Mini Cooper S-ből versenyszimulátor

Tóth Dorottya

Mini Cooper S-ből versenyszimulátor

 

Ha lenne egy 2005-ös MINI Cooper S autója, mit csinálna vele? Azzal járna mindenhova? Inkább csak városban használná? Vagy esetleg átalakítaná egy versenyszimulátorrá? 
 
Nekünk sem a legutóbbi jutott eszünkbe először. Brent Cheney, az amerikai Utah-ból, viszont mindig is egy ilyet szeretett volna építeni, méghozzá a pincéjébe. Vett is ezer dollárért egy motorhibás MINI Coopert-t, hogy elkezdhesse beteljesíteni nagy álmát. Tudta jól, hogy nem kevés munkával fog járni a projekt, első műveletként Brentnek darabokra kellett vágnia a járművet, hogy le tudja szállítani az alagsorba. Ezután gondosan újra összeszerelte a darabokat és beépített egy videójáték hardware-t. Brent, ha már belevágott, meg is adta a módját, hangsúlyt fektetve a részletekre. A szélvédő helyét átvette egy kifejezetten videójátékra tervezett Samsung monitor, a motor helyét pedig egy másik erőgép, egy Intel i9-es PC. A teljes hatáshoz - természetesen - járt még hat térhatású Harman Kardon hangszóró és a hozzá tartozó mélynyomó, valamint a hangulatvilágítás.
 
Így se mindennapi a történet, Brent szavaival viszont közelebb kerülhetünk kicsit ahhoz, hogyan látja ő ezt merész projektet.
 
Hogyan jött az ötlet?
 
Brent: Kicsit olyan “Na várjál csak!” pillanat volt, mikor először felmerült az ötlet. Épp felvázoltam az alaptervet egy barátomnak, amire ő azt mondta, hogy az lehetetlen. Az emberek nem mernek nagyot álmodni, én viszont igen. Találkoztam már hasonló ötletekkel, de hogy egy egész autót erre a célra átalakítsanak, még nem. Tudtam, hogy csak rajtam múlik, hogy megmutassam a világnak!”
 
 
El tudná mesélni az építési folyamatot?
 
Brent: “Költségvetés és a méretek szempontjából szigorúan kellett hozzáállnom. Fontos volt, hogy az autó paraméterei megfelelőek legyenek, hogy be tudjam illeszteni az alagsoromba. Eredetileg egy BMW M3 E36-osra gondoltam, de gyakorlatilag az ölembe hullott ez a MINI Cooper, és kiderült, hogy szinte tökéletesen belepasszol a tervembe. Miután megszereztem az autót, teljesen kibeleztem, megtisztítottam és akkora darabokra vágtam, hogy képes legyek levinni a pincémbe. Muszáj voltam úgy vágni, hogy a darabok átférjenek az ajtókon és a lépcsők szűk fordulóin. Miután ezzel meg voltam, összeszereltem az autót és behelyeztem az elektronikát.”
 
Mennyi ideig tartott a projekt és mennyibe került?
 
Brent: “A teljes idő nagyjából hat hét volt, de órára lebontva körülbelül 40 munkaórám lehetett benne a periódus alatt. A teljes költséget hozzávetőleg 6500 dollárra becsülném”
 
Melyik játékot szereted a legjobb játszani a “szentélyedben”?
 
Brent: “Elsősorban az versenyzős játékokkal, az iRacing-gel és a Dirt Rally 2.0-val játszom. Vezetek is egy YouTube-csatornát, ahol megtekinthetőek a heti versenyeim.”
 
 
Köszönjük Brent-nek, hogy megosztotta velünk nem mindennapi történetét, szép példa arra, hogy néha igenis érdemes nagyobbat álmodni.
 

Tóth Dorottya

Tóth Dorottya média üzletág vezető vagyok a BHPguminál. A BHP szakértői rovat, a Dr. Gumisarok válaszol megálmodója és a Magazin oldal tartalmainak szerzője. “‘Gumiabroncs témában hitelesen”, illetve “Minden amit az autózásról tudni kell, vagy tudni érdemes”  mottókkal hozok létre nemcsak hasznos, de érdekes tartalmakat is.  Célom a közérdekű információk, hatályos jogszabályok és különlegességek vidám, izgalmas köntösbe csomagolása Olvasóink és Ügyfeleink tájékoztatása, valamint szórakoztatása érdekében.