Hasznos tanácsok az autógumikkal kapcsolatban

Tóth Dorottya

Hasznos tanácsok az autógumikkal kapcsolatban/1

Hogyan használjuk hosszútávon, biztonságosan autógumijainkat? Mit tehetünk a mindennapok során ezért? Rendszeresen ellenőrizzük a gumiabroncsokat, hogy van e rajta sérülés vagy bármiféle rendellenesség, mint például vágás, repedés vagy dudor. Hasznos tanácsaink elősegítik a gumiabroncsok megfelelő, hosszútávú használatát.Vizsgáljuk meg a gumiabroncsok állapotát és kéthetente ellenőrizzük a gumik nyomását beleértve a pótkereket is. 

    Cuprinsul:

  1. Hasznos tanácsok az autógumikkal kapcsolatban/1

Ha valamilyen akadályon kell áthajtani, akkor lassan közelítsük meg és mennyire lehet az akadályra merőleges állapotban hajtsunk rá. Rendszeresen ellenőrizzük a gumiabroncsokat, hogy van e rajta sérülés vagy bármiféle rendellenesség, mint például vágás, repedés vagy dudor.

Hasznos tanácsok az autógumikkal kapcsolatban/2

Ne terhelje túl a gumiabroncsokat. A gumik túlterhelését legyen az sebesség vagy súly, kerülni kell. Az ilyen jellegű túlterhelések hasonló problémákat eredményeznek mint az alacsony légnyomás és ezek a károsodások legtöbbször javíthatatlan visszafordíthatatlan sérülések. Kerülje az autó tömegtúlterhelését. Ha mégis elkerülhetetlen a túlterhelés vagy a kiemelkedően nagy sebesség, akkor a légnyomást ennek megfelelően és a gyártók ajánlásai szerint kell beállítani.

IMG_4725

Hasznos tanácsok az autógumikkal kapcsolatban/3

Rendszeresen ellenőriztessük szakszervizben a gumiabroncsok állapotát. Időközönként centríroztassuk ki a kerekeket legfőképpen téli nyári cserék esetén, azaz évente legalább egyszer. Ez azért fontos, mert ezzel megszüntethetjük az autó vibrációját. Ez nem csak kényelem szempontjából fontos, hanem csökkenti az autógumi idő előtti elhasználódását, kopását és csökkenti a lengéscsillapítók tönkremenetelének esélyét. Másik fontos szempont, amiért ki kell centríroztatni a kerekeket az Ön és az utasai biztonsága és a forgalom többi résztvevőjének a biztonsága.

Hasznos tanácsok az autógumikkal kapcsolatban/4

Az a legbiztonságosabb, ha mind a négy gumi ugyanattól a gyártótól származik, ugyanaz a mintázata és ugyanolyan kopottsági szinttel rendelkezik. Fontos, hogy téli gumi csere esetében mind a négy kerékre téli gumi kerüljön. Nem elég, sőt igen veszélyes, ha csak az első vagy csak a hátsó tengelyre szereltetünk téli gumit, mert megnő az autó oldal kicsúszásának a veszélye, az úton keresztben állásának esélye.

Hasznos tanácsok az autógumikkal kapcsolatban/5

Figyeljünk a gumik évjáratára is. Ha azt észleljük, hogy a gumik 10 évnél régebbi akkor célszerű lecserélni, mert tíz év után a gumiabroncsunk elöregedik. Figyeljünk a profilmélységre is. Személyautónál törvény szerint 1,6 mm a minimálisan megengedett profilmélység, de ez már nem biztonságos. Téli gumi esetén 4 mm alatt érdemes lecserélni. Kisteherautóknál 3 mm a törvényben megengedett minimális profilmélység.

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon