Téli gumiabroncs teszt az Auto Motor Sport jóvoltából

Tóth Dorottya

Megérkezett a német Auto Motor Sport első téli gumiabroncs tesztje, amelyben 11 különböző mintázatot vizsgáltak a 215/55 R17 méretben. A vizsgált méretet elsősorban olyan kompakt SUV autókon használják, mint a VW T-Roc, amellyel a tesztsorozatot is végrehajtották.

A teszt kihívója a Continental TS 850 P gumiabroncs volt, ezen mintázattal állították szembe az újonnan bemutatott Bridgestone Blizzak LM005-öt, a továbbfejlesztett Goodyear UltraGrip Performance Plust és a nemrégiben bemutatott Nokian WR Snowproofot. A tesztben részt vettek még továbbá a Michelin Alpin 6, a Vredestein Wintrac Pro, a Pirelli Winter Sottozero 3, a Toyo Snowprox S954 és a Hankook i* cept evo2.

Téli gumiabroncs teszt az Auto Motor Sport jóvoltából

A teszteket igazán zord téli körülmények között, Finnország északi részén végezték el. A jócskán havas útviszonyok között az új Goodyear UltraGrip Performance Plus abszolút verhetetlennek bizonyult.

Egy hónappal később, németországi időjárási viszonyok mellett megismételték a tesztet, de ekkor már a nedves és száraz úton mutatott tulajdonságok vizsgálatán, valamint a féktávolságokon és az aquaplanning hatáson volt a hangsúly. Figyelmet szenteltek továbbá a zajszint vizsgálatára, valamint a kormányzásra és a sávváltásokra is. Összességében a Goodyear itt is hozta az első helyet, a Bridgestone pedig második helyen végzett.

Téli gumiabroncs teszt az Auto Motor Sport jóvoltából

Fontost említést tennünk a teszt kapcsán, hogy egy-egy vizsgálatot többször egymás után megismételtek, hogy a lehető legpontosabb és legreálisabb eredményeket kapják. Lényeges azt is kiemeljük, hogy az értékeléskor és az osztályozáskor figyelembe vették a teszt során használt műszerek eredményeit és a tapasztalt tesztvezetők szubjektív értékelését is.

Lássuk az eredményeket!

  1. A győztes Goodyear UtraGrip Performance Plus: Nagyon megbízható és könnyen irányítható havas és nedves úton egyaránt. Biztonságos fékút száraz úton. Kiegyensúlyozott interakció az ESP rendszer mellett. Negatív tulajdonsága: száraz úton kanyarodáskor nem nyújtott megfelelő tapadást.
  2. Bridgestone Blizzak LM005: Kimagaslóan pontos kormányzást tesz lehetővé havas és nedves úton egyaránt. Stabil úttartás. Rövid fékezési távolság, biztonságos érzet. Negatív tulajdonságok jelennek meg magas sebességnél történő kanyarodáskor és száraz aszfalton történő fékezéskor egyaránt.
  3. Continental TS 850 P: Nagyon stabil és mindenekelőtt kiegyensúlyozott dinamika jellemzi. Könnyen kezelhető és vannak még tartalékai nedves útviszonyoknál is. Biztonságos vezetési élmény. Negatív tulajdonságai: havas és száraz útfelületen tapasztalhatóak még hátrányok.
  4. Hankook i*cept evo2: Nagyon jó tapadás, kiegyensúlyozott vezetési dinamika és magas biztonságérzet havas és száraz utakon. Nagyon csendes abroncs. A fékezési távolság nem megfelelő száraz útfelületen. Negatív tulajdonságai: nedves aszfalton nem tökéletes menettartás. Magas gördülési ellenállás.
  5. Pirelli Winter Sottozero 3: Kiegyensúlyozott teljesítmény száraz útfelületen. Havas és nedves útfelületeken kielégítő tulajdonságok. Negatívumok: havas útfelületen hosszabb féktávolság. Nedves útfelületen nem megfelelő tapadás.
  6. Nokian WR Snowproof: Havas útfelületen biztonságos és könnyű kezelhetőség. Havas és száraz útfelületen rövid féktávolság. Biztonságos vezetési érzet száraz útfelületen. Negatívumok: nedves útfelületen hosszú féktávolság és viszonylag gyenge tapadás. Magas gördülési ellenállás.

A BHPgumi minden téli gumi szezon előtt igyekszik Vásárlói döntését objektív információkkal és releváns teszt eredményekkel is segíteni, hogy minél biztonságosabb körülmények között vehessék a téli útviszonyok akadályait.

További 2019-es téli tesztek: ADAC téli gumi tesztek

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon