SUV nyári gumiabroncsteszt 2022-AutoBild

Tóth Dorottya

A teszt során 10 nyári gumiabroncsot vizsgáltak SUV-khez. Melyik mintázat kínálja a legjobb tapadást az aszfalton kívül? Melyik nyári gumiabroncs a legjobb választás? A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb biztonsági tartalékot a drága prémium márkák kínálják. Vagy egy olcsó távol-keleti gumiabroncs is megteszi? Az idei nyári gumiabroncsteszthez a virágzó kompakt SUV-kategóriához tartozó abroncsokat küldték a tesztpályákra.

Az AutoBild tippje: a legdrágább abroncstípusok gyakran nem a legjobbak.

Az SUV nyári gumiabroncs teszt győztesei: Goodyear és Hankook!

A Goodyear (EfficientGrip 2 SUV) és a Hankook (Ventus S1 evo3 SUV) osztoznak az első helyen ebben a tesztben, és mindketten "példás" minősítést kaptak. Második helyezett nem lett, mivel az elsőt kétszer is kiosztották. A harmadik helyen a Falken Azenis FK510 SUV abroncs (tesztértékelés: "jó") végzett.

image 53

Így teszteltek:

Off-road: A terepvizsgálatokon a jelölteknek a legkülönfélébb felületeken kell bizonyítaniuk tudásukat. A vonóerő mérése gyorsulásként (fű/sár) vagy tehetetlenségi tömeg ellenében történik vonórúd és terhelésmérő cella segítségével (kavics/homok). A teszteket részben hátsókerék-hajtással vagy 4x4 üzemmódban végzik. Ez a számítás szempontjából nagyon eltérő értékekhez vezet. A laza vagy sáros talajon nehézkes a tesztelés. Minden egyes tesztfajtánál legalább két teljes futtatást kell végezni.

Nedves körülmények között: heves esőzések esetén a vízelvezető csatornák gyakran eltömődnek, és hirtelen nagy tócsák vagy kisebb patakok alakulnak ki. Gyors vezetéskor a gumiabroncs alatt víz-ék képződik, a jármű elveszíti az érintkezést az úttal, és rövid időre irányíthatatlanná válik. Az aquaplaning teszt során azt a sebességet mérik, amelyet a gumiabroncs elér, mielőtt felúszik a vízen. A kanyarodási aquaplaning tesztben a vízkiszorítás és a kanyarodási tapadás számít a nedves aszfalton. A vizes pályán végzett kezelhetőségi teszt és a körpályán végzett teszt során a legjobb nedves tapadásra és a maximális oldalirányú gyorsulásra helyezik a hangsúlyt. Az elért átlagsebességeket (kezelhetőség) és a köridőket (pálya) mérik. A nedves fékezési vizsgálat során a 100 km/h sebességről történő fékezési távolságokat határozzák meg.

Száraz körülmények között: A 100 km/h-ról történő féktávolságokat és a kezelhetőségi teszt során elért átlagos időket száraz úton is meg kell határozni. Mérik továbbá a zajszint alakulását (50 km/h-nál mért elhaladási zaj) és a gördülési ellenállást, amely nagyban befolyásolja az üzemanyag-fogyasztást.

 

Nyári gumiabroncsteszt 2022 SUV (235/55 R 18): Az összes eredmény áttekintése

image 54

image 55

 

  1. Goodyear Efficientgrip 2 SUV- példaértékű, nedves úton 2+, száraz úton 2+, offroad viszonyok között 2
  2. Hankook Ventus S1 evo3 SUV K127A- szintén első helyezett, példaértékű, nedves úton 2+, száraz úton 2+, offroad viszonyok között 2+
  3. Falken Azenis FK510 SUV- jó, nedves úton 1-, száraz úton 2+, offroad viszonyok között 2-
  4. Michelin Primacy 4: jó, nedves úton 1-, száraz úton 2+, offroad útviszonyok között 2-
  5. Nexen N fera Sport SUV: jó, nedves úton 2+, száraz úton 2, offroad útviszonyok között 2-
  6. Toyo Proxes Comfort: jó, nedves úton 2, száraz úton 2+, offroad viszonyok között 2-
  7. Maxxis Victra Sport 5: jó, nedves úton 2, száraz úton 2, offroad viszonyok között 2
  8. Pirelli Scorpion Verde: kielégítő, nedves úton 2-, száraz úton 2-, offroad útviszonyok között 2-
  9. General Tire Grabber GT Plus: kielégítő, nedves úton 2-, száraz úton 2-, offroad viszonyok között 2-
  10. Imperial EcoSport SUV: nem ajánlott, nedves úton 3-, száraz úton 2-, offroad útviszonyok között 2-

* Az EU gumiabroncsok címkézés követelményei szerinti besorolás a gördülési ellenállás/nedves tapadás/előzési zaj tekintetében.

**A tesztfejezetek részeinek osztályzatai terepen, nedves, száraz úton (1 = "nagyon jó" - 6 = "elégtelen"). A biztonsággal kapcsolatos szakterületeken a 2-es és az egyéni (itt nem látható) 3-as és annál magasabb osztályzatok már nem teszik lehetővé a "példás" minősítést. A biztonság szempontjából releváns szakterületeken a 3-tól kapott egyéni osztályzatok leértékeléshez vezetnek.

image 56

Forrás:

autobild.de

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon

Önnek ajánljuk