A világ leghosszabb hatótávolságú elektromos autója müncheni; Guinness világrekord született!

Tóth Dorottya
  • A Müncheni Műszaki Egyetem diákjai Guinness világrekordot állítottak fel.

A Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) diákjai kifejlesztették a világ legnagyobb hatótávolságú elektromos autóját. A csapat több mint 2573 kilométert tett meg egyetlen akkumulátortöltéssel. Az IAA mobilitási vásár keretében a diákcsapat a müncheni repülőtéren versenyzett az új világrekordért, és sikeresen haza is vitték a címet Münchenbe. A teszt hat teljes napig tartott, amely alatt a csapat egy repülőgéphangárban, priccseken aludt.

 A TUfast Eco csapata nem sprint, hanem maraton előtt állt, mivel új világrekordot akartak felállítani a TUM számára. Végül hat napba telt, mire a végső eredmények megszülettek: A világ leghosszabb hatótávolságú elektromos autója Münchenből származik. A fiatal mérnökök elsősorban az aerodinamikai kialakításra és a könnyűszerkezetes építésre összpontosítva egy nagyobb, 15,5 kilowattóra teljesítményű akkumulátort építettek be, hogy a jármű világrekord kategóriába kerüljön.

A müncheni repülőtér tette lehetővé a rekordfutást, egy üres repülőgéphangárt biztosítva a kísérlethez. A hangár lehetővé tette a csapat számára, hogy még a legzordabb időjárási körülmények között is képesek legyenek a rekord felállítására. A megdönteni kívánt határt a korábbi rekordtartó 1608,54 kilométerrel állította be. A TUM csapatának ezt a távolságot mindössze négy nap alatt sikerült teljesítenie.
Az út végén, 99 óra út után a kilométeróra 2.573,79 kilométert mutatott. Az eredmény az energiát tekintve azt is jelenti, hogy a TUfast Eco csapat 100 kilométer megtételéhez mindössze 0,6 kilowattórát fogyasztott. Összehasonlításképpen: A rendkívül takarékos szériajárművek 100 kilométerre körülbelül 13 kWh-t fogyasztanak.

Cikkhez München

 

A bajor tudományos miniszter és a Müncheni Műszaki Egyetem elnöke is gratulált az eredményhez
Markus Blume bajor tudományügyi miniszter gratulál: "Világrekord a TUM számára! Gratulálok a TUfast Eco Teamnek ehhez a fantasztikus sikerhez. Büszkék vagyunk a hallgatókra. Ők alkotják a TUM egyedülálló szellemiségét. Mi pedig büszkék vagyunk a legjobb egyetemünkre, amely megköveteli és támogatja az úttörő gondolkodásmódot. A TUM-on a mottó: tanulj és próbáld ki. Az eredmény: Nemzetközi mérnökművészet Bajorországban. A világrekorddal hallgatóink nem csak merész ambícióról tesznek tanúbizonyságot. Több van mögötte: Fenntartható módon akarják alakítani a mobilitás jövőjét."

Thomas F. Hofmann, a TUM elnöke gratulált a világrekordhoz: "A világ leghosszabb hatótávolságú elektromos autója Münchenből származik! A TUM-on a lehető legkülönbözőbb tudományterületekről támogatjuk a hallgatói kezdeményezéseket, és a tanulmányok mellett teret biztosítunk a kreativitásnak is. Különösen büszke vagyok arra, hogy ebben a környezetben a csapataink újra és újra a legmagasabb szinten teljesítenek. Ez is azt igazolja, hogy sok mindent jól csinálunk az oktatásban."

 

A TUfast Eco csapata sikeresen szerepelt nemzetközi versenyeken
A rekordkísérletek mellett a TUfast Eco csapata rendszeresen részt vesz nemzetközi versenyeken, például a Shell Eco Marathonon. Itt a csoport más egyetemek csapataival méri össze tudását a legkülönbözőbb szakterületeken. Itt többek között az autonóm vezetés lehetőségei is szerepet kapnak. "A tanulmányaink mellett számtalan munkaóra ment el a rekordra való felkészülésben. Annál nagyobb öröm számunkra, hogy most mi tartjuk a világrekordot.

Cikkhez München2

 

A hallgatói kutatócsoportoknak és hallgatói kezdeményezéseknek nagy hagyománya van a Müncheni Műszaki Egyetemen. Az olyan csapatok, mint a TUfast, lehetőséget adnak a hallgatóknak, hogy a tanulmányaik során megszerzett ismereteiket közvetlenül a gyakorlatba ültessék át, és önálló kutatásokat folytassanak. A TUM csoportjai csodálatosan teljesítenek a versenyeken, és gyakran az élen végeznek.

 

Nektek mi a véleményetek? Ez a fejlesztés vezethet a jövő közlekedési reformjához?

 

 

Kapcsolódó cikkek

A Vissza a jövőbe legendás autója ismét életre kel, nem is akárhogyan!

"Viszlát, talán még látjuk egymást valamikor a jövőben.....vagy a múltban"....vagy a jelenben!? A DeLorean az amerikai filmipar egyik legnépszerűbb autója, ami a Vissza a jövőbe című filmtrilógia miatt vált halhatatlanná. Az autót a General Motors egyik mérnöke és menedzsere álmodta meg, ami, bár sajnálatos módon nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az USA filmiparának egyik halhatatlan autócsodájává vált. A DeLorean Motor Company-t John Z. DeLorean autóipari mérnök és menedzser alapította, aki pályafutása során a Chryslernek és a Packardnak is tervezett autókat. Annak ellenére, hogy a DeLorean egy amerikai autó volt, a tervezés és gyártás számos részletét Európában hajtották végre. Az autó erőforrásait is európai alapokra helyezték: a Peugeot-Renault-Volvo 2.849 köbcentis V6-os motorjával szerelték. Sokan tévesen azt feltételezik, hogy a géptestet alumínium elemekkel fedték be, pedig ez valójában szálcsiszolt rozsdamentes acél volt!

Kisebb menetzaj és gördülési ellenállás, sportos vezethetőség: így fejleszt gumit elektromos autókra a Goodyear Tire

Kisebb menetzaj és gördülési ellenállás, sportos vezethetőség: így kell gumit fejleszteni elektromos autókra! Egyre elterjedtebbé válik az elektromos autózás: a 2021-ben Európában értékesített új autók közel 30%-át legalább részben elektromos járművek (teljesen elektromos és hibrid együttvéve) tették ki; és szinte az összes fő autógyártó termékkínálatában található elektromos jármű. Ehhez a gumigyártóknak is alkalmazkodniuk kell: a Goodyear legújabb abroncsa a hatótáv növelése és a gördülési zaj csökkentése mellett arra is alkalmas, hogy megbirkózzon a nagy teljesítményű villanyautók nyomatékával is.

Speciális gumiabroncs szükséges az elektromosautókhoz? Igen!

Valóban speciális gumiabroncs szükséges az elektromos- és villanyautókhoz?  A rövid válasz az, hogy igen, a miérteket pedig részletesen kifejtjük az alábbiakban.  Az elektromosautók nagymértékben különböznek a belső égésű motorokkal rendelkező járművektől. Pont ezért többféle elemre és alkatrészre is szükség van a hatékonyság érdekében. A gumiabroncsok az elektromos autók esetében is kimagaslóan fontos szerepet játszanak, mivel képviselik a jármű érintkezési pontját az aszfalttal. Ráadásul alkalmazkodniuk kell azokhoz a jellemzőkhöz, amik csak az elektromos járműveknél figyelhetőek meg.

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon

Önnek ajánljuk