Rekkenő hőség és a téli gumi, avagy ki jár télikabátba strandolni?

Tóth Dorottya

Rekkenő hőség és a téli gumi: 1:0

Az M3-ason 4 km hosszú dugóban szakmai ártalomnál fogva a mellettem csordogáló autók abroncsait figyeltem. Rekkenő, 37.5 fokos hőség volt, ami öltözékben lenge ruhát, autógumiban meg mindenképp nyárit determinált volna, a tapasztalataim azonban megdöbbentőek voltak: rekkenő hőség és a téli gumi: 1:0 Meglepően tapasztaltam tehát, hogy milyen sokan hagyják fenn a téli gumikat még 30 fokos melegben is.

    Cuprinsul:

  1. Rekkenő hőség és a téli gumi: 1:0

Van aki lustaságból, van aki anyagi megfontolásból, és vannak akik csupán érdektelenségből nem foglalkoznak az évszaknak megfelelő abroncsok felszereltetésével. Valamint van, aki csupán azért maradt a téli papucsokon, mert a következő téli szezont már nem tudja végigfutni a megmaradt csatornamélységgel, és amúgy nyári gumit is kellene vennie, mert az is elkopott, ezért inkább nyáron teljesen lekoptatja a meglévő télit, ami helyett új télit vesz a következő téli szezon elején, és így eltolja a nyárigumi vásárlását egy évvel. Ezt még meg is lehet érteni, bár ez az elmélet sem tartozik a hosszútávon kifizetődő kategóriába. Mindazonáltal bizonyára nem indulnának el strandolni sítalpakon. A téli abroncs használata a jogszabály szerint még nem kötelező és persze ugyanez vonatkozik a nyári gumiabroncsokra is, tehát nem lehet kötelezni az autósokat a nyári gumiabroncs visszaszerelésre sem a tél elmúltával.

winterTyreWet

A Bridgestone fájdalmasan igaz tesztje, elveszi a kedved a téli abroncsok nyári használatától.

A téli abroncsok keveréke jóval puhább, szerkezete lágyabb, ezáltal a nyári melegben felpuhul és otthagyjuk az aszfalton. Egy-egy nyári szezonban 2-3 mm-t is kophat a téli gumink felülete és ha a profilmélység 4 mm alá esik használhatatlanná válik az abroncs. Nem is beszélve a megnövekedett üzemanyag fogyasztásról.  Rosszabb a fékút (féktávolság), alul-kormányzottá tesszük vele az autónkat.

Persze megértem én, hogy úgy gondoljuk olcsóbb, ha csak egy szettet használunk. Nem kell költeni gumisra, nem kell nyári gumikat venni. De számoljuk csak ki. Ha nyáron használjuk a télit akkor 2-3 éven belül dobhatjuk ki.  Holott az abroncsok átlagos élettartama akár még 7-8 év is lehet megfelelő körülmények között üzemeltetve. Nem érdemes tehát téli gumiabroncson futni a nyári időszakban, mivel nemcsak zajosabb, nemcsak hamarabb fogjuk elkoptatni, de ráadásul még felesleges többletfogyasztást jelent, ami csak kidobott pénz.

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon