AutoBild nyári abroncsteszt 2018 - Még a karkasz alá is benéztek! -

Tóth Dorottya

Európa első számú autósmagazinja megjelentette a 2018-as év nyári gumiabroncs tesztjét. Az AutoBild idén több, mint 50 nyári gumiabroncsot tesztelt. Az első vizsgált méret középkategóriában a 195/65 R 15 91 V volt.

A nedves pályán végzett fékvizsgálat során több, veszélyesen hosszú féktávolságú gumiabroncs is kiemelkedett a mezőnyből.

A németek úgy tartják, hogy a téli gumiabroncsok ajánlott használati ideje “O-tól O-ig” tart, azaz von Ostern bis Oktober, tehát októbertől Húsvétig. Azonban ezt az időszakot követően is nagyon lényeges, hogy az általunk használt gumiabroncs nedves útviszonyok mellett milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Idén mind az időjárási előrejelzések, mind az O-tól O-ig szabály azt diktálja, hogy április elején cseréljük le téli abroncsainkat nyárira. A közeledő választást a kapott teszteredmények nagyban segíthetik.

image6

A vizsgálat első fordulójában mind az 51 gumiabroncs fékezési teszten megy keresztül. Száraz pályán a sebesség 100km/h-ról indul, nedvesen pedig 80km/h-ról. Az első fordulóban csupán 20 gumiabroncs jutott el a döntőig. A megmérettetés során összesen 11 különböző területen kell bizonyítaniuk a vizsgált abroncsoknak, mint például aquaplanning (vízen való átúszás), száraz és nedves útviszonyok közötti menettulajdonságok, féktávolság, zajszint, üzemanyag-takarékosság és kopás.

image7

A gazdasági hatékonyságot is vizsgálják

Az előzetes tervek szerint néhány éven belül a vizsgált gumiabroncsok olyan teljesítménytesztnek lesznek alávetve, amelyben a gördülési ellenállás, üzemanyag-fogyasztás, a várható futásteljesítmény és a vételár arányosan kerülnek majd beállításra. Gyakran az derül ki, hogy anyagilag érdemes egy kicsit többet szánni a vásárlásra. Jelenleg a teljesítményteszt még nem fejeződött be, de az AutoBild magazin előzetesen már közzétette a fékvizsgálatok eredményeit. Ahogy azt a korábbiakban említettük, 51 gumiabroncs közül csak 20 ért el sikeres eredményt.

A teljes tesztjelentés a végleges eredményekkel, köztük a teljesítmény ellenőrzéssel, az AutoBild magazin mársius 9.-ei számában fog megjelenni.

Tesztelt gumiabroncsok:                                               Féktávolságok:

  1. Hankook Ventus Prime 3 Nedves úton 35.2m, Száraz úton 34.5m, Teljes távolság: 69.7m
  2. Bridgestone Turanza T005 Nedves úton 34.3m, Száraz úton 35.7m, Teljes távolság: 70m
  3. Firestone Roadhawk: Nedves úton 36.5m, Száraz úton 35.2m, Teljes távolság: 71.7m
  4. Pirelli Cinturato P1 Verde: Nedves úton 36m, Száraz úton 36.2m, Teljes távolság 72.2m
  5. Continental PremiumContact 5: Nedves úton 36m, Száraz úton 36.4m, Teljes távolság: 72.4m
  6. Falken Ziex ZE310: Nedves úton: 35.9m, Száraz úton 36.7m, Teljes távolság: 72.6m
  7. Uniroyal RainExpert 3: Nedves úton: 34.5m, Száraz úton 38.7m, Teljes távolság: 73.2m
  8. Dunlop Sport BluResponse: Nedves úton: 37.3m, Száraz úton 36m, Teljes távolság: 73.3m
  9. Maxxis Premitra HP5: Nedves úton: 38.1m, Száraz úton: 35.6m, Teljes távolság: 73.7m
  10. Vredestein Sportrac 5: Nedves úton: 37m, Száraz úton: 36.8m, Teljes távolság: 73.8m
  11. Goodyear EfficientGrip Performance: Nedves úton 36.7m, Száraz úton 37.5m, Teljes távolság: 75.1m
  12. Infinity Ecosis: Nedves úton 37m, Száraz úton: 38.1m, Teljes távolság: 75.1m
  13. Cooper Zeon CS8: Nedves úton: 37.5m, Száraz úton: 37.7m, Teljes távolság: 75,2m.
  14. Nokian Line: Nedves úton: 38m, Száraz úton: 37.5m, Teljes távolság: 75.5m
  15. Michelin Energy Saver+: Nedves úton: 38.7m, Száraz úton: 37.5m, Teljes távolság: 76.2m.
  16. Avon ZV7: Nedves úton: 38.2m, Száraz úton 38.3m, Teljes távolság: 76.5m
  17. Fulda EcoControl HP: Nedves úton: 39.6m, Száraz úton: 37m, Teljes távolság: 76.6m
  18. Kleber Dynaxer HP 3: Nedves úton: 37.7m, Száraz úton 39.2m, Teljes távolság: 76.9m
  19. Giti Synergy E1: Nedves úton: 39.2m, Száraz úton: 37.9m, Teljes távolság: 77.1m
  20. BF Goodrich g-Grip: Nedves úton: 39.1m, Száraz úton: 38.3m, Teljes távolság: 77.4m

# A féktávolságokat nedves útviszonyok mellett 80km/h-ról, száraz útviszonyok mellett pedig 100km/h-ról mérik.

ADAC_Winter- Reifentest_Eis- Arena_Wolfsburg Datum 04.05.2010
ADAC_Winter- Reifentest_Eis- Arena_Wolfsburg
Datum 04.05.2010

Részletek 195/65 R15 91V tartományban:

  1. Hankook Ventus Prime3 K125 SP: A Ventus Prime3 K125 tökéletes egyensúlyt biztosít a teljesítmény és a biztonság között. Prémium nyári gumiabroncsként optimálisan ötvözi a sofőr, a jármű és a teljesítmény követelményeit. Az abroncs nagyobb tapadású szilika-vegyületet tartalmaz, így jobb tapadást biztosít száraz úton és alacsonyabb gördülési ellenállást nedvesen. Továbbá kiegyensúlyozott műselyem karkasszal is ellátták, amely megnöveli az oldalfal szilárdságát és tartósságát.
  2. Bridgestone Turanza T 005: A Turanza T 005 tökéletes teljesítményt nyújtó prémium nyári gumiabroncs. Nedves és száraz útviszonyok között is kitűnő menettulajdonságokkal rendelkezik. Üzemanyag-takarékosság tekintetében szintén kiváló eredményeket mutat.
  3. Firestone Roadhawk: Nemcsak biztonság, de kényelem szempontjából is meggyőző abroncs, kiváló kezelést biztosít nedves és száraz úton egyaránt. Megbízható teljesítmény minden vezetési helyzetben, modern dizájnnal.
  4. Pirelli Cinturato P1 Verde: A Cinturato P1 Verde a Cinturato P1 legújabb verziója. A gumiabroncs kis és közepes méretű járművek számára készült. A Pirelli technológiája optimalizálja a gördülési ellenállást és féktávolságot. Hatékonyság, környezettudatosság, kényelem és biztonság minden útfelületen.
  5. Continental PremiumContact 5: A ContiPremiumContact 5 úgy lett kifejlesztve, hogy optimálisan alkalmazkodjon a vezetési stílushoz; minden útra tökéletes kezelhetőséget és kiváló tapadást biztosít. Az újonnan kifejlesztett háromdimenziós élek megakadályozzák a futófelület blokkolását és deformálódását a fékezés során, így egyenletes talajnyomás-eloszlást biztosítanak. További vízszintes lamellák - az ablaktörlőhöz hasonlóan - áthatolnak az úton, amikor nedvesek. Az eredmény: még rövidebb féktávolságok száraz és különösen nedves úton. Tökéletes kezelhetőség és kiváló tapadás még extrém vezetési szituációkban is!
  6. Falken Ziex ZE310: A ZIEX ZE-310 ECORUN (a ZIEX ZE914 ECORUN utódja) kiemelkedő sajátossága a kiváló tapadás és az alacsony kopás. A gumiabroncs APC (Adaptive Constant Pressure= adaptív állandó nyomás) technológiával van felszerelve, amely egy új szimulációs eljárásnak köszönhetően állandó nyomáseloszlást biztosít. Az ACP profil így növeli az irányított stabilitást és biztosítja az egyenletes kopásminta kialakulását.
  7. Uniroyal RainExpert 3: A gumiabroncs megkülönböztető jellemzői a mezőnyben az aquaplaning biztonsága és kényelme a legmagasabb szinten, a száraz és nedves utakon a rövid féktávolságok és az alacsony gördülési ellenállás. A futófelület kialakításában az Uniroyal olyan aszimmetrikus megjelenítésre támaszkodik, amelyet esős körülmények között magas vízelvezetésre és a száraz aszfalton való biztonságos vezetésre terveztek. Az új RainExpert 3 4%-kal nyújt jobb teljesítményt elődjéhez képest nedves és száraz útviszonyok között, míg gördülési ellenállás és kopás tekintetében 5%-ot javított.
  8. Dunlop Sport BluResponse: A Sport BluResponse speciális polimer vegyületet használ, amely nagyobb tapadást és jobb kezelést biztosít nedves utakon. A Dunlop innovatív "rövid fékezési blokkjai" csökkentik a féktávolságokat nedves és száraz úton. A speciálisan kialakított futófelület-blokkok nagyobb terhelés mellett nagyobb érintkezési felületet biztosítanak a talajnak, így még nagyobb sebességgel is rövidebb féktávolságokat tesznek lehetővé.
  9. Maxxis Premitra HP5: A külső vállblokk-profil tökéletes egyenes vonalú stabilitást és jó sarokkezelést biztosít. A jobb gördülési ellenállást többlépcsős profilon keresztül érik el. Az abroncs profiljának kialakításakor törekedtek a tökéletes vízkiszorításra és zajkiszűrésre.
  10. Vredestein Sportrac 5: A gumiabroncs sportos és stabil vezetést tesz lehetővé. Az abroncs futófelületének mélysége hozzájárul a hatékony üzemanyag-takarékossághoz. Teljesen kiegyensúlyozott teljesítményt mutat, rendkívül alacsony zajkiszűréssel.
  11. Goodyear EfficientGrip Performance: Az aktív 3D blokk technológiának köszönhetően, egyenletes teljesítményt nyújt nedves és száraz úton egyaránt, viszonylag alacsony fogyasztás mellett.
  12. Infinity Ecosis: Gyors vízelvezetés és stabil menettulajdonságok minden időjárási körülmény között. A szilícium-dioxid futófelület-keverék jobb üzemanyag-hatékonyságot, kevesebb CO2-kibocsátást, kiváló nedves kezelhetőséget és kiváló aquaplaning-szabályozást kínál.
  13. Cooper Zeon CS8: Nagy térfogatú szilícium-dioxid futófelület: javítja a teljesítményt nedves úton és kiváló tapadást szavatol száraz körülmények között. Zajcsillapító szerkezettel ellátott, csökkenti a gumiabroncs és az út érintkezése által okozott zajokat, és megfelel az összes jövőbeni európai zajszennyezési jogszabály követelményeinek. Ezzel egyidejűleg peremvédelemmel is ellátott.
  14. Nokian Line: A Nokian Line a nyári nedves és gyorsan változó útviszonyok mellé lett kifejlesztve. A lehető legjobb tapadást, kellemes vezetési élményt és jó aquaplaning védelmet garantál. Kifejezetten nagy teljesítményű autókhoz generálva.
  15. Michelin Energy Saver+: Ha üzemanyagot akar megtakarítani és biztonságosan kíván vezetni, akkor ez a lehető legtökéletesebb választás. Alacsony fogyasztás, nagyobb futásteljesítmény, magasabb biztonság.
  16. Avon ZV7: Új, nagy teljesítményű nyári gumiabroncs. A háromdimenziós bordákkal ellátott új futófelületek segítik a gumiabroncs gyorsabb felmelegedését, javítva a tapadást nedves utakon. Az új polimer technológia és a legmodernebb keverési technikák jobb száraz és nedves tapadást, alacsonyabb gördülési ellenállást és nagyobb üzemanyag-hatékonyságot biztosítanak. Az új zajcsökkentő tulajdonságok csökkentik az úttal való érintkezés által okozott vezetési zajokat.
  17. Fulda EcoControl HP: Rövid fékút és jelentősen csökkentett üzemanyag-fogyasztás. A szaksajtó és a fogyasztóvédelem is kiváló eredményeket hozott nyilvánosságra az abroncsról. Középkategóriás gyártóként méltó versenytársa a prémium modelleknek.
  18. Kleber Dynaxer HP 3: Kitűnő vezetési élmény és magas fokú biztonság nedves úton. Progresszív futófelület-kialakítása lévén kitűnő vízelvezetési tulajdonságok.
  19. Giti Synergy E1: Viszonylag rövid fékút száraz útviszonyok között. Kopásállóság tekintetében kevésbé megbízható.
  20. BF Goodrich g-Grip: Kiváló biztonság nedves utakon és optimális vezetési élmény száraz útviszonyok mellett.

Mi a BHPgumi-nál bízunk benne, hogy a közölt teszteredmények segítik Vásárlóink döntését. Nálunk az összes eredményes abroncs elérhető.

image8

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon