A Nagy AUTO BILD téli gumiabroncs teszt

Tóth Dorottya

A Nagy AUTO BILD téli gumiabroncs teszt

Az Auto Bild Németország egyik vezető autóipari magazinja. 1986-ban alapították, 1996-tól kezdve weboldaluk is van és rendíthetetlenül végzik tevékenységüket világszerte. A magazin havi szinten jelenik meg a világ 36 országában és havi 7millió példányt adnak el belőle.

Időn ősszel 50 különböző gyártó abroncsát tesztelték téli útviszonyok mellett 225/50R17-es méretben. Nem szeretjük előre lelőni a történet csattanóját, de elárulhatjuk, hogy már az első nedves lejtőn végzett fékvizsgálat kimutatta, hogy a vizsgált abroncsok több, mint fele nem felel meg a kritériumoknak.

Emlékeznek még? Tizentöt évvel ezelőtt a téli abroncsok létjogosultságát még hevesen vitatták. Hosszú ideig nem volt olyan szabályozás, mint amilyennek most egy téli gumiabroncsnak meg kell felelnie. A vita mindig hatással van a kereslet és kínálat alakulására. Napjainkra már számos fontos kritériumnak kell megfelelnie egy téli abroncsnak, és az ellenőrzés is nagyon szigorú keretek között történik. Hiszen a gumiabroncsok nem egyformák, még ha kívülről rendkívül hasonlónak is tűnnek, minket csak és kizárólag az érdekel, ami bennük van, hogy hogyan viselkednek nedves/csúszós körülmények között, vagy száraz lejtőn, hogy mik azok a belső képességek, amikkel rendelkeznek és amiket elő tudnak hívni a téli, zord útviszonyok mellett. Ezekre pedig csak egy átfogó teszt során derülhet fény.

50 gumiabroncs közül csak 20 fog szerepelni a második fordulóban is!

autobild-teli-gumi-teszt-2016-1

Na de hogy történik ez a tesztsorozat az Auto Bildnél?

A vizsgált méret (225/50R17) téli abroncsai először egy biztonsági ellenőrzésen esnek át. Nedves, jeges és havas útviszonyok szimulálása mellett, azaz különösen zord viszonyok között mérik és hasonlítják össze a féktávolságukat. Ez az első forduló. Ezek után csak a legrövidebb féktávolsággal és legmagasabb biztonsági tartalommal rendelkező 20 gumiabroncs maradt versenyben. A folytatásban pedig bizonyítani kell a dinamikus tulajdonságaikat 14 egyéni, tudományos szempont alapján.

A következőkben az AUTO BILD Magazin 20 döntős abroncsának eredményeit összegezzük, sorrendre való tekintettel:

  1. Continental WinterContact TS 860 98 H: Példás minősítést kapott. Maximális biztonság és fékhatás minden téli időben. Minden téli körülmények között rugalmas marad, biztosítva a teljes fékerő átvitelét nedves, jeges és hófödte utakon.
  2. Michelin Alpin 5 94 H: Példás. Biztonság minden körülmények között, októbertől áprilisig. Kitűnő a száraz fékezésben, a nedves fékezésben és a hóban.
  3. Dunlop Winter Sport 5 94 H: Példás. Úgy tervezték, hogy megfeleljen a téli kihívásoknak. Kitűnő tapadás a csúszós utakon, kitűnő vonóerő havon, magas aquaplaning ellenállás, optimális felépítésű abroncs.
  4. Goodyear UltraGrip Performance Gen-1 94 H: Jó minősítést kapott. Ez a gumiabroncs egyesíti a Goodyear sokéves tapasztalatait a nagy teljesítményű téli gumiabroncsok fejlesztésében. A megfelelő száraz teljesítmény érdekében stabil profil kialakításra van szükség. A hó és a jég esetében viszont rugalmas tömbökre van szükség, a Goodyear egyedülálló SnowProtect technológiája optimálisan oldja meg ezeket az ellentétes követelményeket.
  5. Semperit Speed-Grip 3 98 H: . Kimagasló kormányzási pontossággal rendelkezik az abroncs, továbbá dinakimusan kezelhető száraz lejtőn. Átlagos futási teljesítménnyel és mérsékelt aquaplanning eredménnyel zárta a tesztsorozatot.
  6. BF Goodrich g-Force Winter 2 98 H: Jó. Féktávolság tekintetében nedves lejtőn tapasztalható volt a teszt során némi hiányosság, illetve a kényelem és komfort területén sem hozott maximális pontszámot az abroncs, de minden egyéb kritériumnak hiánytalanul megfelelt, főleg ami a kopásállóságot és a kezelhetőséget illeti.
  7. Fulda Kristall Control HP2 98 H: Jó. Kiváló tapadást nyújtott havas, jeges utakon a gumiabroncs. Snow Catcher technológia tömöríti a havat és optimális alapot nyújt a jó tapadáshoz. A "Bubble Blade" kompozit lamellás technológia kiváló téli teljesítményt nyújt, miközben fenntartja a jó stabilitást.
  8. Bridgestone Blizzak LM 001-Evo 98 H: Jó. A teljesen új Blizzak LM001 ötvözi az innovációt a futófelületen és az anyagtechnológiában, hogy biztosítsa a biztonságot és a teljesítményt, amire szüksége van a mai egyre változatosabb és kiszámíthatatlanabb körülmények között. Megbízható fékezési magatartás és kezelhetőség téli körülmények között. Kiváló teljesítmény nedves és száraz körülmények között. Kiváló kopásállóság a tartós szabályozáshoz.
  9. Kleber Krisalp HP3 98 H: . Rövid fékút nedves és száraz viszonyok között egyaránt, alacsony gördülési ellenállás. Jó aquaplaning ellenállás, csendes abroncs. Hiányosságok: késik a kormányzási reakció és száraz útviszonyok mellett az abroncs. alulkormányzott.
  10. Nexen Winguard Sport2 97 V: . Gazdaságos téli gumiabroncs, kiegyensúlyozott vezetési jellemzőkkel a havas és száraz pályán, rövid nedves féktávolságokkal. Gyengeségek: korlátozott aquaplaning jellemzők, nagyobb gördülési ellenállás.
  11. Gislaved Euro Frost 5 98 H: . Erős profil. Erős teljesítmény. Tapadása havas útfelületen kivételesen jó. A gumiabroncs kiváló vezetési viselkedést tesz lehetővé a havas utakon. A futófelület profiljának kialakítása pedig jó útmegtartást és magas kanyarodási stabilitást eredményez.
  12. Kumho Wintercraft WP71 94 H: Kielégítő/megfelelt. Továbbfejlesztett keverési technológiának köszönhetően rövid fékút havon, jégen és nedves útfelületen. Alacsony komfort és kezelhetőség, pontatlan kormányozhatósági tulajdonságok.
  13. Uniroyal MS plus 77 98 H: Kielégítő/megfelelt. Az MS plus 77 új szabványokat állít elő a Uniroyal téli gumiabroncsaira. Technológiáját folyamatosan a téli utakon uralkodó körülményekhez igazították, melynek következtében javult az aquaplaning biztonsága, a kezelhetőségi tulajdonságok nedves úton, valamint a magas lamella sűrűség növeli a hó felszívódását a jobb tapadás érdekében. Rendkívül rövid a féktávolságot és sportos kezelhetőséget szavatol havas pályán, példás üzemanyag-takarékossággal és gördülési ellenállással rendelkezik. Hiányossága a késleltetett oldalirányú irányíthatóságban jelentkezik száraz és nedves úton egyaránt.
  14. Nokian WR D4 98 H: Kielégítő/megfelelt. A Nokian WR D4 felelősségteljes abroncs, amii egyedülálló újításai révén garantálja a biztonságos és kiegyensúlyozott vezetést mind a nedves, mind a havas utakon. Kiváló fékezési tulajdonságok és alacsony gördülési ellenállás, kiegyensúlyozott teljesítmény nedves utakon. Diszharmónikus oldalirányú kezelhetőség havas útfelületen, hiányos teljesítmény száraz lejtőn.
  15. Yokohama W.drive V905 94 H: Kielégítő/megfelelt. Jó hó és vízelvezető, kiváló nedves tapadás, üzemanyag-takorékossága is kimagasló, biztonságos érzés nagy sebességgel, alacsony gördülési ellenállás. Hiányosságok: alacsony aquaplaning tartalékok, mérsékelt komfort, fokozott gördülési ellenállás. Hiányos tulajdonságok hóban való kanyarodáskor.
  16. Barum Polaris 3 98 H: Kielégítő/megfelelt. Optimális indítás és fékezés hóban. Alacsony gördülési ellenállás és kevesebb üzemanyag-fogyasztás. Alacsony kopásállóság a nagy teljesítmény érdekében. Csak átlagos tapadás vizes pályán, alulkormányzott a nedves utakon, mérsékelt aquaplaning tartalékok.
  17. Sava Eskimo HP2 98 V: Kielégítő/megfelelt. Hatékony gyorsulás és kiváló kezelhetőség havon. Rosszabb féktávolság száraz és nedves úton, csökkentett gördülési kényelem.
  18. Pirelli Winter Sottozero 3 94 H: Kielégítő/megfelelt. A legrövidebb nedves és száraz féktávolságot, alacsony gördülési ellenállás.Hiányosságok: mérsékelt aquaplaning tulajdonságok, csökkentett futásteljesítmény.
  19. Firestone Winterhawk 3 98 H: Kielégítő/megfelelt. Optimális lamellás technológiája révén a Winterhawk 3 jelentős előrelépést jelent a teljesítmény, a biztonság és a tartósság terén az elődjéhez képest. Többlet biztonság téli körülmények között, megbízható jégen és hóban. Jelentősen hosszabb élettartam, kiváló kopás adottságok. Viszonylag halk abroncs. Korlátozott kanyarodási és késleltetett kormányozhatósági tulajdonságokkal rendelkezik, valamint megnövekedett gördülési ellenállással.
  20. Hankook Winter i*cept evo² (W320) 94 H: Kielégítő/megfelelt. Dinamikus száraz útviszonyok mellett, viszonylag halk abroncs. Kormányozhatóság tekintetében korlátozott kezelhetőség nedves és havas pályán.

autobild3

Forrás: www.autobild.de

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon