Több mint 50 százalékban fenntartható anyagok a gumiabroncsokban: a Michelin megcsinálta!

Tóth Dorottya

A Michelin meggyőződése, hogy a jövő technológiáinak felgyorsítása a motorsportnak lesz köszönhető. A prémium abroncsgyártó a Le Mans-i 24 órás verseny előnyeit nemcsak arra használta, hogy bemutassa új, 53%-ban bio- és újrahasznosított anyagokból álló gumiabroncsát, hanem arra is, hogy a verseny kereteiben le is lehessen tesztelni azt. És ez még csak a kezdet!

 michelin pneu 53

"A motorsport nagyszerű fenntartható technológiáink fejlesztéséhez, amely hatással lehet a jövő összes gumiabroncsára. A Le Mans-i 24 órás verseny valószínűleg az egyik legnagyobb laboratórium, ahol új megoldásainkat szélsőséges körülmények között tesztelhetjük, és felgyorsíthatjuk a fejlesztésüket. A motorsporton keresztül nagyon szoros kapcsolatokat alakítunk ki konstruktőr partnereinkkel, ami lehetővé teszi számunkra, hogy együtt dolgozzunk velük azon, hogy mi működhet jól és mi kevésbé jól, és hogy olyan megoldásokat kínáljunk, amelyekre holnap szükség lesz." Nyilatkozta Florent Menegaux, a Michelin csoport vezérigazgatója.

 

Fenntartható anyagokat integráló gumiabroncsok, amelyek megfelelnek a versenypályán meghatározott követelményeknek

A H24 GreenGT hidrogénversenyautóra szerelt, 53%-ban fenntartható anyagokat tartalmazó Michelin gumiabroncs először lépett pályára a La Sarthe-i huszonnégyes versenyen kívül, egy Road To Le Mans (Michelin Le Mans Cup) próbaedzés keretében.

mission h24 2022

 

"Egy hivatalos verseny keretein belül egy több mint 50%-ban bio-forrásból származó és újrahasznosított anyagokat tartalmazó gumiabronccsal vezetni világújdonságnak számít. A hidrogén prototípus több kört tett meg ezeken a gumikon versenykörülmények között, a nagyon igényes Le Mans-i nagykörpályán. A Team H24 Racinghez és pilótájához, Stéphane Richelmi-hez hasonlóan mi is elégedettek vagyunk a teljesítményünkkel."- mondta Matthieu Bonardel, a Michelin Motorsport igazgatója. Ez az eredmény bizonyítja, hogy a csoport képes tartani magát a saját maga által meghatározott ütemtervhez, amelynek célja, hogy 2050-re 100%-ban fenntartható anyagokat használjon az összes gumiabroncsához, 2030-ra pedig legalább 40%-ban fenntartható anyagokat használjon a gyártáshoz; és mindezt úgy, hogy közben fenntartja a nagyon magas teljesítményszintet, anélkül, hogy a gumiabroncsok az életciklusuk során rontanák a környezetre gyakorolt hatásukat. 

"Hinnünk kell ebben a célban?  Igen! Úton vagyunk, és megdöbbentő, hogy milyen gyorsan haladunk előre."- nyilatkozta Florent Menegaux, aki részt vett a Le Mans-i 24 órás versenyen.

https://www.youtube.com/watch?v=U6FgoOYpfr4&t=9s&ab_channel=MichelinMotorsport

 

A történet azonban itt még korántsem ér véget! Az új, teljesen elektromos Porsche 718 Cayman GT4 ePerformance a 2022-es goodwoodi gyorsulási fesztivál alkalmával olyan Michelin gumiabroncsokon mutatja be a benne rejlő lehetőségeket, amelyek szintén 53%-ban fenntartható anyagokat tartalmaznak. A Michelin számára ez azt jelenti, hogy felgyorsítja ezen új fenntartható technológiák fejlesztését és átadását a jövőbeli elektromos járművek számára is. Ez egy olyan piac, amelyet a csoport a "valódi növekedési lehetőségnek és az energetikai átmenet gyorsítójának" tekint, és amely lehetővé teszi számukra, hogy kifejtsék teljes szakértelmüket és innovációs potenciáljukat az elektromos mobilitás területén.

porsche goodwood 2022

 

HIDROGÉN, MINT A MÁSIK FENNTARTHATÓ MEGOLDÁS

Miután tavaly májusban részt vett az első nemzetközi autóversenyen az olaszországi Imola pályán, a MissionH24 program elektromos-hidrogén hajtású prototípusa részt vett a Le Mans-i 24 órás verseny nyitóeseményén, a Road to Le Mans-i versenyen is. 43 kört tett meg a nagy Le Mans-i pályán, azaz több mint 585 km-t tett meg versenytempóban! És a hab a tortán? A H24 képes volt 290 km/h feletti (egészen pontosan 290,8 km/h) csúcssebességet elérni. Ez a jelentés több mint biztató a jövőre nézve, amit Pierre-Lou Fleury, a H24 Racing csapatvezetője gyorsan meg is erősített: "Ez a szám azt mutatja, hogy az elektromos-hidrogén meghajtás versenyképessé vált. Kivételes partnereink vannak, akik mindannyian vezető szerepet töltenek be a saját területükön. Ugyanilyen kiválósággal tartozunk nekik. A Michelin erőfeszítései és különösen az egyre inkább "fenntartható" gumiabroncsaik figyelemre méltóak. Jövőre az a célunk, hogy a teljes versenyen részt vegyünk, és megfeleljünk a kollektív kiválóság kihívásának."

Meggyőződve arról, hogy a hidrogénes mobilitás kulcsszerepet fog játszani az elektromos autók tömeges fejlesztésében, mivel kiegészíti az elektromos akkumulátort, a Michelin referenciapartnerévé vált a Mission H24 projektnek, amelynek célja, hogy előrelépést érjen el a "zéró emissziós" mobilitásban.

 

A MICHELIN KÖZEL 20 ÉVE ELKÖTELEZETT A HIDROGÉN MELLETT

" A vállalat egyedülálló anyagismerete és a fenntarthatóbb mobilitás szükségességéről alkotott elképzelése miatt a hidrogénenergia már közel 20 éve a Michelin része. A hidrogén nagyon érdekes megoldást jelent a CO2-kibocsátás és a légszennyezés elleni küzdelemben. A hidrogén a gyártás és a felhasználás rugalmassága révén az energetikai átmenet szempontjából alapvető fontosságúvá válik. "- fűzte hozzá Florent Menegaux.

 

A fejlesztés folyamatának lépéseiről és eredményeiről a jövőben is részletesen be fogunk számolni, hiszen úgy ahogy a Michelin is, úgy mi is elkötelezettek vagyunk a fenntartható fejlődés mellett.

 

A legtudatosabb Michelin abroncsok elérhetők készleteinkről:

https://bhpgumi.hu/autogumi/nyari-gumi/michelin-nyarigumi/

https://bhpgumi.hu/autogumi/negyevszakos-gumi/michelin-negyevszakosgumi/

 

 

Forrás:

https://www.michelin.com/en/news/over-50-per-cent-sustainable-materials-in-tires-michelin-has-done-it/

 

Kapcsolódó cikkek

A négy évszakos abroncsok előretörése és a kínai konkurenciák

A négy évszakos abroncsok előretörése és a kínai konkurenciákInterjú a Michelin Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával   Dr Nemes Attila: Célunk, hogy 2050-re az abroncsainkat 100%-ban biológiai eredetű, megújuló vagy újrahasznosítható anyagokból állítsuk elő   A Magyar Gumiabroncs Szövetség (Hungarian Tire Association - HTA) 2011-ben alakult meg hét magyarországi gyártókapacitással, illetve képviselettel rendelkező nemzetközi gumiabroncsgyártó vállalat részvételével. Sorozatunkban e cégek vezetőit faggatjuk az aktuális témákról. Ezúttal a Michelin Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk a négyévszakos abroncsok előretöréséről, a kínai konkurenciáról és a magyarországi munkájukról.

Abroncscsere, avagy meddig tart a gumik élettartama?

Azon tűnődik, mennyi az abroncs várható élettartama? Előbb-utóbb minden gumiabroncs elkopik vagy megsérül, és ekkor cserére szorul. Különböző tényezőktől függ, hogy mikor érkezik el ennek ideje: ezek közé tartozik a vezetési stílusa, lakóhelye, valamint az, hogy miként tartja karban a gumikat. Ha azonban az útmutatónkban lévő tanácsokat megfogadja, tudni fogja, hogy mit tehet azért, hogy abroncsait a lehető legtovább használhassa, hogy mikor kell átvizsgáltatni őket, és hogy mely abroncsok képesek egész élettartamukon keresztül a legjobb teljesítményt nyújtani.

A Michelin a Gran Turismo mozifilm hivatalos gumiabroncs partnere

JÁRD AZ UTAD! A VIDEOJÁTÉKBÓL EGYENESEN A VERSENYPÁLYÁRA -- A GAMER SZÉKBŐL A PILÓTAÜLÉSBE A Gran Turismo Jann Mardenborough igaz története alapján készült, és 2023 egyik legjobban várt mozibemutatója. A film 2023. augusztus 10-én került a hazai vetítőtermekbe. A Michelin a Gran Turismo mozifilm hivatalos gumiabroncs partnere.

A Michelin bemutatja legújabb fejlesztésű repülőgép gumiabroncsát, az Air X SKY LIGHT-ot

A prémium gumiabroncsgyártás számos területén tud a Michelin kimagasló eredményekről beszámolni, a személyautó abroncs gyártáson túl magas színvonalú teljesítményt nyújt a repülőgép abroncsok gyártása terén is. A Michelin Air X SKY LIGHT gumiabroncs, egy új generációs repülőgép abroncs, amely könnyebb és tartósabb, valamint jobb teljesítményt nyújt, miközben ugyanazt a biztonsági szintet garantálja.

A Pirelli abroncsok kommunikálnak az autóval; interjú a Pirelli Hungary ügyvezető igazgatójával

A Magyar Gumiabroncs Szövetség (Hungarian Tire Association - HTA) 2011-ben alakult meg hét magyarországi gyártókapacitással, illetve képviselettel rendelkező nemzetközi gumiabroncsgyártó vállalat részvételével. Az olvasóink már megszokhatták, hogy kéthetente-havonta hasznos tanácsokkal, a gumiabroncsok vásárlásával és használatával összefüggő cikkekkel jelentkezik a HTA, amelyeket mi tovább osztunk felületeinken. Emellett tavaly elindítottak egy interjúsorozatot is, amelynek idei első részeként a Szövetség elnökével, Morenth Péterrel készült riportot olvashattátok: https://bhpgumi.hu/magazin/cikkek/3245-kozlekedesbiztonsag-es-innovacio.html Ezúttal Matteo Schiavot, a Pirelli Hungary ügyvezető igazgatóját kérdezték, egyebek mellett az autóval kommunikáló abroncsokról, a fenntarthatóságról, a rizshéj szerepéről és arról, hogy mit jelent a Pirelli számára a legfelső 1%-hoz tartozni.

Porsche és Michelin, sikeres partnerség az optimális teljesítményért

A Porsche és a Michelin 1969 óta szoros üzleti kapcsolatot ápol egymással. Együttműködésük több mint egyszerű partnerség, ez egy igazi szerelmi és innovációs történet kettejük között. Ezt a partnerséget az elmúlt évtizedekben a két partner közötti 20 éves együttműködési szerződéssel jelentősen fokozták, és a gumiabroncsokon túlmenően minden Porsche-rajongó javára kiterjesztették. A két partnert a végső minőség és a tökéletesség folyamatos keresése köti össze.

A Michelin idén két kitüntetést kapott a Tire Technology Expon, köztük az Év Gumiabroncs Gyártója díjat is

Díjak, amelyek megerősítik a Michelin vezető szerepét az innováció terén A Michelin hatodik alkalommal nyerte el az Év Gumiabroncsgyártója díjat a Hannoverben megrendezett Tire Technology Expo 2023 kiállításon A csoport az Év környezetvédelmi teljesítménye díjat is elnyerte, köszönhetően az első két közúti használatra engedélyezett gumiabroncsának, amelyek 45%-ban, illetve 58%-ban fenntartható anyagokat tartalmaznak, az egyiket személygépkocsikra, a másikat pedig buszokra szánták

Michelin- Elektromos mobilitás a Movin'on Inside programjában

A Movin'On Inside, a fenntartható mobilitásról szóló beszélgetős műsor, különkiadást szentelt az elektromos mobilitás témának. A Michelin meggyőződése, hogy az elektromobilitás az energetikai átmenet gyorsítója, a prémium abroncsgyártó a fejlesztés kulcsszereplői között van. Vegyük például Afrika jelenlegi helyzetét: Afrikában a közlekedés az üvegházhatású gázok teljes kibocsátásának 10%-át teszi ki, valamint a szubszaharai járműpark a jelenlegi 25 millió járműről 2040-re várhatóan 58 millióra nő. Mind helyi, mind globális szinten cselekedni kell a folyamatok visszafordítása és megállítása érdekében.

A Bridgestone bemutatta a fenntartható mobilitással kapcsolatos terveit a 2023-as fogyasztói elektronikai kiállításon (CES)

A Bridgestone bemutatta átfogó jövőképét a fenntartható mobilitásról a 2023-as Ces-en Las Vegasban január 5-8 között. A prémium abroncsgyártó jelenléte a CES 2023-on három kulcsfontosságú téma köré összpontosult: Megújuló természetes gumi és gumiabroncs újrahasznosítás: A Guayule egy örökzöld cserje, amely az USA délnyugati részétől Észak-Mexikóig terjedő száraz övezetből származik és természetes gumialapanyag. A Bridgestone az újrahasznosítási technológiák kifejlesztésében a fejleszt fenntartható gumiabroncsot az EVERTIRE KEZDEMÉNYEZÉSÉNEK KERETÉBEN. "Smart Corner" digitálisan összekapcsolva, gumiabroncsok és légrugók az EV-k számára: a járművek teljesítményét, hatékonyságát, biztonságát és kényelmét fokozzák az érzékelővel ellátott gumiabroncsok és légrugók. Digitális portaszolgálat a magánszemélyek és a flották számára a járműkezeléshez: online portaszolgálattal szolgálják ki járműveiket.

bhpgumi.hu
kosar icon
Gumiabroncs WEBSHOP

tyre-test.org Gumiabroncs tesztek,
vélemények valós
felhasználóktól
tire icon tyre background

gumi-b2b.hu/platform Magyarország legnagyobb
gumiabroncs platformja
tire icon tyre background

Töltse le applikációnkat!

Google Play ikon
Google Play ikon

Önnek ajánljuk