Téli gumiabroncs választásának szempontjai

Tóth Dorottya

Hogyan válasszunk téli gumiabroncsot?

Hamarosan eljön a téli gumiabroncs cseréjének ideje, a hőmérséklet lassan tartósan 7fok alá fog esni, így a kérdésen, hogy milyen téli abroncsot válasszunk érdemes elkezdeni gondolkozni!

  Tartalomjegyzék:

 1. Hogyan válasszunk téli gumiabroncsot?

 

A megfelelő gumiabroncs kiválasztása relatív, hiszen ami megfelel az egyik autósnak, az nem biztos, hogy jó lesz a másiknak is. Eltérő a felhasználás, az autó és a fogyasztói igények is. A gumiabroncs-piac kínálata, ahogy a BHPgumié is, nagyon széles skálán mozog, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

Cikkünkkel ebben a döntésben kívánunk segíteni Olvasóinknak, hogy milyen szempontokat vegyenek figyelembe, mielőtt vásárlásra szánnák magukat. Tanácsainkat a tavalyi eladási statisztikák bemutatásával is kiegészítjük, hogy Ügyfeleink még átfogóbb képet kapjanak a kérdésről a választás előtt.

ÖAMTC-Winterreifentest 2012; Foto: ÖAMTC / zur honorarfreien Verwendung

A következő szempontok figyelembe vétele fokozottan ajánlott

  • A téli guminak nem csak hóban kell tudnia jól teljesíteni, sőt! A magyarországi klíma jóvoltából az esős, ónos esős, jeges télre sokkal nagyobb az esély, mint arra, hogy decembertől februárig hóban gázoljunk. Sokan tévesen döntenek úgy, hogy a havas időt várva keskenyebb abroncsokat szerelnek fel télre. Egy átlagos télen körülbelül két hét azoknak a napoknak a száma, amikor valóban nagy hóban kell közlekedni, nem érdemes csak ezért keskenyebb abroncsokat venni. A hazai időjárási viszonyoknál sokkal jobban számít, hogy vizes aszfalton hogyan teljesít az abroncs. Az ADAC téligumi-tesztjeinél a végső eredménybe a vizes úton nyújtott teljesítmény számít bele a legnagyobb mértékben, háromszor annyira, mint a jégen nyújtott teljesítmény. Persze a legjobb olyan gumit választani, amelyik minden körülmények között jól teljesít.
  • Milyen körülmények között használjuk autónkat? Ha rövid távokon, óvatosabb tempóban és főként a városban furikázunk, akkor nincs feltétlenül szükségünk prémium kategóriás téli gumiabroncs vásárlására. Ellenkező esetben, ha nagyobb tempóval, hosszabb távon, például autópályán közlekedünk, akkor érdemes befektetnünk egy magasabb minőségű téli gumiabroncsba.
  • Milyen tulajdonságokkal rendelkezik az autónk? Nagyon lényeges szempont az autónk teljesítménye, azzal összhangban lévő abroncsot kell válasszunk! Ahogy azt a régi magyar közmondás is tartja, suba subához, guba gubához, azaz ha prémiumautót vezetünk, ne elégedjünk meg egy gazdaságos középkategóriás abronccsal. A guminak el kell bírnia a nagyobb teljesítményből adódó többletterhelést.

   85975_713808_1000x700

További lényeges választási szempontok a téli gumiknál

  • Fogalmazzuk meg pontosan saját elvárásainkat! Valamint, ha szükséges, kérjük szakember segítségét! A legfontosabb tényező sokak számára az ár. Ez szerintünk is nagyon mérvadó, ugyanakkor spórolás okán nem szabad a következő hibákba essünk:
  • olcsó kínai gumiabroncs vásárlása gyenge teszteredményekkel https://bhpgumi.hu/magazin/gumiabroncs-temaban-hitelesen/2653-kinai-gumik-vs-nagy-abroncsgyartok.html
  • négy évszakos gumiabroncs választása úgy, hogy országúti viszonyok mellett autózunk- Sokan kérik a véleményünket négy évszakos abroncsokkal kapcsolatban, hogy jó-e mindenre, vagy éppen semmire, illetve kinek érdemes használni? Erre mi egyöntetűen azt szoktuk felelni, hogy ezen a klímán nem megfelelő választás, bár az elnevezés azt sugallja, de tegyük a szívünkre a kezünket, van olyan cipőnk, ami +35fokban és -20-ban is biztonságos és kényelmes viselet? Persze, hogy nincs! Az angliai időjárás megfelelő lehet az ilyen abroncsok használatára, na meg esetleg, ha csak belvárosi, rövid távú közlekedésre használjuk az autónkat.
  • használt téli gumi választása: ez a meghozható döntések legveszélyesebbike. Nem tudunk ugyanis semmi kézzelfoghatót a gumiabroncsról. Ki és milyen viszonyok mellett használta, tárolta, stb? Ennél sokkal kézenfekvőbb megoldás egy megbízható középkategóriás abroncs választása. A választék nagyon széles, és számos jó értékeléssel rendelkező abroncs garnitúra elérhető már 55-60.000Ft-tól, mely ára pillanatokon belül megtérül majd a használat során.
  • Nem feltétlenül kell pontosan az autón megjelölt gumiméretet választani, helyette egy váltóméretet is kereshetünk. Egy jó váltással komoly összegeket spórolhatunk, miközben nem lesz rosszabb az autó tapadása. Például egy 185/55 R15-ös gumiabroncsot jellemzően 25 ezer forint feletti áron lehet választani, ha átváltunk a minimálisan kisebb átmérőjű 195/50 R15-ös kerekekre, akkor már 18-20 ezer forintért is kapunk abroncsot, vagyis kerekenként 4-6 ezer forintot is spórolhatunk. Természetesen döntésünket tájékozódásnak kell megelőznie, hogy a jármű gyártója engedélyezi-e a kívánt méretet a gépjárműre, máskülönben nem szabad feltenni. Viszont mindenképp érdemes egy kört fussunk a témában, hiszen a megtakarítás lehetősége jelentős.
Végül, de nem utolsó sorban fontos megjegyezni, hogy
 • Télen érdemesebb acélfelnit választani! Az alufelninek ugyanis nem tesz jót a só maró hatása. Ilyenkor ajánlatosabb eggyel kisebb átmérőjű acélfelnire felszereltetni egy olyan téli gumit, amely az eredeti méretnek a váltómérete (például 205/55 R16-os helyett 195/65 R15-öst). Ilyenkor a kisebb méretű gumin spórolunk, így a felni ára nem jelent akkora többletkiadást. Ugyanakkor fontos megjegyezzük, hogy a 2014. november 1-től gyártott személygépkocsik kötelező tartozéka a TPMS-szenzor (abroncsnyomás-ellenőrző rendszer). A BHPgumi szakértői csapata azonban mindenkinek fokozottan ajánlja a szenzor beszerzését, akár utólagosan is, hiszen e műszer folyamatosan monitorozza a jármű kerekeiben lévő légnyomást. Ezáltal hasznossága a téli szezon ideje alatt is kardinális.
 • Mindkét tengelyen egyforma abroncsot használjunk! Ha csak a főtengelyen használunk téli abroncsot, a másikon pedig nyárit, az veszélyesebb vállalkozás annál, mintha 10 cm-es hóban csak nyári gumival autóznánk! A féktávolság, a tapadás és az abroncsok összetétele teljesen különböző, így az autónk könnyedén irányíthatatlanná válhat. A téli gumi ugyanis nemcsak a lamellák miatt biztosít jobb tapadást, hanem mert az anyaga is lágyabb, mint a nyári abroncsé.

85299_707421_1000x700

A választás megkönnyítése érdekében a Nokian készített egy táblázatot, amelyben összeszedték, hogyan teljesítenek téli útviszonyok között a téli-, négy évszakos-, és nyári gumiabroncsok. Az eredmények nem meglepőek:

Nokian-Tyrses_comparison-of-different-2015

Tavalyi (2016-os) keresleti/fogyasztói statisztikák

Prémium kategória eladási mutatói népszerűségi sorrendben 2015 decembertől 2016 februárig:

 1. Continental
 2. Hankook
 3. Pirelli
 4. Toyo
 5. Goodyear
 6. Dunlop
 7. Michelin

Középkategória eladási mutatói népszerűségi sorrendben 2015 decembertől 2016 februárig:

 1. Kumho
 2. Barum
 3. Nexen
 4. Nokian
 5. Kormoran
 6. Falken
 7. Firestone

Budget kategória eladási mutatói népszerűségi sorrendben 2015 decembertől 2016 februárig:

 1. Rotalla
 2. Infinity
 3. Nankang
 4. Debica
 5. Sailun
 6. Starfire
 7. Saetta

A 3 kategória első helyén álló abroncs egyébként kategóriája győztesének is tekinthető a nedves úton nyújtott tapadási minősítésével. Sorrendre való tekintet nélkül, a kapott értékelések és vásárlói visszajelzések alapján mi a következő gyártók abroncsait ajánljuk felelősséggel: Hankook, Continental, Goodyear, Pirelli, Michelin, Toyo, Kumho, Nokian, Nexen, Barum, Rotalla.

Budget kategória választásakor a legfontosabb szempont, hogy a nedves úton nyújtott tapadásra kapott értékelés legalább C-s legyen, illetőleg a fékút is ehhez hasonló.

A vásárlás és választás előtt ajánlatos az idei ADAC teszteredményeit is átnézni majd tájékozódás jelleggel.

Mindazonáltal teszteredmények, jótanácsok és statisztikák ide vagy oda, a legfontosabb, hogy az autóvezető mindig tisztában legyen azzal, mire képes a gépjárműje télben, hóban és sárban az épp fentlévő gumiabroncsokkal. Vásároljunk és vezessünk felelősséggel, próbáljuk ki új abroncsainkat biztonságos környezetben, üres területen, hogy időben rájöjjünk hol vannak autónk, abroncsunk és vezetési képességünk határai. Végül, de nem utolsó sorban pedig, ha mindehhez nem rendelkezünk elegendő tudással, ne féljünk segítséget kérni a szakemberektől!

A BHPgumi csapata is készséggel áll rendelkezésükre! (+36 1 / 490 01 18 H-P: 8-17)

Innen pedig már elérhető a téli szezon abroncskínálata.

Egyéb hasznos információkért a téli vezetéssel és az autója téli felkészítésével kapcsolatban látogasson el ide.

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon

Önnek ajánljuk