Gumiabroncsokkal és használatukkal kapcsolatos jó tanácsok a BHPgumitól és a Michelintől; minden évszakra!

Tóth Dorottya

2023 első cikkét a 2022-es év olvasói kommentjei ihlették. A gumiabroncsokkal és azok használatával kapcsolatban megjelenő tavalyi tartalmaink alatti hozzászólásokat olvasva úgy gondoltuk, hogy néhány alapvető fontosságú kérdésről beszélnünk kell az abroncsokkal és azok használatával kapcsolatban. A visszatérő gyakorisággal felmerülő kérdéseket, kétségeket, problémákat és tévhiteket a Michelinnel közösen szeretnénk eloszlatni.

 Michelin téli kép 2

  • "Miért szükséges a téli abroncs? A 70-es, 80-as években nem volt még téli vagy nyári gumi, mégis balesetmentesen közlekedtünk, ez szerintem színtiszta marketingfogás és a fogyasztók megtévesztése." Biztosíthatunk mindenkit afelől, hogy szó sincs ilyesmiről. A tudomány és technológia szerencsénkre előrehalad és folyamatosan fejlődik, így felsorolhatatlanul sok olyan előnyt élvezünk manapság a mindennapjainkban, amikről 30-40 évvel ezelőtt még nem is álmodhattunk. Ide tartoznak a szezonális gumiabroncsok is. A téli vagy hóabroncsok kifejezetten a télies időjárásra készült termékek, széles és mély mintázati csatornáiknak köszönhetően jobban tapadnak hideg időben a nedves, havas és jeges utakon, mint a nyári abroncsok. Gumikeverékük kiválóan alkalmazkodik az alacsonyabb hőmérséklethez, kiváló úttartást, biztonságos autózási élményt nyújtanak. Ne felejtsük el, hogy a gumiabroncs az egyetlen találkozási pont az autó és az úttest között, így szerepe minden értelemben meghatározó fontosságú. Az elmúlt évtizedekben az országutak, autópályák forgalma megsokszorozódott, az időjárás sokkal szélsőségesebbé vált, így minden eddiginél jobban kell ügyelnünk az alapvető közlekedésbiztonsági előírásokra, köztük a megfelelő gumiabroncs használatra is.
  • Mikor használhatom a téli abroncsaimat? "Várjam meg az első fagyot a cserével, vagy ragaszkodjak a német javaslathoz, miszerint O-tól O-ig érdemes a téli gumit használni?" A német autóipari szereplők valóban azt javasolják, hogy októbertől húsvétig használjuk a téli abroncsinkat (von Oktober bis Ostern). A Michelin prémium abroncsgyártó és a BHPgumi egybehangzó szakmai javaslata az, hogy a téli abroncsot 7°C-nál alacsonyabb hőmérsékletnél, hidegebb időben használjuk. Tehát nem! kell megvárni az első fagyot a nyárik cseréjével. Télies időben, 7°C hőmérséklet alatt a kifejezetten téli használatra készült gumi fékútja minden útfelületen (száraz, nedves, havas vagy jeges úton) rövidebb, mint a nyári abroncsé, jobban tapad, és hatékonyabb erőátvitelt biztosít.
  • "A téli abroncs tényleg jobban kopik, mint a nyári abroncs?" A közhiedelemmel ellentétben nem, a télies időben használt téli gumi nem kopik gyorsabban, mint a nyári időben használt nyári gumi. Példának okáért, innovatív technológiái révén a Michelin nagy teljesítményű téli abroncsai majdnem ugyanolyan hosszú élettartamúak, mint a Michelin nyári gumik. (A Michelin prémium téli abroncsai elérhetők készleteinkről: https://bhpgumi.hu/autogumi/teli-gumi/michelin-teligumi/

Michelin téli kép 3

  • "Én egész évben téli gumit használok. Nyáron is. Ez szabályellenes?" Magyarországon semmilyen szabályt nem sért, ha nyáron is téli abroncsot használ. Ugyanúgy, ahogy a téli gumi használata sem kötelező a téli időszakban. A jármű üzemeltetőjének döntése, hogy az évszaknak leginkább megfelelő, biztonságos és kényelmes megoldást választja-e vagy sem. A BHPgumi és a Michelin azonban az idénynek, útviszonyoknak és vezetési feltételeknek megfelelő gumiabroncs használatát javasolja, illetve a négy évszakos abroncsét azoknak, akiknek ez megfelelő választás lehet, erről lentebb még részletesen értekezünk.

Na de akkor miért is ellenjavalt a téli abroncs használata nyáron? Három okunk is van rá!

  1. Biztonság: A nyári abroncs 7°C feletti hőmérsékleten biztosít száraz és nedves útfelüeleten maximális biztonságot, az anyagösszetételének köszönhetően.

  2. Üzemanyag-takarékosság: A téli abroncs gördülési ellenállása nagyobb, mint az ugyanolyan méretű nyári abroncsé.
    Ha nyáron is téli abronccsal közlekedik, a jármű fogyasztása, így a CO2-kibocsátása is nagyobb lesz.

  3. Kényelem: A nyári gumi használata nyáron kényelmi szempontból is kedvezőbb. A nyári abroncs úttartása 30°C feletti hőmérsékleten jobb, használata kényelmesebb és biztonságosabb.

 

  • "Még ezt a szezont lefutja a téli szett, viszont gondolkodom, hogy váltok négy évszakosra, mivel nincsenek már igazi telek. Mi a hátránya a négyévszakosnak a külön téli és nyári szetthez képest? Nem használjuk extrém sokat az autót, évente talán 10-15 ezer km és hazai utakon, főképp rövid távon." A négyévszakos gumi a téli és nyári abroncsok tulajdonságait ötvözi, de csak az autósok egy szűk rétegének lehet jó megoldás, a kommentelő a leírtak alapján célcsoport lehet, de érdemes számba venni az all-season abroncsok pro és kontráit a végleges döntés előtt. A négyévszakos abroncsok legfőbb előnye, hogy nem kell fél évente abroncsot cserélni, így megspórolható a szerelések és betárolások költsége. Ehhez készítettünk egy nagyszerű, könnyen érthető, informatív összefoglaló videót: https://www.youtube.com/watch?v=koCdS64cMac&ab_channel=BHPgumi-az%C3%B6ldgumiweb%C3%A1ruh%C3%A1z Fontos megjegyezzük, hogy a minőségi termék vásárlása még az idényabroncsoknál is lényegesebb kérdés egy egész évben használatos termék esetében, így mi a BHPguminál minimum minőségi középkategóriás márkát javaslunk a négy évszakos abroncsok esetében (Kleber, Uniroyal, Barum, Firestone, Apollo Tyres, etc.) Kiváló minőségű négyévszakos abroncsok a BHPgumi készleteiről: https://bhpgumi.hu/autogumi/negyevszakos-gumi/

A MICHELIN CrossClimate termékek olyan, 3PMSF* minősítéssel rendelkező négyévszakos abroncsok, melyek innovatív megoldást jelentenek mind a nyári, mind a téli abroncsok kiváltására. 

A MICHELIN CrossClimate gumik biztonságosan használhatók mind a nyári, mind a téli időszakban, egész évben, így nincs szükség évszakonkénti abroncscserére. Tökéletes megoldás olyan vidékeken, ahol inkább az enyhe tél a jellemző, tartósan havas időre nem, hóesésre csak alkalomszerűen kell számítani. 

michelin crossclimate 2 negyevszakos gumiabroncs

 

A Michelin négyévszakos termékei elérhetők készleteinkről: https://bhpgumi.hu/autogumi/negyevszakos-gumi/michelin-negyevszakosgumi/

 

Ha még ezek után is bizonytalan vagy, hogy melyik lenne a neked és az autódnak leginkább megfelelő gumiabroncs, próbáld ki Mesterséges Intelligencia gumi ajánlónkat https://bhpgumi.hu/mi-gumi-ajanlo/0 , vagy keress minket elérhetőségeinken: https://bhpgumi.hu/

181351959 3927258553994245 7670087850306103656 n

 

 

 

Forrás:

michelin.com

bhpgumi.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Autó Korcz Kft.- Tököl

Az Autó Korcz Kft műhelyében kiváló minőségű, kerékszerelési és gumicsere szolgáltatást biztosítanak közös ügyfeleink számára. A szakszerű átvizsgálás után gyors és hatékony megoldást nyújtanak bármilyen problémára: defekt, egyéb javítható sérülés, szerelés, illetve szezonális gumicsere esetén egyaránt. Fontos számukra, hogy ügyfeleik mindig gyors és minőségi szolgáltatásban részesüljenek.

A Bridgestone bemutatja az új négy évszakos, Turanza All Season 6-os gumiabroncsot

Bridgestone Turanza All Season 6 A Bridgestone a gumiabroncsok és a fenntartható mobilitási megoldások piacvezetője bemutatta a Turanza All Season 6 gumiabroncsot.Az új prémium négy évszakos túrabaroncs gyártása során ENLITEN technológiát alkalmaztak. Az egész éven át tartó teljesítményre tervezett Bridgestone Turanza All Season 6 egy átfogó piackutatás alapján kelt életre, méghozzá több ezer európai pilóta bevonásával arról, hogy mit várnak el egy négy évszakos túraabroncstól, és milyen kihívásokkal kell szembenézniük a vezetés során.

Az abroncs nem pusztán egy fekete gumikarika

Sipőcz Győző, a Goodyear Hungary Kft. kelet-európai kiskereskedelmi operatív vezetője szerint folyamatos innováció és a néha meghökkentő célú fejlesztések jelentik az abroncsiparág jövőjét. Mint megtudtuk, a Goodyearnek megvan a válasza a mikrorészecske kibocsátás problémájára, a távol-keleti konkurencia nyomulására és az elektromobilitás miatt felforduló piaci fejleményekre is. Sipőcz Győzővel a Magyar Gumiabroncs Szövetség beszélgetett e témákról.

Defect Cars Kft.- Gyál

A Defect Cars Kft. partnerszervizünk 2009 óta folytatja tevékenységéit, amelyeket folyamatosan fejleszt.Partnerünk szervize a pest vármegyei Gyálon található. Munkatársaik precízek, szakképzettek. Gépparkuk rendkívül mondenr, amelyet rendszeresen ellenőriznek és kalibrálnak. Szolgáltatásaikat folyamatosan bővítik. Ettől az évtől kezdve előzetes eredetiségvizsgálatott is vállalnak.

Gumipatika Plussz Kft.- Budapest

IX. kerületi, fővárosi partnerszervizünk 1985-ben kezdte meg tevékenységét családi vállalkozásként. A Gumipatika Plussz Kft. jó minőségű, új és használt személy, kisteher és teher gumiabroncsok szerelésével, valamint javításával és értékesítésével foglalkozik. Munkájukra alaposság és precizitás jellemző.

HABIBI-2003 Gumiszerviz Kft- Érd és Százhalombatta

A HABIBI-2003 Gumiszerviz Kft. több mint 20 éve foglalkozik gumiszerviz szolgáltatással. A vevők igényeihez igazodva több mint 10 éve autószerviz szolgáltatással bővültek, valamint mobil gumiszervizt is működtetnek. A HABIBI-2003 Gumiszerviz Kft. két helyszínen is fogadja közös ügyfeleinket a budapesti agglomerációban, Érden és Százhalombattán.  Kollégáik jól képzettek, több mint 20 év szakmai tapasztalattal rendelkeznek. Gépeiket folyamatosan fejlesztik, így a legkorszerűbb eszközökkel dolgoznak.

Biztonsági tippek iskolakezdésre- a szeptemberi balesetek megelőzése a Hankook Tyre segítségével

A szeptember a gyermekes családok számára különösen izgalmas és mozgalmas időszak, hiszen a tanévkezdéssel új napirend is kezdődik. A megfelelő iskolatáska, vonalas füzet és festékkészlet beszerzése mellett az egyik legfontosabb feladat szülőként, hogy felhívjuk gyermekeink figyelmét a biztonságos közlekedés szabályainak betartására. A balesetek megelőzése érdekében felkészültségre és tudatosságra van szükség.

Visszatérő fogas kérdések a négy évszakos abroncsok választása kapcsán

Milyen négy évszakos gumiabroncs márkát válasszunk Toyota Yarisra?

Palotagarázs Budapest

A Palotagarázs partnerszervizünk Budapest XV. kerületében a Csobogós utca 10. szám alatt 2018. óta várja ügyfeleit. Gumiszerelés, klímatöltés, autókozmetika a fő profiljuk. A téli-nyári szezonokban a gumik átszerelése gördülékenyen zajlik, időpontfoglalással fogadják az ügyfeleket.

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon