A vadonatúj gumiabroncsokba beépített anyagok típusai

A Michelin ezt az előrelépést a természetes gumi nagyobb mértékű felhasználásának köszönheti, valamint annak, hogy gumiabroncsaiban újrahasznosított kormot, olajokat, például napraforgóolajat és biogyantákat, rizshéjból származó szilícium-dioxidot, sőt újrahasznosított acélt is használ. "Az összetételek különböznek attól függően, hogy busz- vagy autógumiról van szó. Ezt a gumiabroncs szerkezete magyarázza - a személygépkocsi-abroncsok esetében poliészterváz, a teherautók esetében pedig fémváz -, de a futófelületben használt keverékek is. A buszabroncsok belső nyomása - 8 bar - magasabb, mint a személygépkocsiabroncsoké - 2,5 bar -, ezért nagyon ellenálló, következésképpen acélból készült burkolatot igényel. Ez magyarázza a nagyon eltérő teljesítményigényű futófelületet is, amely nem igényel sem olajat, sem gyantát, hanem inkább természetes gumit" - nyilatkozta Cyrille Roget, a Michelin csoport műszaki és tudományos kommunikációs igazgatója.

infographie pneumatique durable bus EN

A fenntartható anyagok integrálása terén elért fejlődés valódi kihívást jelent, amelyet a Michelin a csúcstechnológiás anyagok terén szerzett szakértelmének és az innováció felgyorsítására irányuló törekvésének köszönhetően célzott partnerségi programmal tudott leküzdeni.

Ilyen például a Pyrowave , a Carbios, az Enviro, az IFPEN/Axens az ADEME (francia ökológiai átállásért felelős ügynökség) részvételével, az ADEME-vel közösen vállalt Empreinte projekt vagy a BlackCycle és Whitecycle körforgásos gazdasági projektek létrehozása, amelyeket a Michelin számos európai partnerrel és az EU támogatásával folytat, hogy az életciklus végén lévő gumiabroncsokat nagyon jó minőségű nyersanyagokká alakítsák át, amelyeket új gumiabroncsokba lehet beépíteni.

 

A 100%-ban fenntartható gumiabroncs, a Michelin szerint

A bolygó erőforrásainak megőrzése érdekében a Michelin a fenntartható anyagok kifejlesztésén és abroncsaiba való beépítésén túlmenően kiemelkedik globális megközelítésével, amelynek célja a gumiabroncsok környezeti hatásának valódi csökkentése. Annak érdekében, hogy elérje ambiciózus célját, a 100%-ban fenntartható gumiabroncsot 2050-re, a Michelin az életciklus minden szakaszában (a nyersanyagok kiválasztásától a gumiabroncs újrahasznosítási megoldásáig) a teljesítmény csökkentése nélkül és a fenntartható anyagok nagyüzemi előállításának valós lehetőségeit figyelembe véve cselekszik.

 

A legprofibb és fenntartható technológiával készült Michelin abroncsok elérhetők készleteinkről:

https://bhpgumi.hu/autogumi/teli-gumi/michelin-teligumi/

https://bhpgumi.hu/autogumi/negyevszakos-gumi/michelin-negyevszakosgumi/

https://bhpgumi.hu/autogumi/nyari-gumi/michelin-nyarigumi/

 

Korábbi cikkünk a témában:

https://bhpgumi.hu/magazin/cikkek/3149-tobb-mint-50-szazalekban-fenntarthato-anyagok-a-gumiabroncsokban-a-michelin-megcsinalta.html

 

 

Forrás:

https://www.michelin.com/en/news/sustainable-tires-michelin-makes-yet-more-progress/

 

 

 

Kapcsolódó cikkek

A négy évszakos abroncsok előretörése és a kínai konkurenciák

A négy évszakos abroncsok előretörése és a kínai konkurenciákInterjú a Michelin Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával   Dr Nemes Attila: Célunk, hogy 2050-re az abroncsainkat 100%-ban biológiai eredetű, megújuló vagy újrahasznosítható anyagokból állítsuk elő   A Magyar Gumiabroncs Szövetség (Hungarian Tire Association - HTA) 2011-ben alakult meg hét magyarországi gyártókapacitással, illetve képviselettel rendelkező nemzetközi gumiabroncsgyártó vállalat részvételével. Sorozatunkban e cégek vezetőit faggatjuk az aktuális témákról. Ezúttal a Michelin Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk a négyévszakos abroncsok előretöréséről, a kínai konkurenciáról és a magyarországi munkájukról.

A FIRESTONE bemutatja A ROADHAWK 2 ENLITEN-T, az új túraabroncsot

Firestone ROADHAWK 2 ENLITEN A Firestone ROADHAWK 2 ENLITEN a legmagasabb szintű tapadást, hosszabb futásteljesítmányt és optimalizált üzemanyag-fogyasztást biztosít. Az új Firestone Roadhawk 2 ENLITEN nyári gumiabroncs, a kategóriájában legjobb nedves tapadást, az eredeti Firestone Roadhawk2-hoz képest 20 százalékkal hosszabb futásteljesítményt és több mint 10 százalékkal alacsonyabb gördülési ellenállást kínál az üzemanyag- és energiafogyasztás optimalizálása érdekében.Az ENLITEN technológia integrálásának köszönhetően a Firestone Roadhawk előző generációjához képest jelentős teljesítménynövekedést ért el - ezzel is biztosítva, hogy a Firestone Roadhawk 2 ENLITEN egy EV-képes gumiabroncs legyen.A Firestone legújabb gumiabroncsa 2024 januárjától lesz kapható, az eredeti Firestone Roadhawkhoz képest 19 mérettel több méretben.

Mikre érdemes figyelni, ha SUV téli gumit vásárolunk?

Mikre érdemes figyelni, ha SUV téli gumit vásárolunk? Miben más egy SUV téli gumi? Mi a különbség ezek között és a személyautók számára kifejlesztett téli gumiabroncsok között? Sokakban felmerülnek e kérdések, mi a BHPguminál pedig most igyekszünk válaszokat adni.

A Hankook bemutatta új, elektromos járművekhez tervezett négy évszakos gumiabroncsát

iON FlexClimate Az elektromos autókhoz és terepjárókhoz tervezett négyévszakos abroncsokkal teljessé válik az iON-széria Egész évben kiválóan használható A gumiabroncs-széria az új technológiai rendszer előnyeit élvezi A Hankook prémium gumiabroncsgyártó bemutatta az új iON FlexClimate modellt, az első négyévszakos gumiabroncsot, amelyet kifejezetten elektromos járművekre (személyautók és terepjárók) fejlesztettek az európai piac igényeire szabva. Az elektromos autókhoz és terepjárókhoz készült nyári gumiabroncs, a Hankook iON evo, és a Hankook iON i*cept téli abroncs mellett a Hankook iON FlexClimate négyévszakos modellel teszi teljessé gumiabroncscsaládját az elektromos járművek jelenlegi és jövőbeli generációi számára.

Eltérő mintázatú és terhelésindexű gumiabroncs az eltérő tengelyeken. Lehetséges, de biztonságos is?

BHPgumi Szakértői rovat

Abroncscsere, avagy meddig tart a gumik élettartama?

Azon tűnődik, mennyi az abroncs várható élettartama? Előbb-utóbb minden gumiabroncs elkopik vagy megsérül, és ekkor cserére szorul. Különböző tényezőktől függ, hogy mikor érkezik el ennek ideje: ezek közé tartozik a vezetési stílusa, lakóhelye, valamint az, hogy miként tartja karban a gumikat. Ha azonban az útmutatónkban lévő tanácsokat megfogadja, tudni fogja, hogy mit tehet azért, hogy abroncsait a lehető legtovább használhassa, hogy mikor kell átvizsgáltatni őket, és hogy mely abroncsok képesek egész élettartamukon keresztül a legjobb teljesítményt nyújtani.

A Hankook Tire gumiabroncsai a magyar rally csúcsán

A HUMDA Országos Rally Bajnokság bajnoki címe már eldőlt egy futammal a vége előtt: Vincze Ferenc és Percze Nándor párosa nyerte a bajnoki címet.Az október eleji futam a bajnokság második és harmadik helyéért is zajlott, ahol másodikként, Hankook abroncsokon ért célba Turán Frigyes és Farnadi Ágnes. Ez azt jelentette, hogy a bajnokság második legjobbjának járó címet érdemelték ki, és a rali történetében először fordult elő, hogy a Hankook abroncsokat használó ralicsapatok a bajnokság első és második helyét is megszerezték.

Új Partnerszervizünk: Solymári Gumiszerviz

A Solymári Gumiszervizben jól képzett, gyakorlott szerelőkkel egy jól felszerelt, 3 állásos műhelyben dolgozik új Partnerünk. Náluk különleges kényelmi szolgáltatásokból választhat: otthonából elhozzák az autóját, majd oda visszaviszik Önnek, vagy kérhet csere robogót, hogy ügyeit intézhesse, míg ők szerelnek. Amennyiben a helyszínen várja meg a munkát, akkor vendégük egy jó kávéra a prémium ügyfélváróban, ahol ingyenes WiFi és dolgozó sarok is megtalálható. Mindezt gyorsan, hatékonyan és versenyképes áron nyújtják.

Új Partnerszervizünk: Depo Gumi- Törökbálint

Egyik legújjab Partnerszervizünk a törökbálinti Depo Gumi szeretettel üdvözli leendő közös Ügyfeleinket! Cégük öt éve foglalkozik, személy- és kisteherautók komplett gumi szerelésével, javításával és tárolásával. Ügyfeleik között egyaránt jelen vannak a magánszemélyek, flották és flotta kezelők.  Szakmailag felkészült csapatuk készséggel áll a környékbeli autósok rendelkezésére.

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon