Steampunk őrület a BMW-nél! - Avagy, mit keres egy boros rekesz egy motorban?

Tóth Dorottya

Steampunk őrület a BMW-nél!  - Avagy, mit keres egy boros rekesz egy motorban?

 

Nem is kell jártasnak lenni a steampunk műfajban ahhoz, hogy lenyűgözze az embert. Viszont ha rajongó esetleg, akkor mindenképp vessen egy pillantást Dirk Oehlerking (Kingston Customs) remekművére!


Ezt a csodabogarat Good Ghost-nak, vagy a Jó Szellemnek hívják, és része Oehlerking Phantom sorozatának, amely magába foglalja még a White és Black Phantom-ot is. A másik kettőtől eltérően a Good Ghost azonban korszerűsített megjelenésű, az egész teste be van fedve.


A teljes hosszúságú alumínium burkolat alatt egy régi stílusú BMW ikerhengeres motor található, és az eredeti R100 RS házban nem történt változás. Nem mellesleg, a mindössze 21 kb súlyú burkolat, a váltólapát és a fékpedál mind kézzel készültek.

Szemből nézve egyetlen fényszórót láthatunk, ami alatt helyezkedik a BMW ikonkus hűtőrácsa, amely van olyan magasan, mint a társaság egyes modern autóinak. Ott van még a bőrülés is, ami egészen a fogantyúkig terjed és tartalmazza a beépített mérő kijelzőket. Ami nagyon menővé teszi a Good Ghost-ot, hogy a borítás nem csak külcsín, rengeteg tárhelyet tartalmaz. Az ülést felemelve láthatunk egy bor és borospohár tartó rekeszt. Ezen kívül mindkét hátsó keréknél egy lehajtható “szárny” helyezkedik el, az egyik oldalon szerszámkészlettel, a másikon evőeszköz készlettel. Hosszabb kirándulásokra abszolút megfelelő.


“A munkám legérdekesebb és legizgalmasabb része a tervezés volt. Művészeti különlegesség volt megtervezni egy olyan elegáns motort, ami lezárja a - Phantom - trilógiát.” - mondta Oehlerking. “Elkezdtem a huzalkerettel és szalaggal ellátott burkolatot készíteni, amelyet azután kartonnal és pasztával borítottam, így kialakítottam a koncepció stílusát. De nem csak üldögélni akartam a váz mögött, menni is akartam vele. El is rejtettem egy eredeti BMW R100RS motort a burkolat alatt, a keret és a technológia is eredeti volt, mindössze csak egy Monolever alkatrészt használtam fel hozzá. A White és a Black Phantom-hoz hasonlóan a porlasztót a Kingston Hang Made védőburkolat mögé helyeztem.”


A motorkerékpárba kerülő alkatrészek listája: Metzeler ME gumiabroncsok, Fehling kormánykar, univerzális fényszórók, régi stílusú hátsó lámpa, Kingston műszerek, egyedi bőr ülés, BMW futópadok, YSS lengéscsillapító és K&N légszűrő.


Ami a teljesítményt illeti, a motor kapacitása 971 cc, lóerőben pedig 73. Ezen felül a motor súlya 179 kg, miközben 272 cm hosszú és 112 cm magas. A Good Ghost “megbízója” a dallasi Haas Moto Museum, ahol kiállításra kerül. Teremtője azonban azt reméli, hogy egy napon képes lesz kipróbálni a Goodwood Festival of Speed-en.

Tóth Dorottya

Tóth Dorottya média üzletág vezető vagyok a BHPguminál. A BHP szakértői rovat, a Dr. Gumisarok válaszol megálmodója és a Magazin oldal tartalmainak szerzője. “‘Gumiabroncs témában hitelesen”, illetve “Minden amit az autózásról tudni kell, vagy tudni érdemes”  mottókkal hozok létre nemcsak hasznos, de érdekes tartalmakat is.  Célom a közérdekű információk, hatályos jogszabályok és különlegességek vidám, izgalmas köntösbe csomagolása Olvasóink és Ügyfeleink tájékoztatása, valamint szórakoztatása érdekében.