ADAC téli gumi teszt 2018

Tóth Dorottya

ADAC 2018 tél

ADAC Logo2018. 09. 25-én megjelent a rég várt 2018-as téli ADAC teszt.
Egy gumiabroncs viselkedését száraz és nedves úton, valamint jégen és hóban csak átfogó tesztekkel lehet meghatározni. Az ADAC - számos más európai fogyasztói szervezet részvételével - jól meghatározott módszerekkel végzi a széleskörű minősítési eljárást.
Nézzük hogyan alakulnak az idei téli szezon gumiabroncs eredményei!

 

2018-ban tesztelt téli gumi méretek:

ADAC-2018-teligumi-teszt-BHPgumi

175/65R14 T téligumi teszt eredmények (ADAC, 2018)

Az ADAC szakemberei 12 db különböző abroncsot teszteltek 175/65R14-es méretben a 2018/19 téli időszakra. A T sebességindex 190 km/h sebességet tesz lehetővé. A tesztjármű egy Ford Fiesta volt.

Lássuk az eredményeket

  Márka mintázat ADAC minősítés Száraz út Nedves út Jég Zajszint / Komfort Üzemanyag fogyasztás Kopás
1. Continental WinterContact TS860 jó jó jó jó jó megfelelő jó jó
2. Dunlop Winter Response 2 jó jó jó jó jó megfelelő jó jó
3. Firestone Winterhawk 3 megfelelő jó megfelelő jó jó elégséges jó jo
4. Nokian WR D4 megfelelő megfelelő jó megfelelő jó elégséges jó jó
5. Goodyear UltraGrip 9 megfelelő megfelelő jó megfelelő jó megfelelő jó nagyonjó
6. Debica Frigo 2 megfelelő megfelelő megfelelő jó jó megfelelő jó jó
7. Esa+Tecar Super Grip 9 megfelelő jó jó megfelelő jó megfelelő jó jó
8. Sava Eskimo S3+ megfelelő megfelelő megfelelő jó jó megfelelő jó jó
9. Vredestein Snowtrac 5 megfelelő jó megfelelő jó jó elégséges jó jó
10. Pirelli Cinturato Winter megfelelő megfelelő jó jó jó megfelelő jó jó
11. Semperit Master-Grip 2 elégséges elégséges jó jó jó elégséges jó megfelelő
12. Nangkang Snow SV-3 elégtelen jó elégtelen elégtelen jó megfelelő megfelelő jó
nagyon jó kiváló jó megfelelő megfelelő elégséges elégséges elégtelen elégtelen

Mindössze két vizsgált gumiabroncs kapta meg a “jó” minősítést. Nyolc gumiabroncs bizonyult többé-kevésbé “kielégítőnek” a szakértők tesztjei alapján. Egy abroncs vizsgálata zárult megfelelő minősítéssel, majd végül a Nankang kapott egyedül gyengébb minősítést a tesztelt mennyiségből, sajnos a Nankang eredményei ezúttal is hibát mutattak.
A két “jó” minősítést kapott modell prémium termék. Nagyon kiegyensúlyozott, minden szempontból tökéletes eredményt mutattak a tesztsorozat alkalmából (Continental WinterContact TS 860 (2,1) és Dunlop Winter Response 2 (2,1)). Mindkét gumiabroncs eredményei megegyeznek a legfontosabb kritériumokban, a Dunlop üzemanyag-fogyasztása azonban egy kicsivel jobbnak bizonyult a Continentalnál.

Megjegyzés a hiányzó márkákról: A Michelin és a Hankook gumiabroncsok több okból sem vettek részt az idei tesztsorozaton. A Michelin esetében nem volt elérhető még a legújabb mintázat, hogy vizsgálni lehessen. A Hankook i * cept RS2 keveréke pedig megváltozott. A vizsgálatkor a módosított Hankook gumiabroncs nem volt még elérhető a kereskedelemben. Ezért a Hankook márkájú abroncsmodellt ki kellett hagyni az idei az évben.

 

205/55R16 H téli gumi teszt eredmények (ADAC, 2018)

A 205/55R16 szabványos méretei a “Golf osztályban” közel 15%-os részesedéssel rendelkeznek, ezért az ADAC gumiabroncs-tesztelői 16db 205/55R16 H modellt teszteltek a 2018/19 téli időszakra, 18 egyedi kritérium szerint. A H-s sebességindex lehetővé teszi a 210 km/h sebességet, a 91-es terhelési index pedig maximális terhelhetőségként a 615 kg-t, 2,5 bar-os nyomáson.
A tesztjármű természetesen egy Volkswagen Golf volt.

nagyon jó kiváló jó megfelelő megfelelő elégséges elégséges elégtelen elégtelen

Három vizsgált jelölt kapta meg a “jó” minősítést, majdnem teljesen ugyanazokkal az értékelésekkel. Mindhárom “jó” értékelést kapott modell prémium termék, rendkívül kiegyensúlyozott teljesítményt mutattak a tesztek során. A két első gumiabroncs (Continental és Goodyear) csak kis mértékben különböznek egymástól a fő szempontokban, és ezáltal ugyanolyan jó általános pontszámot mutatnak. A Dunlop gumiabroncsa egytizeddel maradt le a dobogó első két helyezettje mögött, nedves úton mutatott tulajdonságainak következtében.
Tizenegy többé-kevésbé hangsúlyos gyengeséggel rendelkező résztvevőt az ADAC-ítélete “kielégítőnek” találta. Semperit Speed-Grip 3-as modell megfelelő minősítéssel zárt és végül, de nem utolsó sorban a Laufenn IFIT LW31-es mintázata sem haladta meg a rossz minősítést.

Az elmúlt évek gumiabroncs-tesztjeivel ellentétben a Hankook márkájú abroncs nem vett részt a jelenlegi teszten. A Hankook i * cept RS2 keveréke megváltozott. A vizsgálatkor a módosított Hankook gumiabroncs nem volt még elérhető a kereskedelemben. Ezért a Hankook márkájú abroncsmodellt ki kellett hagyni ebben az évben.

 

 

Forrás: adac.de

Korábbi téli gumi tesztek:

ADAC TÉLI GUMI TESZT 2017

ADAC TÉLI GUMI TESZTEK EGY HELYEN (2011-2015)

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon

Önnek ajánljuk