Drága vagy olcsó gumiabroncs?

Tóth Dorottya

Drága vagy olcsó gumiabroncs?

Gondolom már Önök is sokszor feltették maguknak a kérdést mi a különbség egy olcsó és egy drága gumiabroncs között?!

    Cuprinsul:

  1. Drága vagy olcsó gumiabroncs?

Mi lehet a különbség egy 15 ezer forintos és egy 25 ezer forintos abroncs között ugyanabban a méretben? Mit tenne, ha megtudná, hogy Ön és utasai biztonsága az abroncs néhány jellemzőin múlik, és bizony nagy eltérés mutatkozik egyik másik gumi között.

Talán nem is gondolnánk, de az áron kívül más különbség is van egy prémium és egy budget kategória között. Amikor egy új de no name abroncsot vásárol és összehasonlítja egy Continental, Michelin, Pirelli abronccsal, első látásra azt mondaná, hogy nincs semmi különbség. Feltevődik a kérdés, miért fizessen több pénzt olyan abroncsokért, amelyek látszólag egyformák? Sokan választják az olcsóbb megoldást és budget kategóriájú abroncsot szerelnek a kocsira. Aki nem szeretne használt gumit venni, de a drága kategóriát sem engedheti meg magának tökéletes megoldásnak találja az olcsó névtelen abroncsokat.

1. A kopás. Az ismert brand-ek, amelyek hosszú történeti múltra tekintenek vissza a gumigyártást illetően nagyjából ugyanazt a minőséget és gyártási szabályokat használják. Egy kiváló minőségű alapanyagról van szó egy optimális természetes és mesterséges gumi keveréke, melynek időben nagyon lassú a kopása. Egy olcsó abroncsnak azért alacsony az ára, mert rosszabb minőségű alapanyagokból készül, sokkal gyorsabban elhasználódnak és érzékenyebb lesz a hőmérséklet változásra. Az, hogy az anyag nem a legjobb minőség hozzájárulhat, ahhoz, hogy a futófelületből gumidarabok váljanak le. Nyilvánvaló, amikor a gumik elhasználódnak és a ragasztás felülete sérül a magas hőmérsékletváltozás hatására.

2. Tapadás az aszfalton. A drága abroncsoknak az egyik előnye: hosszabb ideig tartanak, ugyanakkor jobban a tapadnak, mint az olcsó kategória termékei. Minden az alapanyagon múlik: a drágák tartósak és jó a tapadásuk, míg az olcsók gyorsabban elkopnak és merevebbek. Ezt saját maga is tesztelheti, abban a pillanatban, amikor hirtelen megáll, az olcsó abroncsokkal a kerekek leblokkolnak és kicsit csúszni fognak. A minőségi gumik, a futófelület kialakítás és az anyag-összetételük miatt, a tapadás sokkal jobb lesz. Sajnos ez baleseteknél tapasztalható a legjobban, amikor a jobb tapadás vagy fékezés különbséget mutatott volna.

3. Menet közbeni zaj. Egy abroncs más okból is lehet olcsó: nem fordítottak túl sok időt a tanulmányozásra és mintázat tervezésére, ami miatt hatékony és kevésbé zajos lehet. Általában az olcsóbb abroncsok mintázatkialakítása egy lopott ötlet a neves gyártóktól és nem „házon belül” lett megtervezve. Mivel nem rendelkeznek eredeti anyagokkal a végén egészen más gumikat gyártanak. Ebből következik, hogy a gumiabroncsnak magasabb zajszinttel kerülnek piacra. A zaj abból is következhet, hogy az olcsó abroncs túl merev egy jó minőségűhöz képest, és az utakon található különböző szemetek, kövek, szögek stb. több ideig maradnak beragadva a profil barázdái közé, így még nagyobb zajt keltve.

4. Az autó megtartása az úton. Mint ahogy már fentebb említettem egy gyengébb minőségű abroncs merevebb és kevésbé tartósabb anyagból készül. Ugyanez a történet a gumiabroncs oldalfalával, amelyek felelősek az autó úton tartásáért. Egy jó minőségű gumi jobban elnyeli az út egyenetlenségeit, a rugalmasabb oldalfala miatt, de ez nem minden esetben igaz, mert pl. a /45 oldalfal magasság alatt ez a különbség nem érzékelhető, általában ezeknél a méreteknél az út egyenetlenségeket a futómű fogja felfogni. Következtetés: amikor olcsó abroncsot vesz, akkor néhány hiányosságot is vehet. De a legfontosabb az, hogy rosszabb tapadást kínál, mint a jó minőségűek. A minőségi gumiabroncsoknak egyetlen egy hátrányuk van, a magas ár. A mi tanácsunk az, hogy saját biztonsága érdekében vegyen egy szett jó minőségű abroncsot, biztonságosabbá téve az utazást, és nem utolsó szempont sokkal több ideig tartanak, mint az olcsó kategória. Idővel meg fogja tapasztalni, hogy jó üzletet kötött.

letöltés

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon

Önnek ajánljuk